Југославија во Втората светска војна (5)

24.06.2014 12:56
Југославија во Втората светска војна (5)

Италијански војници покрај стреланите жртви, Сињ, 1942

Италијански војници со заробени партизани, Црна Гора, 1942

Марковиќ Јосип Леко, водач на партизански единици во Хрватска, со колешка партизанка

Мишо Броз, синот на Тито, на првата парада на победата, Белград, 1945

Млади одат во домобрани, Мостар, 1942

Мостарски партизани, 1942

Мостарски патриоти обесени, 1943

На Сремскиот фронт, 1945

Народниот херој Сава Ковачевиќ и Воин Поповиќ, 1942

Обесени граѓани на Шабац, 1942

Парола во земја, 1945

Партизани кај Билеќа, 1941

Партизани со заробени Германци, Ријека 1945

Партизанска диверзија

Партизанска работилница, Лика, 1942

Партизанска театарска група, Бугојно, 1943

Партизански командант во ослободеното Врање, 1944

Партизанското знаме во Ужице, 1941

Печатница на „Борба“ во Ужице, 1941

Поправање чевли, Лика, 1942

Пренесување на ранетите преку Неретва, 1943

Прослава на Октомвриската револуција во Ужице, 1941

Размена меѓу заробени Германци и партизани

Репресалии на балисти во село Сливово, Македонија, 1943

Ровови на Сремскиот фронт испишани со зрна пченица, 1945

Селото Мраморец во западна Македонија, запалено од балисти, 1943

Скоевки во Мостар, 1941

Сремски фронт, 1945

Стрелање заложници во затвор во Целје, 1942

Танкета заробена од Сава Ковачевиќ, Црна Гора, 1941

Унгарски фашисти стрелаат патриоти, Нови Сад, 1941

Усташи и Италијански војници убиваат во село Сајковиќи, 1942

Усташи мачат заробен партизан, Босна, 1943

Фатени усташи кај Шид, 1944

Четник убива човек, Србија

Членови на ЗАВНОХ и на Главниот штаб на Санџак, во Плевљи, ноември 1943

Џуро Вучинич, шеф на американската мисија при главниот штаб во Словенија, со член на советска воена мисија, 1944

Кон првиот дел
Кон вториот дел
Кон третиот дел
Кон четвртиот дел

Извор: znaci.semiology.org

ОкоБоли главаВицФото