Стари рекламни постери за цигари

16.09.2014 15:01
Стари рекламни постери за цигари

За разлика од денешните рестриктивни закони кои ги обврзуваат тутунските компании дури и на кутиите од цигари да ставаат предупредувачки пораки и шокантни слики, некогаш правилата дозволувале многу поголема слобода при рекламирањето на цигарите.

Кога ќе ги погледнете овие стари рекламни постери за цигари, добивате впечаток дека пушењето цигари е нешто идилично, пожелно, дури и препорачливо: со еден бренд цигари пролетта трае подолго, друг е природно освежување, за трет потрошувачите попрво би се бореле отколку да го променат со други цигари...

Освен „розовите“ пораки, на дел од постерите има и прилични дискриминирачки пораки, од типот дека одредени цигари „не се за секого“. А визуелното „пакување“ на рекламните пораки секогаш е интересно кога се набљудува од поголема временска дистанца...

Извор: vintag.es

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Активизам / Графички Дизајн
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Око / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото