Феминистки во СФРЈ

17.04.14 12:43

Што значи да се биде активистка и феминистка во држава/држави каде владејачките режими се смениле барем три пати во живото на еден човек? Овој краток филм нуди историски преглед на феминистичкиот активизам во Југославија и земјите кои произлегуваат од неа, за време на Втората светска војна, преку распадот на Југославија, па сè до денес.

Сценариото и нарацијата се на Адриана Захариевиќ, а режисер е Јоргос Карајанакис.

Feminist Activists in Yugoslavia and after from CITSEE TV on Vimeo.

Слични содржини

Активизам / Историја
Активизам / Историја
Активизам / Историја
Активизам / Историја
Графички Дизајн / Око / Историја

ОкоБоли главаВицФото