Југославија во Втората светска војна (6)

10.10.2014 15:46
Југославија во Втората светска војна (6)

Нови 46 фотографии во нашиот фото фељтон...

Женска чета за работа на поле организирана од Освободилна фронта, Словенија, 1942

Младинска чета за собирање жито, 1942


Ранета партизанка, Словенија, 1944


Ѓуро Вучиниќ, шеф на американската воена мисија, Словенија, 1944

Николај Пирнат, борец-сликар, Словенија, мај 1944


Партизан пред работилница за оружје

Партизани во централна Босна, јануари 1943


Штаб на батаљон на Мајевичката бригада, 1943


Членови на англо-американската мисија во Словенија, 1944

Англиски војници обучуваат словенечки партизани, 1944

Бегалци во Босна, пред усташките злостори, 1942

Бегалци на Дрина, 1942

Бугарски војници со заложници, Сврљиг, 1942

Партизанска болница, Ливно, 1942

Операциона сала во Ливно, 1942

Првиот партизански противавионски топ, Лика, 1942

Партизански лекар, Ѓура Мештеровиќ, 1942

Тамнавски партизански одред, есен 1941

Коча Поповиќ, партизански командант, Бугојно, 1943

Командант на македонско-косовската бригада, Мита Миљковиќ (лево) и Петар Брајовиќ

Мобилизација на нови борци, Словенија, 1944

Партизани со заробен Германец, Љубно, 1944


Партизаните влегуваат во срушената Подгорица, крај на 1944

Партизански лекар, Фране Новак, Словенија, 1944

Првата Македонско-косовска бригада во февруарскиот поход, 1944

Формирање на 41 Македонска дивизија, Шешково, 25.08.1944

Формирање на 51 Македонска дивизија, Широк дол (беровско), 17.10.1944

Партизански митинг, Ваљево, декември 1944

Прва далтматинска бригада, Марш кон Хвар, 1944

Партизански транспорт, Босна, 1944

Партизански командант, Васо Јовановиќ, Грабово, 15.12.1944

Тито на Сремскиот фронт, јануари 1945

Партизански команданти во Загреб, непосредно по ослободувањето, 1945

Ослободување на Врање, 11.10.1944

Руски и југословенски генерали, Жданов и Пеко Дапчевиќ, Белград, октомври 1944

Партизани во ослободениот Белград, октомври 1944

Народ во ослободениот Белград, октомври 1944

Прослава во Словенија по повод ослободувањето на Белград, 28.10.1945

Прослава на Денот на победата, Белград, 09.05.1945

Партизански подготовки за ослободување на Загреб, април 1945

Борци на Првата пролетерска дивизија на првата театарска претстава во ослободениот Загреб, мај 1945

Борци на Првата пролетерска дивизија на првата театарска претстава во ослободениот Загреб 2, мај 1945

Евакуација на ранети, Манастар Морача, 1944

Евакуација на ранети, Манастар Морача 2, 1944

Прослава на Први мај, Манастир Морача, 1944

Прослава на Први мај, Манастир Морача 2, 1944

Југославија во Втората светска војна


ОкоБоли главаВицФото