Пристигнати панграми на конкурсот на Окно (2)

04.03.2015 16:51
Пристигнати панграми на конкурсот на Окно (2)

11. Драган Денковски

Шегаџија во дупнати жолти ѕиври лапа чорба од зрнца хмељ со ќофтиња и ѓеврек. (63)

Хотелскиот шегобиец, полн жал и јанѕа, љуби чај од ѓумбир и ќеф-дрмање во џакузи. (64)

12. Слаѓана Брезовска

“ЉУБОВТА ПРСКА В ДУХ

ЗАЖЕШТЕНА ЈАНЅА

ЧИНАМ ЌУП Е

В ЏЕБ ФАЛЕЊА

ЃОН Е И ЦРВ ВО ХРАМ” (63)

13. Катарина Петрова

Гладен црв со ќеф џвака изѕемнина - тихо шепоти за раѓање љубов низ полја божји. (64)

14. Марија Трифуновска

Од џам ѕиркам скроз матуф, ќор цар поглуп од ѓон љуби жив коњ, чиниш херој е. (59)

15. Фанија Макешоска

Бељаџија хипик црвче со фиќо ништожно газело диња меѓу ѕид. (49)

Љубена со проѕирни гаќи тихо јадеше џем во жал меѓу чекање за целуфки. (57)

Џез е чапја слепец грд кој таму фаќа хашиш во љубење жена ѓубре ѕвер. (55)

Чист цар ѕвонејќи тихо затежнал прељубување меѓу фино џуџе и грд шеик. (58)

Беља ѕирка низ долг шах во птичја крф меѓу трње со жица од оџак на куќа. (56)

Љубовен џез ѕирка хаос меѓу трње од гнилеж пичка што ќе ја цути крф. (54)

Ѕирка божица во плач и страхотно фрлајќи гаѓа џелат земен уште од љубење. (60)

Коњче шарено со жив дух ќе фрла љубов меѓу цар и ѕвер, а тој го пази џин. (61)

Жива љубичица ѕирка и тихо без гадење покрај џамија скришно ќе фали ѓубре. (61)

Човек ѕвер љуби мед, џез и жена ѓубре, фрлајќи хаос црн после шегувањето. (58)

Џумбушлија готово опљачка куќа храм од луѓе без дуња, жица и фикус на ѕид. (59)

Жаба во црвен џакет фрлајќи молњи и ѕвездена граѓа хумористично во шупа, љуби. (64)

Оџа во филм за крај ќе рече пушењето цигари на ѕид меѓу жар беља хаос. (55)

16. Марија Анчевска

Живот рѓа фаќа кога јалов стих комиње љуби, кога заѕидано јаве од чекмеџе душа црпи. (68)

17. Стефчо Стефанов

Ѕвечкајќи азбуката, ко дух од стар шифоњер, без беља џитна панграм ко жабец од ѓол. (66)

18. Ана Јованоска Екс Костовска

Љубовта е ѕвек в гола ноќ, молња помеѓу души, сонце што зрачи боја жар ко харфа. (62)

Хм жагор, пст луња ќе шие, куц џин љуби ѓезве чај, оф ѕид. (42)

Куц џин запиша стихче в тиња: Ѕид љуби рѓа, гол маж ќејф. (43)

Фрчи џип без шум, на жица јанѕа љуби ѓок, ќе студи, луња в Хаг. (46)

Зачади цигара, пиејќи кафе, вџашено се ѕверам в жолти дуњи, ѓоа љубов, хм. (57)

Ѕе, плиш зајци в џбун хмељче, ѓоа гдањско ќофте рж. (39)

Голем штрб џин, јак ќуд, љуби хрчење, ѓоа зафрлени полжави со ѕвонци. (54)

Лош маж џепчија, љуби да краде цех в ноќ со бегање-зафат ѓоа ѕвер. (51)

Њујорк - жив ѕид луѓе, шегаџии со намќор фаци плачат за љубов, ах. (50)

Тих набљудувач, шегаџија ќе се фали за ѕверење помеѓу жар кациги. (53)

Госпоѓа љуби тихо ѕуење од чаша рум-џин, корзо и жалфија цвеќе. (50)

Ѓиди, љубезен свет в чајџилница ѕвери грд хипик што молњевито фаќа нож. (58)

Зајче кажа хумор, плесна гаф: коњ љуби џез, ѓоа ѕвонец ќе штеди. (49)

Фељтон шега: „Паѓа ноќ црна, волк ечи за срна, божем ѕунење од џамија храм.“ (59)

Заљубен Чех ќе ѕвери студ помеѓу Ниџе, Његош ,Јабланица и Кожуф. (51)

Ќе паѓа дожд, фагот ѕуни љубовен џез мелос в Њујорк, чиниш со 100 херци. (54)

19. Игор Златанов

Ѕевгар Македонци, љубовџии за ќефење, мајтапчат шах со живи луѓе. (53)

Ѕевгар Македончиња, ќефци, љубовџии за мајтап шах со живи луѓе. (51)

Ѕидање шахта: оџачар со ѓон газејќи ме во пола кофа љуби жица. (49)

Хатиџе, по чекање во ѕуница, зар ќефоса да љубиш маѓија лажга? (49)

Ѕевгар Македонци: шо луѓе-љубовџии... па за ќејфчење со ж’та, ах... (48)

Хатиџе, при чекање ѕуница ќефоса да возљубиш маѓија лажга. (48)

Газејќи во ѓон по жица оџачар ѕида шахта за филмско љубење. (48)

Ѕевгар Македонци: луѓе-љубовџии по ќејфчење шах за со ж’та. (47)

Маѓична харфоѕвездице, по кој ли џеб жуљење ти ќе гасиш? (45)

Ѕвездокош џебец плаќај си го маѓичното жуљење харфа! (44)

Маѓична харфо, ѕвездице, кој џеб со жуљење ќе го платиш? (44)

Го сожуљи џебец поклањајќи ти ѕвездохарфаш маѓичен. (44)

Коњ си ѕвездо што џбуца галоп жуљејќи маѓична харфа. (43)

Коњот Ѕвездаш џбуцајќи галоп си жуљи маѓична харфа. (43)

Коњот Ѕвездаш џбуца галоп жуљејќи си маѓична харфа. (43)

20. Тони Павлески

Ко ѓон чизма, дење е љубов сама, а штом ноќ падне, филм џвака, лунѕа, жали херој Гоце. (64)

Ах, жал филм во кој џуџе си шири раце, љуби, дење го газат, а ноќе чека ѕвезда да паѓа. (64)

Ах, што беџ ќе е, срце ѓул поглед љуби, дење зјае, фрчи, жива рана в уши ѕуни мака. (60)

Кон првиот дел

Слики: Monique Goossens

Слични содржини

Книжевност / Култура
Книжевност / Култура

ОкоБоли главаВицФото