Винтиџ сликовници: Детски календар од Ненси Екхолм Буркерт

02.07.14 12:51

Ненси Екхолм Буркерт (1933) е американска уметница и илустраторка која станува позната за пошироката јавност во 1961 година, со илустрациите за оригиналното издание на книгата „Џејмс и џиновската праска“ на Роалд Дал.

Во нејзините рани дела ја демонстрира својата вештина користејќи сенки и текстури со молив и јаглен, дополнително работејќи на деталите со дрвени бои, пенкало со мастило и водени бои. Нејзиното творештво покажува и одредени влијанија од ренесансата и ориенталната уметност.

Буркерт илустрирала дела од Ханс Кристијан Андерсем, Емили Дикинсон, браќата Грим, Дејвид Ларкин и Џон Апдајк. Подолу може да ги погледнете нејзините илустрации за книгата „Детски календар“ од Апдајк.

Извор: www.fairyroom.ru