Народе, каква бомба ти е потребна после смртта на Тамара?!

09.02.2015 14:44
Народе, каква бомба ти е потребна после смртта на Тамара?!

Утрово брзо се рашири веста за смртта на 9-годишната Тамара Димовска, малото девојче од Велес, кое со месеци чекаше помош од државата, а сепак на крајот не издржа и не ја дочека операцијата. Да се потсетиме, Тамара имаше вродена мана на рбетниот столб, а поради искривувањето ѝ беа притиснати белите дробови и другите внатрешни органи, па операцијата беше итна. Секој ден чекање значеше смртна опасност.

Министерот за здравство - да, оној 24/7 тип што во раните утрински часови шета по болници и се грижи дали некој дежурен лекар задремал и дали се пуши во просториите на болницата - изјави дека Фондот за здравство ќе ги покрие сите трошоци за нејзината операција. Но, операцијата се одложуваше и одложуваше, сè додека не стана предоцна.

И додека цел народ во Македонија е окупиран со исчекувањето на „бомбата“ што треба да ја открие опозициската СДСМ (божем без тоа не знаеме дека режимот е во криминал и злодела до гуша), се случи овој трагичен настан. Па добро, луѓе, каква уште бомба ви е потребна за да сфатите дека е време овој аздисан, криминален, антихуман режим да си замине?! Кој човек со здрав разум може да прифати дека една од најсиромашните држави во Европа ќе гради панорамско тркало од 18 милиони евра, а нема пари за итни операции од овој вид? Има пари за едукативни кампањи кои нè советуваат како да се грижиме за здравјето, а нема пари за суштинските нешта од кои ни зависи истото?!

Срамната игнорантност на државата во случајот на Тамара е само уште едно потсетување дека власта, иако управува со Македонија, живее на некоја друга планета. Уште колку Тамари треба да се случат за да сфатиме дека си имаме работа со нечовечни, корумпирани манијаци кои треба што побрзо да си заминат?!

Слични содржини

Жарко Трајаноски

ОкоБоли главаВицФото