Пристигнати панграми на конкурсот на Окно (3)

05.03.2015 15:53
Пристигнати панграми на конкурсот на Окно (3)

21. Милена Стојановска

Ќор жабец свири харфа в лалиња џбун, љубопитна ѕвезда ѓерданлија гали камчиште. (66)

Фахрета Јахиќ демек пејачка, сјајна ѕвезда ѓаволица, жариште љубовно, џган за сакање. (70)

Со жар ме љубиш ко ѕвездочатец, а јас гајлиња на плеќи, џамфес на глава, ѓерѓеф хеклам. (68)

Љубен тих џин жално гмечи фишек полн ќорци, субвенции од њујорк паѓаат ко ѕвезди. (66)

22. Анета Димовска

Вљубени ѕвезди испраќам пак. Ох, жештиње, џганој, ѓон на асфалтче – цак! (55)

23. Елена Пренџова

Њујорк на пат за Хаг: кајче на ѓољо; езерски облаци грешни, жедни; ѕуни џам; фен в ноќ. (65)

На јаве џабе љубов, ќеиф, цигари и пури во жолта хабанера зад шанк со ѓем ѕвечкање. (65)

Веслам кајче на ѓољо, жедно џарам езерски облаци грешни - ѕунење ќор фат на пат за Хаг. (68)

Пак во хор ја фали за многу, ѕунење без детаљ срам, шие, влече и се џари - ќе жали, ѓаволица! (68)

Ја љуби фино, без срам, ѝ црта ќор пес, мачка, шах и жерав на гол ѕид и џитка, без гаѓање. (65)

Водење љубов на ѕид кај голем џам во хотел, а ѓевреци се печат в ќош за фураж. (60)

Ѓезве со жаби под зајдисонце на срт, љубам шток в ноќ, филинг ко џокер, ѕвечкање в хол. (67)

Уф, ќор пес мљацка њоки, гладен црв зјае, тивок ѕвер џвака чаша, ждребе се ѓаволи – хаос. (67)

Ѓавол јаде фишеци жерави, пишти музика, џвечи ѕвер, Бог- ќор хулиган, сака љубење. (64)

Фишек жито, сад ѓомлезе, билкин чај, гурабии и џем - цел ѕвер- ќор пес хули љубење. (62)

Ух, ѕвечење, фалби, се џари и шара, зајак цел се жешти, не љуби, ќе гаѓа добро, со помин. (64)

Љубење меѓу цигли и ѕидови в храм е гнасно - од жал пати, ко зајче што џенем ќе фати. (64)

Прст шиен, џамлија ѕвечка, филџан жад, грст љубов, змијски цвет, хранење ќор ѓакон. (65)

Сив демон, црвен шал, ќор ут, чај и џем, хор-бор, фуга-пруга, жезол, ѕвек, ѓол -љубење. (61)

Чевел без ѓон, а штикла ќе цапка во џем од жалфија - гусар и ѕвер во хорско љубење. (63)

Јадење, храна, пак: се рони ѓомлезе жешко- џиш!- ѕе!- ќе гнете буф- црв, чавка- кељ. (58)

Стоногалка жедна јава шајче, буф љуби коза, џем ќе прави ѕвер цел со на ѓакон храбрење. (69)

Хулахоп на ѕид и шток со мраз, жед ќе фати џенем, бев на чај и љубење со Циго и ѓакон. (64)

Играње: часовник ѕиден и јуфка без џем мала шара ќе покрие, цел хор жали, ѓак љуби и труби. (70)

Хипик од жал јадење ќе носи на ѕвер и ѓак: џем и чаеви со шлаг, без тофу, кељ и целер. (63)

Хирошима плаче, ѕуни, низ џам со чај, тофу и кељ гледа ѓак, жерав цел ќе се бања. (60)

Хирошима и Нагасаки љубат јадење: џем без тофу со ѓеврече, на ѕвер цел плаќаме жед. (66)

Гулаб ќе јаде кељ со џемче од шипки, фризери без цивкање ѕвер хранат, жив бил ѓок. (64)

Јадосување не е фино, жив бил цар и шут, ќе впрегне мерак ѕвечкала, љубов без хоџа и ѓак (68)

Во Пехчево ќе ѕидаме зад ѓољо, црв на тофу и чај со женска му во шал, гребење со џем и кељ. (68)

Ѕемне ѓољ и ќе црпиме џарење од зад бегови кули, Пехчевски штури жерави, кељ, тофу и чај. (69)

24. Антониј Мијоски

Грст воздух фали меѓу ноќен пејзаж и љубов ко луња од ѕвонци на џин коџијаш. (61)

 

25. Друже

Ајван ѓаол в синџир хрчи,
гол ноќева под ѕвезди и молња,
кожа љушти
од бол цифка.
(63)

Одѕив тих паѓа
на заљубен мудрец в бања што џафка,
олуја од ноќни чувства го ждере.
(66)

Еж има ќејф
парталче да зоба
меѓу џбун и врба.
Ѕид го крие,
тихо мљацкање се слуша.
(64)

Ехо,
туѓ фон,
одѕив на љубов,
џем од јаготки мезам,
на уво жежи шприц
полн кич сеќавања.
(68)

Тих џез.
Луд писар в ѓол чмае,
кафе без шеќер љуби,
живец и јанѕа го гњават.
(57)

Фуј,
хипик со лажиче диња јаде,
џумбус во црква,
поп на штрек,
ѓаол буља ѕвезди
бог ќути.
(68)

Ноќе, над железо лежам,
пијан ѓон.
Голицкање.
Филџан ти ѕвекам!
„Љубов, сврти се, хрчиш“
(66)

Паѓа ден,
грбав клинец ќарил змија,
ја љуља и ѕенѕа,
животиња фрчи,
оџа се клешти,
хаос.
(67)

Меѓу жолт ѕиден цеп на Џамија,
љубопитни црвчиња шушкаат
и во хор зујат “Бог!“
сфаќаш?
(68)

26. Тоде Илиевски

Бежанец чуј, „ѕвер“ што фаќа џип за хмељ – Гдањск, Лоѓ! (39)

Доњецк – јанѕа плус ќеф: џамбаз гаѓа шљахтич в ‘рж! (38)

БРКИЌ, ЃУЛ, ЗДОВЦ, ЅОФ, ЊЕГОШ, ПОНЖ, ТАЉ, ЧЕХ, ЏЕЈМС (36)

Госпоѓице, в хотел бараш маж – ќеф, ѕун, џез, диња, кељ, чај! (42)

Јан љуби жур, џез, гаѓа ѕид, сфаќа шах-меч: топ, ловец, коњ... (42)

27. Гордана Горданска

"ЗРЕЈАЛА МЕШУНКА, СРЕД ЏБУН ЅВОНЧИЊА, ТУЃ ЌЕФ ПЦУЕЛА, АХ ГНИЛЕЖ НЕ ЉУБЕЛА." (58)

"ШУТ ЏГАН ПАДНА В ЃОЛ,
КРЦНИ КОВЧЕ- ЗАШИЈ БОЛ,
ОД ЕЖЕЊЕ СТИХ ЅЕМНИ
ОФ СРЕЌА ЌАРИ ЉУБОВ."
(66)

28. Јован Јоновски

Ѓубриња, вдолж танц спојте чашки - Ех ганѕам, ќеф љуби џез! (45)

Ќеф - ѕуниш, стих дај:
Џабе пцуење лежај,
љубам ѓезве горки чај.
(48)

Eх, лаже ѕвецкање ѓон - Низ крш џамче грст љубов ќе дај пуфла. (47)

Уф ѓаолче, џабе дух знај црн жиг, пак ѕверчиња ќе љубиш в смрт! (48)

Може ѕверу душкај, брцни - Ах пљачкање ѓаволест џган за ќеф! (47)

Џип во најцврст ѕид - Ех ќеф, шмркач должи љубење туѓ газ. (44)

Уф коњче, жнеј со ѕвецкање - Ех, џабе тврдам ќе љубиш плуг без рѓа. (52)

29. Викторио Јаковлески

Еј, џин жребец - ѕифт ѓаволче, ќе пасиш хмељ гиздав коњу! (43)

Ха, погоди, кој маж љуби шеќер - чајџилница со ѕифт ѓезвиња? (46)

Џафкај Белчо со жолт ѓоњ - ќе погодиш врз хмељ ѕуница! (42)

(Џафкај врз хмељ, Белчо со жолт ѓоњ - ќе погодиш ѕуница!) (42)

Љуц, ништожен Чех, јанѕа со џумки, ќе фрла под Бог ѓезвиња! (45)

30. Владимир Трајановски

Ѓомлезец изваден од сач, патлиџан, кеф, гозба со ѕвек на виљушки, хор, јажиња. (60)

Ѕвонко се фуќна меѓу Пехчево и Љубанци ради кршење џам со жеезен тег јак. (60)

Од Љуботен вџашен ја гаѓав Шара фрчејќи пламења со ѕрцки зажарени хеј! (58)

31. Андреј Мачковски

Спахија Ѓулен паша, со љубов коњче гризе, жеден за ќофте од црв в Санџак ѕемне. (62)

Под ѕуница `рж тлее, в ноќи Ѓорге дуња сљупи; мафта ко хрчак вџашен, брз и јаден. (64)

Спахија Ѓулен паша, жеден за љубов в Санџак ѕемне, ќофте и црешичка од коњ голта. (62)

32. Живко Грозданоски

Њутн пљампа ѓоа ѕвезда во чајџилница, а ти жегаш без ќеф... ух... сиктер! (53)

Бичкиџија хмељ и ташаци фаќал, ѕиври со ѓон газел, и дуњи пржел. (50)

Ванѓа типуваше: брнџал ќе се клања до хмељ и жезол, Ѕоф ќе јачи „цагер!“ (54)

Мажјак, дење гаѓај ѕид, ноќе чпртав нос љуби, за цех на Фиџи да плаќаш. (54)

Јадеш лазања, ѓумбир, хмељ, ќофтенце, суџуче... па ѕевгар желки. (48)

Џеј Еф Кеј со тељ ќе му ѕвизне глеѓ при баждарење цех, чуеш? (46)

Коњ сунѓер заѕида, гејша фати ќуп во џеб, желче цица хмељ. (45)

Тих џепарош офкајќи гаѓа ѕид со ‘рж, љубезна молња цвичи. (45)

Оф, Чех велтшмерц заљуби, а Ѓупка џаде, гуња, јанѕа, еж и ќос. (45)

Кон првиот дел
Кон вториот дел

Слики: Bela Borsodi

Слични содржини

Книжевност / Култура
Книжевност / Култура

ОкоБоли главаВицФото