Историја на подземната железница во Њујорк

27.10.2014 11:54
Историја на подземната железница во Њујорк

 

Подземната железница во Њујорк, една од најпознатите во светот, не била отскогаш позната по чистотата, уредноста и услужливоста на персоналот.

Кон средината на XX век, тогаш најпрометната железница на светот повеќе личела на неорганизиран систем во кој немало доволно место за сите, а не биле ретка појава и грабежите, разбојништвата и криминалот на преполните станици и вагони.

Па сепак, кога ќе се погледнат старите фотографии од њујоршкото метро, станува јасно дека „старошколскиот“ начин на превоз има некаква посебна градска магија и за многумина е пошармантен, речиси романтичен.

Магазинот Тајм нè потсетува на таа специфична атмосфера од подземната железница во Њујорк, преку избор од стари фотографии направени за потребите на магазинот.

Извор: Time

 

 

Слични содржини

Јавни простори / Фотографија / Книжевност
Јавни простори / Фотографија / Книжевност
Фотографија / Историја
Јавни простори / Фотографија
Фотографија / Историја
Фотографија / Европа / Историја
Фотографија / Уметност / Историја
Фотографија / Свет / Историја

ОкоБоли главаВицФото