Интервју со Хана Арент од 1964 година

04.12.2014 13:20
Интервју со Хана Арент од 1964 година

На денешен ден 1975 година почина Хана Арент, филозоф и една од водечките личности во областа на политичката теорија во XX век. Нејзините книги се неизбежна литература за секој што сака посериозно да се занимава со феноменот на тоталитаризмот. Арент е лаурет на бројни меѓународни награди, меѓу кои и Лесинговата награда во 1959 и наградата „Сигмунд Фројд“ 1967. Во 1993 година во градот Дрезден е основан Институтот Хана Арент за проучување на тоталитаризмот.

По повод 39-годишнината од нејзината смрт, објавуваме едно постаро интервју на Арент со Гинтер Гаус. Во едночасовниот разговор од 1964 година, просто блеска неверојатниот дух и интелект на Хана Арент.

Транскрипт од разговорот на Арент и Гаус од 28 октомври 1964 година на германски јазик може да се прочита на овој линк.

 

Слични содржини

Општество / Теорија
Теорија

ОкоБоли главаВицФото