Ѓунер Исмаил: СК2014 го инфицираше општеството

15.04.2014 18:40

Интервју со политичкиот аналитичар и публицист Ѓунер Исмаил кој говори за Скопје по земјотресот, за културниот и архитектонски подем во 70-тите, за животот тогаш и денес, за одговорноста на интелектуалците и уметниците и за СК2014 и политичките и социјалните аспекти што овој проект ги предизвика.

-Културниот подем по земјотресот започна со Средбите на солидарноста во кои учествуваа познати уметници и творци.

-Театарот на народностите беше првиот театар изграден по земјотресот.

-Скопје во 1974 година го доби ГТЦ, објект со кој можеше да се гордее пред целиот свет. Во тоа време ретко можевте да видите во другите градови таков објект со таков лик и концепт.

Слични содржини

Активизам / Видео интервјуа / Настан

ОкоБоли главаВицФото