Еже во магла

21.06.2014 10:05
Еже во магла

Франческа Алфредовна Јарбусова, родена 1942 година во Казахстан, е руска режисерка, аниматорка и илустраторка. Во 1967 ги завршила студиите по анимација на VGIK, а потоа почнала да работи за Сојузмултфилм.

Иако повеќе се занимавала со анимација, работејќи на десетина авторски анимирани филмови, во 2005 година првпат почнува да работи како илустраторка на книги за деца, илустрирајќи ја „Приказна над приказните“, а една година подоцна ја илустрира книгата „Еже во магла“. И двете книги се базирани на филмовите на нејзиниот сопруг, познатиот режисер и аниматор Јуриј Норштејн.

Подолу можете да погледнете дел од илустрациите на Јарбусова од „Еже во магла“.

Извор: www.fairyroom.ru

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото