СТАПИСАНИ ПРЕД ЛУДИЛОТО, НЕ СЕ ОБЕСХРАБРУВАМЕ!

13.02.2010 19:59
stapisani2.jpg

Стаписани сме пред агресивноста, арогантноста и лудилото на ВМРО ДПМНЕ и на нејзините измеќари. Крајно сме загрижени од можните последици на разузданиот национализам, карикатуралното митотворство и расипништвото коишто под обландата на „градителство“ сакаат да го претворат центарот на Скопје во бизарен етно парк.

Иако веќе неколку години сме сведоци на налудничавиот културен инженеринг со чија помош треба да се преора досегашното саморазбирање на Македонецот и да се воспостави нов, „постар и поубав“ идентитет, ни во најкошмарните сништа не сакавме да поверуваме до кој степен ќе ескалира митоманијата на власта.
Незамисливо е да тргнеш во радикална промена на најстрогиот центар на главниот град, и притоа да го избегнеш мислењето на засегнатите и на општата јавност; незамисливо е да го игнорираш или исмееш мислењето на најнепосредно засегнатите: граѓаните што живеат во центарот на градот, стручната и заинтересираната јавност, но и мислењето на сите скопјани и на сите граѓани на земјата (оти Скопје е лицето на Република Македонија).
Во Загреб, на пример, еден приод кон приватен простор (преку узурпација на дваесетина метри јавен простор) деновиве станува клучно градско и политичко прашање. За само дваесетина метри јавен пешачки простор, значи, мобилизирана е целата граѓанска сцена! Кај нас, иако огромен дел од централното градско подрачје е раскопан и заграден, не е препорачливо да се осмелиш да протестираш! Ќе дојдат да те натепаат сите оние кои мислат дека „Грујоленд“ е прекрасен градителски потфат каков што комунистите не можеле да направат 50 години! Кои ќе те натепаат пред очите на пасивната полиција (како што тепаа на 28 март минатата година, кога се буневме против изградбата на верски објекти на плоштад) затоа што со својот протест ти му љубомориш на Груевски, на неговите непресушни градителски стремежи и на неговото широко срце кајшто ги збира сите Македонци (минус предавници, соросоиди, гнила опозиција, штетни новинари со штетни прашања, Цигани, Турци, Албанци, Власи итн.).
Деновиве многубројни скопјани и скопјанки, дури и атеисти, почнуваат да се крстат над ова што ни се случува. Ретко кој сака реално да се соочи со агресивноста и лудилото на една партија изгубена во просторот и времето, но која има моќ во виорот на својата црна дупка да не’ понесе сите. Деновиве многу скопјани стутулено чмаат дома и на вести ги гледаат оградите и дупките со кои е испресечен градскиот центар (оти така ќе биде следните пет години - подобро е во реалноста да не се соочуваме со тие дупки и огради, не?; на ТВ се’ изгледа поспокојно, а естетиката на Грујолендот магично се претвора во анестетика).
Голема безнадежност пак ги зграпчи луѓето и пак царува чувството на немоќ дека постои каков било начин да му се спротиставиш на забеганиот силеџија. Својот триумфализам и примитивната мегаломанија Груевски ги дуе на сметка на граѓаните анестезирани со кампањи и слики. Колку повеќе сме отепани од немоќ, од јаден презир, од скаменета вџашеност, толку посилни се измеќарите, партискиот олош, ситно и крупно платените поддржувачи.
Затоа нема да се предадеме! Затоа ќе продолжиме да го браниме градот, макар само низ пишување! (оти уличниот протест изгледа дека станува високо ризичен во Скопје) И да сме тројца, и да сме 30, и да сме 3000 - доволни сме! Колку сме - токму сме! А убедени сме дека не’ има многу, дека од ден на ден ќе не’ има се’ повеќе и дека не само што, вака или онака, ќе го спасиме градот од партискиот терор и од силеџиството и на овие и на оние, туку и конечно ќе се избориме за една послободна Македонија, земја на храбри и креативни луѓе кои не се плашат од различностите.
Најголемото богатство на Скопје и залог на неговата велеградска иднина - токму е различноста. Токму е отвореноста - и кон внатре и кон надвор. Нема да дозволиме да не’ напикаат во фантазмагоричните етнички трла! И ќе ја сочуваме отвореноста и широчината и на Скопје и на Република Македонија!
редакција „Окно“
Скопје, 13.02.10.

*Сметајќи дека на сите начини треба да го запреме говорот на омраза на „Окно“, вчера, можеби недоволно промислено, ја блокиравме можноста за коментирање под соопштението за откажаниот протест на „Плоштад Слобода“. Се надеваме дека во иднина тоа средство на „вонредни мерки“ никогаш веќе нема да го употребиме. 

Кликнете тука за да го прочитате текстот за откажувањето на протестот.

Ако кој стои позади

Ако кој стои позади 'Редакција' ОКно? На сајтот никаде не може да се најде.

Ова е интересно: анонимен

Ова е интересно: анонимен прашува за импресумот:)

Тројца сме во моментов во потесната редакција: Никола Гелевски, Владимир Јанковски и Ѓорѓи Крстевски. Пошироката „редакција“ опфаќа многу повеќе луѓе. На таа „поширока редакција“ (која ги опфаќа и здруженијата Контрапункт и Плоштад Слобода) мислев коа се потпишав ко „редакција Окно“:)

А, инаку, Анонимен, добро ме потсетивте конечно да го средиме импресумот на порталов...

A koj si ti

A koj si ti Anonimen?
Sincerely Anonimna

Pomegju Grujolend i

Pomegju Grujolend i Branolend, sepak mislam deka dosta ni bese od morski bolesti!!!

Него, ја да ве прашам чисто

Него, ја да ве прашам чисто ко Кумановац, зашто бегате од тепање? :)
Писание су супер за мотивацију, ама не заустављав. 
Куде нас овакој к'д се крадев фаули, на големо искача.
 

Малку е безврска што и

Малку е безврска што и најавата и одјавата на настанот е во ист node, па (колку што можам да приметам) втората ја пребришала првата.
Сте можеле да ја искористите опцијата за ревизии во drupal-от и така ќе знаевме преку читање на текстот што се случило.

Не е нелегално што тие тараби

Не е нелегално што тие тараби се поставени без да стои табла со информации што се гради, од кого се гради, за кого се гради?
Стрико ми мал зафат кога имаше да си го среди кровот на куќата, мораше да стави натпис метар-на-метар со деталите.
А ваму - ниту пишува од кого е, за кого е, ШТО Е?!?

Генерално се согласувам и со

Генерално се согласувам и со тесктот и со коментарите, но... ако се бара транспарентност и ревизија, би сакал да има ревизија на градбата на споменикот на Скендербег, спомениците на ОНА, како и црквите и џамиите изградени на јавните простори - плоштади во сите помали или поголеми населби во Македонија. Дали е почитувана процедурата, дали имало дозволи за градба... Понатаму, да се испита легалитетот на звучните огласувања на времето на молитва на џамиите, тоест нивната јачина.
Оти вака ќе испадне дека се полемизира и инсистира на легалитет само кога е во прашање центарот на централниот град.

Луѓе, се’ убаво, ама од

Луѓе, се’ убаво, ама од кога тоа личната среќа и среќата на другите, ја едначите со (не)присуството на вакви (или онакви, или никакви) објекти од бетон, метал и пластика на одредена просторна координата?
 
И сега сигурно ќе има едно 500 причини како ќе исповрзете лична исполнетост и среќа со материјални настани кои директно не засегаат премногу кој било од нас (најдиректно е да ја заобиколиме оградата на плоштад), ама јбг, згради ќе се градат, згради ќе паѓаат, а еднаш се живее... Вредни ли се часовите, деновите, неделите, месеците, годините, кои се посветуваат на темиве? Мене ми се смачува, лично. Без разлика на про или контра. Life goes on, I choose not to care за некој куп цигли.
 
(Пред да ми рипне некој, не сум мрчел против градење ниту кога градел СДСМ, ни Циле, ниту пак сега).
 
И така, сакав само да си кажам што мислам. Поздрав до сите.
 
 
 
 

Ти Александре и други

Ти Александре и други „много вика оџа“ ортаци, има ве доста, малце муќните с'с туј главу и прочитајте нешто не само да се мрси.
Тј оџа од туј џамију к'д завива моли му се на истога бога што и ти (ако си христијанин) и евреи. Алах е само друго име за Јехову или „нашега“ троличнога. Мани тој, што е најважно моли му се на с'лнце (к'д искача и заваѓа).
А тој е мислу, бог кој свите га поштуемо, директан, ене га там, увек е туј И на знаме е оно, а не крст или срп. Без њега ни ја ни ти нема да постоимо, нити да едемо, нити да пиемо. Малце поштовање, молим. 
Ако смета галама да ги забранимо и камбане значи. И бука на милион авта и гужва што гу стварав еве мене лично много ми сметав, порадо би пешки или на коња. И ај и њима, све сиктер.
 

Еве ви ,,,,,,, Стављајте ги

Еве ви ,,,,,,,
Стављајте ги сами. :) 

Од текстот, како и од

Од текстот, како и од информацијата на тв А1 разбрав дека сте биле спречени да го изведете протестот против проектот „Скопје 2014“, како што велите, од страна на оние кои го поддржуваат. Она што не го разбрав од прилогот на тв, како и од овој текст е на кој начин ви е попречено да го изведете протестот, бидејќи, ќе признаете, не ни претставивте ниту еден доказ или барем усно сведоштво на некој кому му биле директно упатувани закани. 
 

Главната пречка да може да се

Главната пречка да може да се изрази какво било несогласување или спротиставување на власта, Себастиан, е ужасно недемократската атмосфера во општеството. Закани, навреди и клевети се упатуваат секојдневно, во огромни количини, и доаѓаат од највисоките врвови на власта и на нејзините слуги од типот Томиќ, Латас, Јадибурек, Миленко итн. Владее терор на просташтвото и медиокритетството. Владее сеење страв и поделби меѓу луѓето. Владее атмосфера дека оној што добил на избори (што значи, според новите груевистички правила, оној зад кој стои целиот народ; а целиот народ ги подразбира етничките Македонци; со другите заедници се играат коруптивни игри со нивните водачи) може да прави апсолутно што ќе му прдне во умот: од нов идентитет на Македонецот до експресно менување на урбанистички планови (и тоа на дневна основа, според дневниот ритам на сништата на големиот вожд - а се’ почнало со една скромна црква што се појавила во сонот на пастирот).

Минатата година со ГЕМ (Граѓани за европска Македонија, иницијатива на група граѓани) одржавме дваесетина трибини низ мк, се’ со цел да ги охрабриме луѓето дека политиката не е монопол ниту на партиите, ниту на власта. Година дена (и ден денес, и тоа пуштајќи разноразни билмези и силеџии) вмровците ни зборат дека неаме право да го правиме тоа (да разговараме со народот), дека сме предавници, соросоиди итн, и дека ако сакаме политички муабет треба да излеземе на избори.

Себастиан, тоа е лудило! Тоа е кршење на права што постојат од американската и француската револуција навака!

Истото ни го прават и со Плоштад слобода: наркомани, геј и атеисти, тоа сме ние. Главни опинион мејкери во државава, да повторам, се психопати и луѓе кои исклучиво функционираат врз говорот на омраза, и секогаш во функција на актуелната власт.

Ако вам, Себастиан, ви требаат некакви специјални докази (лично присуствував на физичкото насилство во Струга, кога ни оневозможија да одржиме трибина, како и на плоштадот на 28 март), тогаш веројатно не живееме во иста земја. А искрено (еве и малку лично, простете ако тонот е делумно ад хоминем) не можам да ги сфатам сите тие луѓе (налик на вас, според тонот) за кои сево ова е сосема океј, обична борба на аргументи, еден мисли вака друг така, власта служи да владее, народот да се плаши итн. Ме фрапира таа наркотизираност! Тоа игнорирање на реалноста, на базичните човекови права, на интересите на сите оние луѓе кои не се власт во РМ.

А-ха... И сета таа

А-ха... И сета таа „наркотизираност“, сите тие ќотеци, притисоци, и што све не, за 10 нови згради и купче споменици во центарот на Скопје, кои, според „логиката“ на оние што први вреснаа (и се’ уште хронично врескаат во колективното ни, недолжно уво), е лошо да ги има оти до сега ги немало?
 
И што, вриштењево на „вие“, против „оние“, вашите борби поради разликата во Вашите „скапоцени“ вкусови, сето тоа треба да го трпиме ние, кои не даваме пет пари за вашиот „вкус“? И теророт што го праите по медиумите и кога пењавите од уста за работи за кои на народот, едноставно и фактички, не му чуе?
 
Еј, барем 1,7 милиони граѓани „Скопје 2014“ не ги засега, (иако мораат секој ден да ја слушаат омразата на Скопјани вресната преку медиумите, ко на разглас, на државно ниво!) од едноставна причина што не живеат во Скопје! Ги боли половиот орган за барок, нов класицизам, модерната или еб*ниот шизофрен постмодернизам! Дајте згради и работни места во нив, па ако сака шарени нека бидат! И да, верувале или не, на повеќето граѓани повеќе им значи substance over style! F*ck style over substance, and the horse they rode in on!
 
Али гњавите. И „вие“, и „оние“. Не’ „заболе“ нас остатокот 1,7 милиони луѓе за вашите (само)програмирани „вкусови“, „идеологии“, патетични реконструкции на борби за слобода (?) и други психотични вриштења и „изведби“. Get off our backs бре! Не ни е гајле дали сакате или нејќете да има Црква, дали сакате да имате плоштад писта или сакате алеја на великани, дали сакате да ви труе на измет и урина под мостот Гоце Делчев или сакате нов театар таму, не ни е гајле за вашите 5, 10, или 100 метри квадратни!
 
Во се’ ќе најдете мотив за дебата и сами ќе се повикате на „штитење“ на НАШИТЕ граѓански права (о, моите права си ги штитам сам, фала многу, не ми требаат лицемерни душегрижници да ме спасуваат од сам себе!), а во суштина сите се ваљате у некоја уфилмана „војна“ за себепромоција. Алал ви вера! Пишувајте колумни, трупајте свои ставови по секој можен медиум, ма не еднаш, објавете ги по едно 5-6 пати, пикајте чекови од редакциите, гушете со вашите (и само ваши!) „визии“, вадете им ја душата на оние „неверници“ и „испрани мозоци“ што не ги делат (Вашите Визии!) со вас, кариера треба да се гради, не е шала!
 
„Црква, да или не? Ремонт на плоштадот, да или не?“ Ова ли се теми од суштинско значење бе? Ако да, тогаш Македонската „интелектуала“ одамна го загубила чувството за реалност. Отишол коњот у реката. Не глеате не шума, дрво не глеате од игличките што ви бодат очи (ах тие иглички, зошто ли мора да постојат, толку се „кич“!). Јбг, останува на нас другите, што едноставно не не’ интересира кој у која боја ќе си ја фарба зградата, да си тераме работа и да ве ставиме на mute! Копајте си очи на раат! Фарбајте си фасади, мавајте си јајца, цркнете му ја козата на комшијата, и он вашата! Со среќа!
 
Апел до разумните: Изгледот и местото на една зграда, верувам, не ни е најголем проблем за веќе цел ебан месец цела јавност да се гуши во беспоентни дебати за тоа на кој каква рамка за прозорец повеќе му „паше“, и од кој агол „боље“ му се гледа! Ако можете да се воздржите, игнорирајте го феноменов, не учевствувајте во дискусиите за вкусови, не ја хранете манијата! Ако не, удрете со сета сила по лудилото кое ги стаписало нашиве сограѓани! Може и ќе се разбудат од стоп-кадарот во кој самите умствено се зацементирале во гро-план, ко слепци фатени за некоја замислена фасада!

Душане, чуму т'ј бес? Мене ми

Душане, чуму т'ј бес? Мене ми е гајле, зашто се давав и мои паре и на мои суграѓани, не само на скопјани. Да су само њини, нека им ги, сами нек се расправљав.
Ама тој не су двеста марке, па ај градите што, нек му се напраи на дете мерак. Тој е 200 милиона евра! С'с зборови Двеста Милиона Евра. Претворено у единице од 100 евра(минималац наш), тој су 2 милиона зелени банкноте.
Значи свакога од нас (и бебиња) тија излети ќе не коштав по 100 евра. Просечна македонска фамилија има 4 члана. Значи од сваку фамилију, градску ли, селску ли, 400 евра свака има тамо уложено, за на некои да им прска Вардар и да си лечив комплекси. Тој само изградња, а одржавање ич да не рачунамо. Чисто да се стави у перспективу. Тај е писанка.

Никола, а 500 милиони евра

Никола, а 500 милиони евра годишно за плати на свите буџетари? Што седев на шалтере и си пијуцкав кафенце? Овие 200 милиона бар ќе се расподелив на неколко године и ќе се изградив зданија куде луѓе ќе можев и да работив и да творив и да трошив! У тој е поента, да се врти динар, а не да се изгуби неповратно у сеф! Не е поента у површне опсервације или бројање паре и складирање у каси! Од бројање паре што загинаја по скришне џепове не видосмо аир!
 
Бес је туј да потсети дека не гледав сви људи апокалипса у неколко нови згради, и да ги разбудив оние заспани, што мислив дека с’с скокање на плоштад ќе обезбедив подобри услови за људи да еду, да пију, да работу и да си обезбедив егзистенцију! Веќину људи знаев да цену онј што га имав и онј што ќе га добиев. За разлика од неки људи који ем не цену тој што га имав, ем не давав на друг нешто ново да создаде!
 
И ако ти е гајле, не биди селективан: твои (наши) паре одив и за субвенције за земјоделци (100 милиона евра = 50 евра од наш џеб, а догодин дупло), за компјутере у школи, за реновирање на болнице, амбуланте, крпење патишта, отварање нове факултете... Што фалив што твои паре ќе одив за театар, филхармонију, Уставен суд и споменици на наши херои? Колко паре ти мислиш, како Македонац, ќе биду доволне да се покрију тие културно - историске потребе на достоинстван начин, и да преживеју векови? Колко миљона? 2? 10? 50 миљона? И док ги мислиш паре, не гу заборавај функцију и намену (споменици се градив за да опстоив преку векови!).
 
Се извинувам за мојот смешен Кумановски. Бесот си објаснив погоре, и во претходниот долг коментар, зошто е. Парите се потрошени, проектот е испланиран, на големо се гради, и галамењето про или контра нема да направи да се чувствуваме подобро - ниту имаме некоја корист - напротив, создава банална тензија дигната за банални, несуштински, ступидни дилеми (на страна што самата изградба на проектот во моментов храни многу семејства, а неговата употреба подоцна ќе храни уште повеќе - а добар дел уметници (музичари, глумци) и ќе ги усреќи).
 
Од лудиве „народноослободителни“ ретро филмови (кои патем милуваат „Achtung! Achtung!“ мегафон на банерот погоре, а наводно се борат против некоја замислена нацистичка ветерница во своите глави... свашта...), секако, профитираат само оние што пролиферираат вакви банални општествени конфликти (иако населението упорно ги исфрла таквите невизионерски идеи како организам што исфрла туѓ орган).
 
За што ќе се скараме (и ќе „дебатираме“) следно: за кој каква боја чорапи одлучил да носи? За кичерајската портокалова кравата на министрите? Лани се сеќавам, дигаа галама за кристалните чаши во Собрание (веројатно кога ќе дојде Обама или Путин, треба да биде послужен во чаша купена од пазарче, по можност пластична, Made in China). За висината, дебелината и широчината на јарболите (притоа заборавајќи ја функцијата и симболиката на еден јарбол/театар/филхармонија/Уставен суд/Државен архив)? Можеби нацијава треба да се подели по уште некој глупав основ, не знам... Ама знам кои луѓе би немале проблем да го измислат тој нов глупав основ.
 
И искрено му посакувам на кого било што е против изградбата на тие институции и објекти во Скопје, а чија изградба секој од нас го чини 100 евра легално собрани пари од данок (кои претходните влади не’ научија никогаш да не ги видиме кај одат, па сега кога вака апла се инвестираат некои луѓе доживуваат шок и носталгија по „минатиот“ матен систем), за година-две да си ја има таа среќа да си вработи некој од домашните во тие институции, па да си ги врати оданочените пари - дај Боже - илјадакратно.

Абе Душане. Дал ти мислиш

Абе Душане. Дал ти мислиш дека тија споменици сви вредив 20 милиони евра, и морале да се лиев у Фиренцу? Ако е веќ паре куде нас да идев, што не идев у наши ливнице. Имамо, не да немамо. Све ме стра, дека од 20 миљончиња, едно 10, 12 су си нашле пут у офшор сметке. Ај да су си земале 1 од 20, тој се прави док е света и века, ама овој нема усул. Што се вика, кради ама кради поштено.
 
Немам ништо против тија твои добри аргументи, дека барем паричке нешто ќе си апне сирома народ од туј изградњу. Тј народ ќе види можда 1, 2 % од тија паре, али ај и тој су 1, 2 милиона. Него ај па веселу математику. 180 милиона ни остануев. Да има 10 зграде, овакој од ока, тој е 18 милиона по зграду. За некои помалце за некои повише. Сал од силекс мермер да ги градив, тој е много! Значи негде дише гума и тој поприлично. Тој ми мене највише смета у овуј причу. Да се навратимо и на споменици, тамо никој од сиромаси не е видеја паре, само џепароши, фиренца и скулптори. Значи па у нечиј сеф, испарени од македонију. Сирома само за постамент ќе добие некоју иљадарку, ситан кусур од тија силни милиони.
 
Ај с'к да га начнемо аргумент дека ќе се исплатив. Што паре ќе ти праи триумфална капија? Или тија фонтане. Или мостови ружни. Тија зграде ко музеи и бла бла бла ќе вадив нешто ама одвај за сами да се издржавав и да покриев трошкови, да не су повише на штету. Никој музеј у свет не се направија профитабилан да биде. Гарант ќе су у минус. 
 
A кич и неукус, тој па тек е непотребно. Туја и сламка која му га крши грб на магаре. Познавам лично барем неколко архитекте што имав генијални и луцидни идее, кои им седив с'с године у 3D студио макс, зашто нема кој да ги гради. Не смо ми слепци, па од некога другога да крадемо. Имамо одлични свои решења, оригинални, прогресивни, ама некој не ги ферма, зашто има комплекси или па такој му чини. Тој ми много смета.
 
Што се тиче филхармонију и театар, тија работе су фиљан, и сам да се градив, ама меѓу гомна злато потешко сија. Тија легитимни проекти су онакој уфрљени, б'ш затој на мрчатори да им се каже, чекај а филхармонија и театар?
 
А тој што имамо неефикасну и дебелу администрацију, тој смо си сами криви и поранешно устројство. Б'ш с'с туј добру намеру сви да едев леб и да има плата за свите вработувале су свакога што завршија чак и вечерњу школу. И нормално к'д не е имало много работа фарбале су се нокти. Башка овија нови вработувања због политику, добру намеру за мир у куќу, рамковни срања што ја поголемо не сам видеја у живот. Куде се видело на проценти некој у државно да иде. Тој е нова дискриминација. Фино лепо, нек се полагав тестови, мене не ми смета да има и 70% од други етникуми ако повише ги бива. Тој сама способност ќе си докаже. Најголема глупост икад направена, што дебело ќе ни се одрази. И тој ти докажуе Душане, дека не е увек добро од добри намере да поваѓаш, пошто многопут е непромислено и искочи на лошо.
 
Што се тиче акцијаши и њину тоалет револуцију, што има везе. Људи су си такви, такој знаев да се борив, ама барем викав фаул и не климав празноглаво и не наседав на форе дека Скопје ќе биде метропола и сви ќе ву завидив. Вишак на ентузијазам и методе су помалце битни. А некад и сам факт дека си останаја едини трезан у кафану пуну пијандуре те испаничи, па викаш ко будала у наду дека ќе те чуев и разберев.
 
Извињавам се за моју неуреденост и суровост на текст, како и факт дека е подугачко од сам пост, знам дека на интернет е тешко да задржиш пажњу и после 3, 4 реда, не па овија фермани. Кој стигнаја до туј свака му част, ама рано е и не сам спаја :) Поздрав.
П.С. 
За тија ситни чарке около чаше и што ти ја знам, везе немам, ја обично си живу у блажену изолацију од сви дневнополитички бумбарења, од мој самонаметнат манастир ме симне само голема галама, како овај, што стигне до мене и ми га наруши мир, па мора некако да се удара с'с стап и по криви и по невини. :)
 
 

Здраво Никола. :)   Па прво,

Здраво Никола. :)
 
Па прво, ја мислам дека ако сме се нафатиле да градиме и лиеме споменици, ќе биде тажно ако не ги излиеме во некои од најдобрите (а со тоа и оправдано најскапи) лијарници во светот (Фиренца). Тоа оти како човек, кога сакам нешто да направам, сакам да го направам најквалитетно што може, и ако ги имам потребните материјални средства за тоа (пари, машинерија, стручност, материјал), ќе го направам. Тоа што спомениците чинеле толку и се лијат во Фиренца, за мене, а и за многу упатени луѓе (а богами и неупатени) е голем бонус и позитивна одлука на оние што се нафатиле да лијат споменици. Никој народ не сака лимен, евтин споменик за своите херои што ќе рѓоса после 10 години, така?
 
Наши лијарнице, можда некакви имамо, ама со таква репутација, реноме и квалитет како онаа во Фиренца, немамо. Да имасмо, ја ќе одев прв да се залагам да се излијат во наша лијарница. И, Фиренца, ало. :)
 
Друго, тебе ти се чини дека тоа се многу пари за целиот тој проект. На видео презентацијата на СДСМ (на која имаше испишано кој објект колку пари кошта), примети и ќе видиш дека не се сите објекти со иста цена. Значи, еве на СДСМ дури му верувам. Пример, Архивот или што беше таму, чинеше 5 милиони евра, а куполите и доградбите на Собранието чинат (наводно) 20 милиони евра. Некои од хотелите што ќе се градат (хотел е, не е заебанција) исто така чинат многу милиони евра.
 
Мене лично малце обновата на Собранието ми е сумњива: цели 20 милиони за куполите? Сомнително, ни требаат повеќе информации. Но, јас не знам, а не знаеш ниту ти, што се’ опфаќаат тие проекти (во детаљи), кои материјали и какви материјали ќе се користат за нивна изградба (веројатно многу скапи и квалитетни, за да чинат толку), така да нашава весела математика се сведува баш на весела, а не нужно и на точна. Околу бројките - не знаеме, може само да погодуваме и да извлекуваме непрецизни заклучоци и апроксимации. Плус, направи га ти још едн пут веселу математику, и ќе сфатиш дека 1 миљон евра и не су толко големи паре (у поглед на државне набавке итн.), оти 1 миљон евра коштав едно 5-6 блиндирани џипове, мерцедеси или лимузине за превоз на државне функциониере. Земи на пример само едн луксузан, блиндиран автомобил - сигурно коштав бар 500.000 евра (с’с намеру да купиш квалитетан ауто), а неки коштав и повеќе. Така да, можно ли е еден објект од тие планираните да чини 5, 10, па и 20 милиони евра? Закључак сам се наметнуе: очигледно може, к’д еден државен возен парк кошта и до 10 милиона евра. Плус, не заборавај дека сите тие објекти (од мост до хотел до музеј до театар) ќе имав и свој возен парк, паркинзи, и остали периферије (како и луксузне просторије, експонати и објекти, неопходну модерну технологију за нивно одржавање, како и нову квалитетну компјутерску и другу опрему унутра), што ако се зберев на купче, лесно ќе га сочинив онуј „скапу“ сметку, за коју се буниш.
 
А народ ќе спечали много више од 1,2% од уложене паре, ако гледаш временски неограничено; иако намену на објекти сами по себе не је директну инвестицију у џеба на граѓанин, туку у културу, уметност, и остали запоставене појаве у наше општество. Така да, с’с ову замислу, добиваш ем развивање и промовирање на такви појаве, ем директно и индиректно инвестираш у благостање на граѓани (они кои ќе се вработив тамо, кои ќе работив и развивав професију тамо, они који ќе користив од покачен флукс и промет на људи тамо, бизнис, итн.). Триумфалну капију може и да не се изгради, не паничете. А ако се изгради сас свите скулптуре и споменици на Александар и Цркву и други наши дејци и херои, мнооооого странци и туристи ќе имав што да видив у Скопље (КОНАЧНО) веруј, и ќе имав за што да кажеш кд ќе се вратив дома, и ќе имав на што да лиснев паре, да си пијуцкав кафенце пред грандиозну фонтану на плоштад, да се заинтересирав за Македонску културу, наследство и историју, да си га продужив престој у хотел, да си га продужив престој у земљу... То су све придобивке за наше општество и економију.
 
(Мала дигресија: Имав гости од Италија во декември. Се чудев каде да ги однесам во Скопје. Ја изнасликаа старата чаршија, ама останатиот дел од градот им беше сив, искомерцијализиран, неинтересен. Лично се разочараа што ги имаме сите бутици што ги има и во Италија, по истата цена. Цел ден баравме да купиме по некој автентичен македонски накит за мајка му. Едвај во Рамстор начекавме една тезга. Заклучокот на едниот од нив беше: „Македонија: земја со богата историја, култура, традиција, нападната од Западниот конзумеризам и евтина површност. Но она што е лудо и чудно, е тоа што самиот народ овде не прави ништо за тоа да го спречи, и истото дури го охрабрува, на сметка на сопствениот идентитет...“ (парафразирам). Кога јас го прочитав ова, единствениот збор кој беше соодветен на констатацијата, беше: поразително).
 
Друго, за наше архитекте. Па добро бе људи, ови архитекти што су га испланирали овј проект, чиви архитекте су? Па и они су наши! Зшто га правите поделбу цело време? Сви Македонци су Македонци, нит словенски нит антички, тоа е небитно. Само 1 архитект има од Австрија, и тој е задолжен за хотелот што ќе се гради. Значи објект кој не е директно поврзан ниту со култура ниту со наследство итн. Друго све ќе градив Македонци, наши људи.
 
(Втору малу дигресију: Имаја сам прилике да га виду победнички проект за „Музеј на ВМРО и Жртвите на комунизмот“, на неки студенат кој не га знам. И се согласувам, проектот е супер, модерен, (ултрамодерен?), и онаков, габаритен. Но, можеби тоа решение повеќе би одговарало за некоја галерија за модерна уметност, некое ново кино, некаков центар за новите текови на книжевноста, уметноста, итн. Ама за Музеј на ВМРО? Hell no! Едно со едно си немаше врска, музеј на ВМРО со стакло, кубистички изглед, и соц-реалистичку визуру на архитектуру? Ни под разно! Друго, споменик на паднате жртве на комунизам сас онј стерилно-кубистичку архитектуру који је белег баш на тј комунизам? Несоодветно, иронично. Чак може и да увредив људи и преживели жртве на тј систем и времиња. :( Што би се рекло: „Уметникот ја промашил темата“. Дело је било супер, модернистичко, ама (барем мене а очито и на други експерти од област) не ми одговараше за тј намену, зашто не евоцира ништо од темите који треба да ги застапује. Исто како што би било несоодветно да направиш споменик у чест на Гоце Делчев, а да биде у форму на стакласто-метални ромб постављен на росвајтни постамент. Е тој е веќ кич.)
 
Се согласувам со тебе за државната администрација и процентуалната застапеност и таа тема. Ову Владу, има позитивне чекоре, ама и негативне. Ќе остане да си ги исправи сама, или ќе изберему другу Владу да гу исправи. А морамо и ние људи малко да се заангажирамо с’с личан пример да разбиемо неке стереотипи и неправде, оти иначе црно ни се пишује, ако чекамо све државу да ни промени и да ни каже што је добро да се прави а што не. Тој не смеемо да си го дозволимо. Туј сам согласан.
 
П.С. Фино е да се разговара со некој што нема одма да се залета да ми ископа око само ради тоа што не се согласувам со него, и да рипне да ме навредува ад-хоминистички. :)
 
Поздрав Никола, ми беше задоволство што позборувавме!

Еми работа е да се развие

Еми работа е да се развие дискусија, сви знаемо да галамимо, али у галаму тешко кој се разбере. Ја и с'с вмровци би дискутираја и мислу дека треба да седнев с'с некога да дискутирав да се направи фин панел и да се каже чекај овој не ваља, овој е добро, а не да викав еве људи с'с диплому, они кажава океј е, сус тамо море!

Не ми е јасно зашто га браниш луксуз, дали „господа“ политичари и администратори су сви од господски фамилие, па морав да трљав гузице у кожни фотеље и л'штив ципеле на мермери. Још малце ќе тражив и кинески порцулани од кои ќе пиев кафе. Луксуз да, ама дома... А и све се плашу дека имав укус, виде се по визуелизацију колко су кич.

Мене тој луксузирање не ми е јасно, к'д има много поосновни потребе на некој народ. И ај една зграда, ај две, ама нема се усул. Луксузирање у златно доба, а ми смо далеко од златно. Знае се како се води домаќинл'к. Прво се гледа да се наранив деца, да не дремев гладни и боси, па после ако има нешто иде се по крстарења, одмори, градив се павиљони да си се наградиш за успех. И Тито е бија најголем господин и е тераја легендарни теревенке, луксуз без крај, ама у његово време ретко кој е гладуваја (можда т'ј што гу е наебуваја, ама жена и деца не су му седеле гладни). Кој што сака нека каже, бија е домаќин човек. Добар газда има одговорност над људи, земју и стоку кои су му дадени у господарење, независно од систем. А овија ми се чинив, све параспури, кои продавав њиву по њиву, за после да трошив у кафану.

Тој наши га мислеше наши де на наши простори, и туѓи да су биле не ми е баш много гајле, важно да е добро. Тој што т'ј имаја погрешан проект на погрешно место, не значи дека дете не га бива, него дека не га бива тога или тија што су тој селектирале. И тија што бирав, треба да се разбирав, ама у овуј ситуацију којзнае, затој смо затруени с'с неукус.

Незнам зашто се испишава цели овија редови, ама повише ми смета цел недомаќинл'к на водење на овуј државу, него све тој што ќе се гради. Не е од јучера проблем, затој се толко галами. Не е само за споменици и зграде, ама ко што се вика, собира се собира, па се прелие. :)

„Господа“ у владу нема смисла да ги бутамо, зашто тија што ќе дојдев не су ништо подобри, толко им знање на свите. Знаев од страну да галамив, ама к'д треба да се фати за работу тешка гузица у фотељу. Тој си е свеопшт балкански синдром. Само не би било лошо, од време на време да прифатив критике и да се спуштив на земљу, да не летив толко у облаци. Да се греши е човечки, ама још почовечки е да си ги признаеш грешке и да ги оправиш ако можеш.

Едино ќе ми е криво, и ќе летив шамари, ако се само преправљав дека летив и су тотално свесни и луцидни за тој што га правив, а на народ му продавав маглу, ама онуј луксузну, најдобру, од Лондон увезену. Све се прашта, само тој не.

Поздрав, отиде си ја у планину. Викајте само ако гори :) 
 

П.С.Шетаја сам и ја странци.

П.С.
Шетаја сам и ја странци. Македонија не е само Скопје. Ја мои словенци у Скопје (а што бесва дочекани у Скопје, невидена гужва на 40 степена, а т'ј слепац словенски немаше климу у кола), ги води на св. Спас (куде што т'ј кустос ли е што ли е ги затру с'с нашу причу и борбу, ама барем покажа и вредни работе, причао је човек два сата, “да кажуев после по свет“ :) Чак ги пушти и да сликав све живо у цркву :) ). Бесва на Кале, стару чаршију, малце по модерни кафиќи на кеј и куде стадион у Ању. Да видив како се куде нас живи. Нормално ја највише сам поносан на Охрид, а и тамо сам такореќи израснаја, тој ми е втор дом, такој да среќа тамо има што да се покаже, два д'на ноге ми окапава по Варош, и још по нешто остана. Налапамо се скаричку и рибљу чорбу у тој скриено кафанче куде Палас. што за среќу не га знаев сви.
Бесмо и на Кокино, Пелинце, на рибу у Гиновце и још некои местенца. Испратисмо ги с'с пуни багажници лубенице.
Има куде туристи да идев по овуј Македонију, богата е и с'с народ и с'с плод а и с'с старине, куде и да отидеш ќе се с'пнеш од историју. Најмалце им треба скопски центар, још помалце вештачки новобарокни и новоантички зграде, имав они тој и дома, лепше и старије. Ја ги гости „странци“ цели две недеље а остана много да се види. Такој да т'ј аргумент ич не им држи, дека немало, само можда они б'ш и не знаев куде да идев.
И добро ти кажале италијани, тотално су у право, ама и они колко што знам не су од јучера. Фала богу они доста сачувале, ама да кажев дека не су нападнати од консумеризам, неееее би реко. Бија сам ја тамо. :)
С'к стварно гудбај.

Душане, Душане. Човек што

Душане, Душане. Човек што вели дека 500 милиони евра одат за буџетари што седат по шалтери и си пијуцкаат кафе е толку неинформиран, глава боли. Тие толку плукани буџетари се, меѓу другите, учителката што те описменила, војникот што ти ја чува државата, полицаецот што одржува ред и мир и лекарот што некогаш ќе ти го спаси животот. И смешни ми се тие субвенции за земјоделците по толку јаболки изгазени, толку млеко истурено. Би пишувал до сто и назад, ама на интернет има една изрека ПРЕДОЛГО ЗА ДА ГО ПРОЧИТАМ.

Стефане, ај ќе ти направам

Стефане, ај ќе ти направам чест да ти одговорам и покрај тоа што изгледа не си ме прочитал за да ме коментираш (што од твоја страна е малце некултурно, нечесно и неинтелектуално, ама ајде, се’ си бива).
 
Значи, кај прочита ти дека јас ги плукав буџетарите? Или, ти беше доволно само да ми најдеш онака, некоја замерка, па одма си се залетал, онака совршен ти (манично) да ми реплицираш? А очигледно не си ми ја сфатил ниту поентата за буџетарите (која беше во служба на компарација), па и да си ме прочитал, можеби пак погрешно ќе си ме разбрал.
 
И колку за твоја информација, моите дома се буџетари (и сега, зошто би ги плукал)? Ама така е кога си се загнал да размислуваш тенденциозно и да си претпоставуваш работи што едноставно не се така. А освен учители и доктори и што све не, да, замисли, постојат и буџетари кои си седат и си „пијуцкав кафенце“ (или според твојот став, вака, такви нема, има само херои буџетари?). Тоа е факт, не фикција, работи што можеби ти треба да си ги разграничиш.
 
Инаку, ај да видиме штом си толку паметен, одговори ми: колку јаболка се изгазени, и колку млеко истурено? Ќе одговориш ли? Ако си ги броел, да.
 
Инаку, алал ти вера што најпроблематични ти се видеа споредбата со буџетот за буџетарите и тоа што ги спомнав субвенциите за земјоделците, која секога година се покачува за неколку десетици милиони евра (можеби според тебе, подобро е сите да заборавиме дека воопшто таква помош има (вклучително и земјоделците), за полесно да се убедиме дека се’ е така многу, многу црно (оти не дај Боже да мора да се излезе од удобниот песимизам во кој за се’ ни е крив некој друг, нели...)).
 
Другпат, ќе те замолам, прочитај пред да (ме) коментираш, ќе си дадеш шанса барем да (ме) разбереш. Нормално, пред да пробаш да се направиш паметен (потреба која на и онака паметните баш и не им е потребна, нели?).
 
П.С. Боље tl;dr, него очаен коментар.

a?

@Душан: Ти стварно имаш премногу време. Зошто не напиша само: Мижи - бутај! или Ќути и трај!
А што уопште „кампираш“ на порталов ако не те интересира што тоа некој мисли или за што или против што се бори?
 

Имам бе, имај и ти, кој те

Имам бе, имај и ти, кој те брани? :)
 
И зошто па да не кампирам, а? Овие другите што коментираат тука не кампираат, туку само јас кампирам, јел да, друже? Забрането е, што? Или оној што не се согласува со став на колумна тука, за вас „констататорите“ нужно „кампира“, а оние што извикуваат пароли и се „борат“ (за што, само, за што), не кампираат? Не, они само си искажуваат мислење за колумнистот. Нужно идентично. Пфффф!
 
Инаку јас си објаснив погоре зашто реагирав како што реагирав (Да ти објаснам оти не си ме сфатил: пошто освен на Окно, замисли мил мој filtra, темава се БУТА и ГУШИ и на радио, и на А1, и на Сител, и на Фејсбук, и на курац, и на палец, и на...). Сфаќаш, човек не може да помине ден да не види/чуе како некој за нешто се бори, обвинува, дрма, урла. А, се „бори“ бе... Синтагмиве, аман. Јеботе, ако ја иам слободно време да коментирам на порталов, ондак колку слободно време имаат оние што секој ден, 99/7, се „борат“ бре за све и свашта? Притоа, епско-лирската борба иде вака: „Зграда ваму сакам, не онде! Ова ми се свиѓа (покажува на слика од Архитечр Тумароу), ова не, многу ми е... барокно! Ние сме најбољи сите други се ретардирани и зли и ништо не разбираат! Демолираме во име на циливизацијата! (?) Се борам против кичот, иако не знам што е кич и к** ме боли, битно не ми се свиѓа ова, боље да смрдеше под мостот, умри!“
 
Ок, значи, кој човек што има живот и нема огромен вишок слободно време се „бори“ против овакви ствари, демне на Фејсбук, Окно, реплицира на секој контра пост, штампа постери, организира луѓе, дистрибуира флаери, и скака на плоштад двапати неделно, а? (Инаку ова ја објаснува „демографијата“ на „борците“. Имено, еве кој има толку слободно време: 50% (скопски) студенти (што и онака не брзаат да дипломираат) и 50% пензионери. It figures!) Си размислил за тоа? Тогаш размисли!
И ќе кампувам кај што сакам и колку што сакам, се’ додека имам што да кажам. Замисли, универзално човечко право е. ;)

Ќе се обидам повторно да

Ќе се обидам повторно да бидам кус, да не ви одземам повеќе време од она што е потребно. Тезата на Душан се базира на податокот дека 500 милиони евра од буџетот се даваат за „непродуктивни“ буџетари, 100 милиони за субвенции во земјоделието и уште стотици други за, цитирам „компјутере у школи, за реновирање на болнице, амбуланте, крпење патишта, отварање нове факултете“. Демек, што се 200 милиони евра за споменици во споредба со тоа.
Да не се навраќам на буџетарите и земјоделието, и да не должам многу, само една работа ќе кажам: ако најдеш една реновирана болница во државава (прошетај низ Клинички, може ќе ти се посреќи) или една улица без дупки во Скопје, јас лично ќе отидам во Фиренца и на раце ќе го донесам Александар.

Ха, истоимен но разноумен

Ха, истоимен но разноумен другару, ако не си разбрал, веќе 2 години сите болници си имаат буџет што им го одобрува Министерството, врз основа на тоа колку сработиле, што-како планираат, у каква состојба се, дрн дрн, пошто секоја болница или здравен дом веќе 2 години имаат по 2 директори кои со врзан потпис одлучуваат за нарачки, реновирања, набавки, опремувања, вакцинирања, плаќања сметки...
 
Да набројувам ли? Што има да ти набројувам јас, твоја граѓанска должност е да се информираш. Значи да ти повторам, ако се прашуваш „Зошто не ми ја реновираат болницата“? можеби треба да сфатиш дека сепак Грујо не е тој што треба да дојде и да ти ја реновира сам, туку дека си има директори, општина, итн. А за директорите, не греши душа, пола од нив не се од ДПМНЕ, и од која и партија да се, треба да си го мрднат газот (освен ако немаат некои поитни набавки како лекови, пари за огрев, итн., што до сега се наведува како случај).
 
Туку мал извадок за буџетот во 2010:
 
„Државата во 2010 година најмногу ќе троши за образование – 345 милиони евра, што е 13,9 проценти од вкупниот буџет; во здравството – 320 милиони евра или 12,9 проценти од јавната каса; 31,9 проценти од државните пари или 809 милиони евра ќе се наменат за социјалните случаи, за инфраструктура и за развој ќе се вложат 308 милиони евра или 12,3 проценти од буџетот, а за земјоделството се наменети 129 милиони евра или 5,2 проценти од буџетот.“
 
Значи, 13,9% од годишниот буџет оди за Здравство. 345 милиони евра. Можда и си чул дека во некои болници се купуваат и нови апарати и опрема, не?
 
Извор: http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1861&ArticleID=126061
 
Колку за споредба, и да сфатиш зошто фркава околу ремонтот на Центарот во Скопје е една шашава бурлеска, целиот проект „Скопје 2014“ (наводно) тежи некои 200 милиони евра, кои се распоредуваат низ 5-6 години додека трае изградбата. Значи, не одеднаш, и не годишно, туку 200 милиони во текот на 5-6 години (театарот и музејот се градат барем од лани, а скулптурите од полани). Што ќе му дојде по 33 милиони евра годишно, т.е., како шо вели формулата долу, приближно 1% од годинешниот буџет на оваа сиромашна, напатена Мајка Македонија која се расфрла со пари (со 1% пари се расфрлала, ХА ХА!). Расфрлање е ако од 100 денари, „фрлиш“ 1% за дрвена боичка за да си црткаш? Значи:
 
200 : 6 = 33,3 милиони евра, што е ~ 1% од годишниот буџетот.
 
Значи, да разберам, а да разберат и другиве неинформирани, „Битката (на Вардар)“ од страна на Слободните плочки и Бригадата на архитектот, се дешава поради тоа што 1% од годишниот буџет на една држава оди на културно-уметнички-институционален проект?
 
Ако тоа не е банално и апсурдно, не знам што е.
 
Слободно продолжете.

Исправка, за Здравство одат

Исправка, за Здравство одат 320 милиони евра, што е 12,9% од годишниот буџет. Што е пак над десет пати повеќе од годишниот буџет за „Скопје 2014“ (~1%).

А да ги провериш ти бројките

А да ги провериш ти бројките на Време, особено зашто е лудо и сулудо 800 милиони евра, ТРЕТИНА од буџет да иде на социјала, шти и да вклучува тоа. Здравство не, тоа е уште 300 милиончиња или 12 проценти, кога се' ќе се собере испаѓа дека сме бољи и од Шведска, на субвенции, школство, здравство и социјала ни отидоа 64% од буџетот? Ииииииии мамата. А уште банана држава.
Башка ако таму се прочита малце, буџетот е 40% од БДП, ухуууууууу, јеботеее, тоа е реалниот данок, четрдесеток, ни турците не зимаа четириесе посто, а беа далеку поефикасни дури и во периодот на најголема дегенерација на царството. Кај се плус другите давачки и арачи кога недајбоже треба нешто да средуваш со државата, те влечкаат по милион шалтери да плаќаш, баш у буџетот на РМ а малце и во нивниот личен буџет, или тоа се' е испрограмирано?

Да зимале отоманците или србите четири десетини од се' би имале востание секој четврток! Ама ја викам, народов наш незнае ни основна математика, какви проценти, неписмена раја, башка од милионите што му се врти у глава. :)

Таму има и други небулози како „Според Ставрески, буџетот е подготвен врз проектиран економски пораст од 2 процента, а за исто толкав процент се очекува да се зголеми инфлацијата.“, значи стоиме во место, плус што на економски „раст“ од два проценти се бута буџет поголем за 2,8%, а дефицитот магично е помал? Да ее збориме за она смешното трошоците за стока и за услуги се помали за „9,8 проценти или вкупно непродуктивното трошење од државната каса е намалено за 32,4 милиони евра.“ Фаааак, колку СЕ непродуктивните трошоци??? 9(90 останати проценти) пута 32,4 доаѓаме до фрапантна бројка од 291 милиони евра, значи непродуктивни трошоци 300 милиони евра?

Или онака трескаат глупости како учител кога ќе каже „и така Гоце Делчев се роди 1983та“, да види дали пазат учениците, или на некој ептен не му иде математика или пак економија.
 

И, што кажа сеа?   Види, без

И, што кажа сеа?
 
Види, без разлика дали Ставревски е луд или било што, ирелевантно е, и за тоа си постојат психијатри, он си е у Владата, легитимно и демократски избран да биде таму, човекот си испроектирал како што мислел, собрал арачот и фатил го поделил. Дадените бројките се тие, сакал ти или нејќел, и твоето иронично гледиште не го менува фактот дека за „Скопје 2014“ се изделени само ~ 1% од годишниов буџет.
 
Што тешко да е легитимна причина кој било разумен човек да повикува на спалување на градот, да вришти на плоштад и да демолира како ќе му текне.
 
 
1%, наспрема 12% за здравство, 14% за образование итн. Она со социјалата е веројатно некоја збунка (можеби на новинарот можеби не, а може е вистина), или пак обопштен термин, кој можеби ги опфаќа буџетите за општините, итн итн. (оти ако приметиш и во насловот на параграфот пишува „Образованието ќе добие највеќе“). Како и да е, повторно, тоа не го менува соодносот меѓу „Скопје 2014“ и буџетите за другите гранки кои наводно „страдале“ ради проектов.
 
Што во превод значи дека тезите (или, автосугестивните мантри) од типов: „Владата се расфрла со проектов, а (ради тоа) народот нема леб да јаде“ се чист, комплетен, FAIL.
 
Како и целиов, хм, „подвиг?“, јеботе, што е тежок FAIL.
 
А FAIL е пошто почива врз трула, лажна основа (1% буџет едноставно бре, и да го спалиме на плоштад, НЕ НИ е најголем проблем во државава, аман!). А таа (речиси па непостоечка) „основа“ изглеа или никој не се потрудил да ја провери, или некој лажно и упорно си ја турка цело време? Што пак е FAIL, како и да го свртиш. Епа, вистината боли.
 
Protest away, комотно... 1% од буџет е огромен грев што ниедна држава не смее да си дозволи да го искористи во културни, градежни, институционални, или уметнички потреби, кои на крајот - сепак ќе им служат на граѓаните. Ма како, ќе крахира одма... Толку е ________, ирелевантно, и банално што боли. Да фати човек да се утепа... Ама не би.
 
Ајт поздрав.

Ама гајле ми е сега за Скопје

Ама гајле ми е сега за Скопје 2014 и за тоалет револуцијата.  За тоа завршив дискусија.
 
Ја сум од господска, буржујска и бивша аристократска фамилија, политички по убедување сум империјалист, и ниту гласам, ниту ме интересираат избори, ниту демократско, ниту пак граѓанско општество. Уште помалце сум од тие што се собираат по протести и митинзи. Секое собирање en masse, во трло, ми е страно. 
 
Сите мои критики беа насочени од координатниот систем на разумот, со чиста филантропска основа, а и искажани од чист свој интерес (на мене и на моите ни зимаат рекет и сакам барем добро и домаќински да се потрошат тие пари). И повеќе се „ти зборам ќерко, сети се снао“. Ставревски остај го на мира, во секоја поштена држава, политичарите не се мешаат во водењето на истата. А можеби и тоа е нашиот проблем. Исто како со зградиве, кога некој нестручен се меша во струка, искача пачавра.
 
Но, гледам дека во оваа земја разумот е под најголема инфлација (ова не е усмерено кон тебе, се гледа дека си разумен човек, иако можеби од моја гледна точка во заблуда, но сепак ја имаш мојата почит). Фала богу за сивата економија, а богами за нас у Куманово и за америчките војни, иначе од арачлииве би потонал целиот брод, одамна.
 
Поздрав, потрошив многу време тука, а имам многу друга далеку поважна работа, но барем веројатно нешто корисно извадив.
 
Чао. Беше задоволство да се дискутира, за промена, со аргументи и адекватни цитати. 

Се фокусирав на обработка на

Се фокусирав на обработка на случајот „Скопје 2014“, а зошто, реков веќе неколку пати (па само разлистај го Окно да видиш кое внимание и’ се обраќа на темата). Исто, и јас ја завршив дискусијата на таа тема.
 
Поздрав и до тебе, и благодарам за муабетот. :)

Много си се профинија у

Много си се профинија у Љубљану, бре, Пчински... Саде молим лепо изволте и извини из твоја медна уста... Уште малку глеам ќе си ги залапате јазичињата сас штакорот од вмровското дувло (место да го прашаш како е човек платен у подрумче, дал му следи сендвич за хејтање, дал му збогатујат сас саламу ако индикатор на омразу се уцрвени на осмицу и деветку - као онај експеримент сас глумци кои примаја струју од добронамерни граѓани под утицај на ауторитет, па вртеја ручице и полуге богами и до десет - или можда га плаќају сас мобилни импулси или пар сата интернет директно из фирму-прародитељку, праславно свето име АНАЛИТИКО АИ? Или можда је штакор у толко високе сфере да су га ставили на договор на дело, бог те мазо! бог те видо! помеѓу 400 миљончиња за партиско-војничку машинерију (пих! шта е то: мочани 15% од буџет!); избегаваш ги, значи, Пчински, прави прашања&одговори, и подвиткуеш опаш оти осеќаш дека вмровски штакори са дебели&опасни; отсекоаш заграде ми биле 70% од текст, ебате естетот&стилистот, али ме повлекуете, изглеа, у пропаст, стилску, ако ништа више.)

Значи - 1 посто. Штакор сас лесноќу ти вика дека 200 миљона (2006-2014 по 1%, ко што вели препреподобни шеф на свите штакори у мк, ужу и ширу, М Протуѓер) е - пичкин дим. И ти, Пчински, киднаја, еве те глеам, у ќош, за штакор да не замава сас некој орас у главу, од негов ќош-подрумче кајшто ко веверица ги брсти наградне жетоне од АНАЛИТОКО АИ. 1% е буџет за културу у речиси сите еу земји. мк буџет за одбрану е меѓу 2 и 3%. наши социјалци (на кои штакори се толку горди) добиваат 1800 денара по семејство (што било кој париски клошар под мост - аха, онај Париз сас коцке, калдрму и Ајфелову кулу - зима толку за еден ден жицарење). Не збору дека у земјава нема цитостатици, елементарна дијагностичка опрема, базична инфраструктура (пруга, пат, гас, школо, болница итн.). Што ќе се занамавамо со сериозне теме: досадне су и патетичне.

Да чепнемо само тих едан посто за културу. Буквално ниеден талентиран помлад или постар мк културњак нема лова за ништо! За никакво творештво! Овие поинтелигентните и што знаат англиски (Маџиров, Лидија Димковска итн.) чаре бараат надвор. Ко и дел од овдешните културни НВО кои исто паре за минимално функционирање (па и нек су лезилебовиќи и соросоиди! бар леба да имају у уста да убутају!) обезбеѓују од странце. Помор е на културну сцену!Само Милчо Манчевски и петокласни скулптори (додуше, други скоро и да нема). Све друго - у подрум! Али без жетони, на леб и вода!

Штакорско лудило е неизмерно. Шта зна дете шта су 1%! Има Грујо! Даќе Грујо! Даќе народу! Буџетот на Грујо е ко онаа арапската шега со шаховската плоча и зрната жито: бескрајна е кесата на Грујо! Во на Грујо децималниот систем 1% не е стоти дел него дел од бескрај!

Ебате Пчинскиот! Не ми се разговара више! Каква мамлази! Ко пред флипер и гранап да сте пораснале и уште памет не ви дошла у штакорске лобањице...

Коља, и јас те сакам

Коља, и јас те сакам тебе!
Искрено и со почит,

Твојот „Штакор“ :)
 
П.С. Идиоту исфрустриран и невоспитан. (Ова чисто колку да ти вратам за „комплиментите“).
 
Much love. ;)

++

Ама Коља што си на мене љут, ја само кажа дека не ме занима демократија. Нити протести.
Што имаше, кажа си, дека е много труло у земљу Данску (т.е. македонску) и тија проценти баш и не им се слажев или па ако се слажев су још полуди. С'с име и презиме. По миљон коментари. Да ме стра од вмровци или од сдсмоци е исто ко да ме стра од глумца што га глуми Џејсона у Петак 13ти. Толко и он има утицај у политику или па врз моју судбину. Знае се кој гу води овуј државу и затој напиша „карам те ќерко, сети се снајо“. Читав они не се секирај... Ама џабе, к'д не примав критике.
На господина Душана му кажа повише пута дека тај математика некако не иде и не се слагам с'с њума, али га поштују човека што барем се труди тој некако научно да га докаже иако мислу дека греши, Културно разговарамо. Нема потреба да се диза тон, вадив очи, посебно не писмено. Ако е за мегдан работа ќе се сретнемо на мегдан, ама и тамо часно, нема да се гаѓамо с'с камења, него ферка. Па кој е бољи нек победи. Тој што он на вас ви мрчи, раскрстујте с'с њега.
Симпатишем гу вашу каузу, али незнам кој ви е вас циљ, с'с Плоштад Слободу и слично? Да ги зауставите нема, сигурно не с'с тоалет папир. Од силеџие увек се е бранило силеџијски. Треба да се покажев зуби, а не аргументи.
Или барем уставан нек ве брани. Они не ги сакав много. Само ја мислу дека сви смо туј изиграни и истрчани, ко дете к'д га измориш и легнеш да спие, за да те пушти на раат к'д си имаш другу озбиљну работу.
 

Никола, што му се правдаш бе

Никола, што му се правдаш бе човек... Си мислиш како што си мислиш, он нека крши вазни што некои луѓе, за разлика од него, знаат да (се) сакаат, и задржале свесност дека овде се комуницира меѓу припадници на видот Homo Sapiens (значи, не станува збор за класата глодачи, жалам г. Гелевски, грешите).
 
А јас на порталов едно 10 пати сум повторил "we can all agree to disagree" (ако не ти се верува слободно разгледај по темиве), ама јас пак и упорно сум штакор, подрумски глушец, партиски платеник, фекалија од канализација, крлеж, кампер и што све не (многу „толерантно“ кон мене, мора да се признае. Само поради тоа што коментирам. Претпоставувам, решението е воопшто да не писнам, да не навредам случајно некој „борец“ за „слобода“).
 
А ако едно сум сфатил, тоа е дека не постои сила која може да разубеди човек кој си увртел, упорно, да гледа непријател во оној со кој не се согласува (или еве, да имаат различни ставови). Во 95% од случаите одма се маваат дрва, камења, (ѕирни ги пак етикетите погоре што ми ги давале), па се минира секаква дебата, искрснуваат анонимци ко плева и секој ти мава по една заушка (тоа коа им фали култура или памет за не дај Боже, да настапат со некој (контра)аргумент), и се’ така, на repeat. Нејсе...
 
Како и да е, уште еднаш ти благодарам што се вклучи во оние 5%. We have successfully agreed to disagree. That's a start. :)

 А за тој што фали све може

 А за тој што фали све може још 2 књиге да се напишев. А4 формат по 300 стране.
Фалив ни енергитски капацитети, фалив ни ментални капацитети, фалив ни прави професори и институти, фали ни некој да га мотивира народ да се фати за работу и да не прави инвалиди од цели генерацие што седив по дома, дремев на фејсбук и играв фармвил. 
Па после 800 милиона на социјалу. Треќина од буџет. Ако е тој тачно треба да идемо и да ги молимо Турци да не примив назад. Не ЕУ.
Фалив ни муда да признаемо дека овој е пропали експеримент, пред да не разнесев лешинари.
Фали ни ов'ј народ едн'пут у своју дугачку историју да се освести и да не чека од господа или некоју страну силу да му ги реши проблеми, него да почне сам да си ги решава.

За културу, тија паре што се

За културу, тија паре што се фрљав у ЕУ, фрљав се на угнездени полтрони на власт, што свирив како они кажев, ко у сваку империју што имало царски уметници. Од кад е света и века. С'к некој дворац знаја е да подржи некога фиљан некој не, тој е одвисно од укус на тога што гу води државу.
 
Таква уметност ко што ти и пајташи гу пропагирате не е народна, публика ву е мала, и иако е с'с голему вредност, нема голему проѓу. На народ му е доста и шехерезад и велики брат. Таква е ситуација.
 
Тај ваша уметност се спонзорира од богати људи, с'с укус или што сакав да направив привид дека имав укус. Ваша несреќа е што за жал, веќина богаташи дан'ска су новибогаташи а и немав пред кога да се правив важни с'с меценство (и њини другари толко разбирав), па се правив важни с'с поршеа џип и разноразан друг кич.
 
Најбоља шанса што ја гу знам у блиску околину су ти или наш градоначелник (господин човек с'с доста лично богатство, доктор образован, специјалист, нашетан, жена му е библиотекарка с'с завршену историју на уметност) или некој Ханза, али што знам колко су они по спонзорство, важно фиљан људи. Имамо ми ирачки паре, ќе се најде некој.
 
Поздрав и до тебе Коља. Љубљански, васпитан :) 

Слични содржини

Активизам / Јавни Простори
Општество / Активизам / Фотографија / Став

ОкоБоли главаВицФото