Език у образ

02.01.2010 13:30
a06.jpg

Бидна прв снег. Падна на време, како што треба. Не како он'ј што изненади на прв д'н од пролет! Подудари се тој да е датум после завршување на ептен-састанак куде расправљасва за климу, и некако чудно - можда ќе се деси да се оправив метеоролошки прилике?

Да има нормално високи и нормално ниски температуре, и сви четири годишњи времиња и да течев како треба, што још како деца ми имасва објаснето дека треба да си тече година? Што би било убаво тој да се деси такој.

Сумњичав сам у врску сас судбину-на-свет-гу-решавамо собировке.

Пред пар године се покажа неспособност и безмудност на нацие. Уединети у стаклену зграду у град сас Кип на слободу, не можесва ни трунку да гу поместив на страну (а не па да гу спречив!) одлуку на ратоборну Администрацију. Ако е за забаву, имаше фаќање сеири на претседника. Испадаше дека е дебил, собирасва му жбуњизми. А никако да пројдеше осеќај у лев дел на тил, дека дечко е само црвена харинга да одвлече пажњу од оној што стварно га прави тај Администрација.

Слике од рефлексно избегнување новинарски ципеле, држање сликовницу наопачки и каубојски чизме док су остали у ципеле - памтив се подеднакво добро како и говори кои су моронариуми. Да, памтив се.

Док у позадину воено-иднустриска машинерија си бучеше и зуеше несметано. Док тинк-тенкови и топ-сикрети и ју-ес-интелиџенс си терасва работе, цртајќи ги будуќи архитектуре на нашу планету. Док све тој се спроведуеше на дело, а чoвечанство мисли дека ов'ј нов што им е нешто ќе промени. Је, је, ќе промени.

Црнац, спортсмен, демократ, фаца, нема још педесе године, признава си ги пороци од младалаштво. Хеј, овој кул ситуација можеше да биде.
Да не се збидна нешто друго. Нешто куде погрешисва што му гу дадесва Нобелову за мир. Погрешисва много. Још му тече прва година од мандат, а некои-си-тамо сматрав дека он променија много у меѓународни разбирачке. Придонасаја до разоружување сас тој што су појачани разговори сас Иран. Ред ќе се редив разлози куде све тој нема да биде много бољи од претходника, ја мислу.

Ќе га укидаше и он'ј затвор сместен на Кубу, ама големи биле трошкови за затвор у границе на америчко тло, па ќе продужи још неко време како што било.
Ќе ги повлачаше војници сместени по базе у арабије, ама ќе пратимо нови одреди ради логистичку неопходност.

Симпатично ми е како тој американоси ги имав свои војувања само преко океан. Да не им се десеше оној бушење на хавајску базу, немаше ни да се умешав у најголем покољ на дваести век. Најголем њин пораз е борба коју гу имав стартано да им помогнев на французи.
Хаос у Лаос и одмор у Камбоџу. Мртви Кенедиевци и Џело Биафра.
Т'га ед'н боксер одби да биде регрутиран и да се бори против некога кој му нема направено ништо.
Не им пада на памет да се закачав сас претседници кои су бивши командоси у државе испод Панамски канал. Зафркнато е к`д сас такви делиш исту континенталну масу, дистанце не су прекоморски, па може да биде занимљива беља сас фатални исходи.

Овија задњи године пуно ги има воени силе, не мањкав у човечки ресурси б'ш. Ни како армиски кадри, ни како цивили-логистичари. Што да се каже на тој?

У овој ново време има нови легие на странци. Стари легие регрутирале (углавном) законски гонет олош побегнат од закон. Новите легионери су саставени (углавно) од социјално неприлагодљив џган, вољан да гл'та песак и да е лимен војник за нечии стратегие осмислени у пентагонски подруми. За шаку долара.

Згрозен сам од реченицу: "Страшно у овој е што се има десено на америчко тло", к'д ед'н психијатар направи масакр.
Сад-ќу-да-се-ја-распиштољим агрегатно стање, моментално лудило, помрачење на свест - свак може да одлепи, да застрани од винклу.
Да спомну слоган на овогодишањ филм, правен по стрип: "Ху вочис д' вочмен?". Има ли га шринкано некој тога шринка? Екстерно оценување како да нема тамо.
Страшно? Да, да се деси било куде. Али, не - програмирав ги они тамошњи граѓани да се штрецнев к'д се деси нешто НА АМЕРИЧКО ТЛО. Бре!
Остатак од свет не ни постои како нешто битно. Тој су некои, како да се каже, бројчиња.

Јасно, због тој и на тија бројчиња им беше саопштено дека колко-толко ќе се уложив напори да не се прави големо загаѓење, а ако се деси - ќе се искомпензира некако. Је, је - индустрие правив штете тешки у катаљарде долари. Је, хе - ќе преусмеримо неколко миљарде онамо куде треба да гу ублажимо работу. Текне ми на реченицу после распад на панк-бенд кои први гу изнавреѓава краљицу на њину земљу - "Не ли добивате осеќај дека сте преварени?". Тамо беше у некако друкчији контекст (демек, фејк била револуција, позерштина било све тој носено исцепано и нападни стилови), али финта е слична. Цела тај парада на преговарања и бистрења, за на крај да се донесе закључак познат од почетак.

Концепт на пеќину на онога брадатога антика још увек држи воду. Фак, јеа!
Ако има објавено по штампу и телевизије вест - десило се, ако не - НЕ. Те, ичера дечко се џипнаја од онуј железну крстасту конструкцију над наш главан град. Мртав. Ништо у ударни вести.
Куде гу имаше информација? У маалско рекла-казала. По твитери и фејсбуци. Тек јутре ќе објавив онија што, као, први дознавав. Спори су, спори.

Те гу нова клима због коју треба да се поштуев нови медиуми. Ќе квакне профо по журнализам дека обични људи не су стручни. Аха, од обучени видено е много абер. Некој тезгари за јаки каузе, некој нема возило да стигне до место на догаѓај, некој тера рутински извештаи од прес-конференцие и пренаса Пи-аР саопштења. Много абер од обучени. Значи, фак оф до њима.

Треба си искрен и обичан човек да им едноставно и директно саопшти на људи. Много јасно - ако имало нека гужва, опис на дешавање ќе ми даде некој што се гмечија у туј гужву. Акредитиран од луксуз на Ви-ај-Пи ложе и привилегиран сас бекстејџ-пропусницу не може да долови како стварно било. Сицилијанци си имав поговорку: "Само кутлача ги знае сви састојци на чорбу". Информираност и директна умешаност. Препечатувања и лоши преводи су лагарија. Не су лажни скроз - малкичко су т'нки. Проѕирни, чак што више.

Човечанство га означуе крај на прву декаду од дваес први век. Почетни године на треќ милениум, според време мерено од онуј ноќ сас сјајну ѕвезду к'д троица мудри доделива поклони за новороѓенче у пустињу. Овија десет године се имав испомењано много работе.

Човек, што се бави сас информатички технологие, ми има кажано: "Како ги прату работе у браншу, видују што се све прави, што се све постиза. Напредно, толко много што е невероватно и фантастично! И знаеш, сви овија баљезгарије и безвезности сас кои се бави веќина од народ су ми банални." Тачно. Раса која још увек се фасцинира од памукчиња од пупак и од боју на ушан восак ти е раса која не е одушевљива од нанотехнологие и оптички кабли. Раса која још увек е способна да се мрзи и уништуе због очигледни разлике, без да проба да сфати дека смо сви људи. Дека сви можемо да смо браќа. Некако тешко се премостуе тај јама. Т'ј размак - од тој кои су и кои можев да бидев.

Бел камен обелиск у мој град има изгравирано стих: "Ов'ј пут води од твое небидие до тебе".
Некако постои тежина у ваздух дека путинка има некој луп (поновљив вртлог, читај: бесконачан чвор) због кој се изодуе (наново, и наново) иста безнадежна историчност.
И док постоив територие на овуј нашу планету разделени сас црвени цртка-тачка-цртка линие познати како границе, не заслужуе овај раса да развива житељство надвор од границе на озонски омотач.

Принуденост на колективно бивствување тешко ги руши ѕ'дови на својствено себичњаштво. Тезе за интелегентан живот у космос су још недокажани. Ед'н бушав научник има кажано дека ако има паметни биќа у свемир и не' имав уочено нас, паметни су останале што не су ни се прикажале.
Стварно, кој е луд да е у близину (камоли па да биде гост) на ненормалну куќу? Још к'д видиш дек ву ставен графит: ‘Мери крајзис енд а хепи њу фиар’. Бооо-ха, хааа - бежи и не окреќи се, сине!

Превише сфаќање здраво за готово и за озбиљно - ствара нервчици и параноичари. Затој, не е лош приступ спомнат у горњи наслов. Не се мисли на тој, да се појде да се зажвали нешто, па као утка, наместо добар француски пољубац, да лупне език у завртен образ. Фраза ‘тонг-ин-чик’, од енглески, е поступување сас зрнце ироничност и неозбиљност накуде работе.
Видите си лице од огледало како гу правите туј фацу, колко шеретски изгледа тој.
Примена на тој што почесто може да олабави и унапреди много ствари.
Кољко може да биде куљ, нељи?

ОкоБоли главаВицФото