Бомба #9: „Ќе ја преселам зградана кај Бристол, мамата ќе им ја ебам!“

12.03.2015 20:24

Разговор помеѓу Миле Јанакиески и соговорник

НН: Ало?
ГЈ: Ало.
МЈ: Попизделе комуњариве, на нетови, нивниве новинари.
НН: Како?
МЈ: Ова е брука, се допре дното за писмава.
НН: За што?
МЈ: За писмава што ги пуштивме. Фалсификат, кривична, да одговараат...
НН: А кај го читаш тоа?
МЈ: По фејсбуци, по твитер, оној Саше Аналитико, Мери што го правеше прилогон, администрација, ако ти текнува, на времето.
НН: Ааа, а шо пишуе?
МЈ: Па за писмото. Дека сме го допреле дното, дека луѓето се’ сведувале на забавно, дека сме фалсификувале потпис, дека е тоа кривично дело.
НН: Како не, кривично дело.
МЈ: Инаку, не работеа лифтовите од сабајле.
НН: Не?
МЈ: Не.
НН: Сега идам тука баш кај мене, да видам што се дешава. Што ќе се дешава брат?
МЈ: Че попиздат овие.
НН: Добро иде сеа?
МЈ: Не знам, че видиме.
НН: Ти кај си?
МЈ: Ама, лифтовиве не работат, хахаха.
НН: Хахаха. Леле, ќе биде циркуз, ќе викаат, ќе умрат.
МЈ: А?
НН: Ќе викаат, ќе умрат.
МЈ: Може да слезат од 15 спрат стариве? Не?
НН: Не бе, какво слегување!

МЈ: А?
НН: Не бе, шо ти е на тебе. Кај мене куливе, еве ги, штама е. Чоек нема надвор. У пичку матер. А за писмово ако го дале, а добар погодок, значи.
МЈ: Че видиме, лоши се коментарите сеа.


Разговор помеѓу Миле Јанакиевски и Сашо Мијалков

МЈ: Сашо?
СМ: Кажи Миле сега еве тука сум со шефот.
МЈ: На обработени 39 гласачки места.
СМ: Да, колку е тоа посто?
МЈ: Сега ќе ти кажам, 42,4.
СМ: Добро.
МЈ: Ние имаме 7.178, тие имаат 7.391. Значи 120 разлика.
СМ: За нив?
МЈ: Да. 220, извини, те лажам.
СМ: 220 за нив?
МЈ: Да. На 42 посто обработени.
СМ: Не е ваљда дека ќе изгубиме за два-триста гласа бе пичку материну?
МЈ: Втор круг, Сашо. Како што ти реков, втор круг ќе има. Претпоставувам дека така ќе биде, илјада и нешто неважечки ливчиња ќе има.
СМ: Ако се докопаме ние до втор круг ќе го преебеме во втор круг. Него, да се докопаме само до втор круг.
МЈ: Море, ќе ја преселам онаа зградана што е кај Бристол, мамата ќе им ја ебам.
СМ: А?
МЈ: Цела зграда ќе ја преместам, ќе ги затворам да не излегуваат тие од Бристол.
СМ: Викаш, тие?
МЈ: Многу таму разлика ни направија у пичку матер.

СМ: Колку?
МЈ: Ај појди кај Бристол зградите, двете избирачки места, 2852... - 190 разлика.

 

Разговор помеѓу Билјана Бришковска и Миле Јанакиески

НН: Ало?
ББ: Значи, вака сега. Претседател во Центар е еден морон што работи во Генерален секретаријат. Значи, работи во Генерален секретаријат во одделението на Суле. Така да, може него да го притиснеме и фактички од избирачкиот материјал да го извади избирачкиот список, каде што е заокружувано кој гласал, кој не гласал, да си го фотокопираме па да му го вратиме назад.
МЈ: Кај работи тој?
ББ: Во Генерален секретаријат. Сега ќе ти...
МЈ: Како се вика?
ББ: Па Коста се вика. Презимето не му го знам точно, меѓутоа работи кај Кире, а шеф му е, мислам, овој Суле.
МЈ: Суле?
ББ: Да, Суле бе Суле, Суле.
МЈ: Ај ќе зборам.
ББ: Ајде.


Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Ирена Мишева

МЈ: Ирена?
ИМ: Да.
МЈ: Значи те молам, кај сите учителки завртете, кол центарот...

ИМ: Добро.
МЈ: Со следнава насока: ви благодариме што излеговте на гласање.
ИМ: Слушам, слушам...
МЈ: Ве молиме за конечна победа на ВМРО-ДПМНЕ во Центар да обезбедите уште еден глас за ВМРО-ДПМНЕ.
ИМ: Ок. Океј сега, ај чао.


Разговор помеѓу Миле Јанакиевски и Никола Груевски

НГ: Да?
МЈ: 51 избирачко место обработено, губиме за 580 разлика.
НГ: Што мислиш, ќе има втор круг?
МЈ: Сега ги собирам, претседателе, неважечкиве. Има доста неважечки. Секогаш биле над илјада. Ако продолжиме ваков тренд, мислам дека втор круг ќе одиме...
НГ: Е колку има доста? Колку е тоа доста?
МЈ: Меѓу иљаду и иљаду петсто имало по избориве, а има сега во просек по дваесет по триесет по избирачко место, така да треба да има околу седумсто осумсто неважечки, тука ќе биде бројката.
НГ: А колку ни требаат на нас за да има втор круг?
МЈ: Разликата што ќе биди помеѓу СДСМ и ВМРО треба да биди пониска од неважечките...
НГ: Ама еве го слушам Сашо, он некоја проценка праи дека над иљаду ќе не’ тепаат у Центар... Могуче ли е тоа?
МЈ: Водно ги изброиле Коце (ама со премиерот зборам), Коце во двете има победено во Водно а тие се големи, сто четириес таму Коце победил...
НГ: А нашиов овој?
МЈ: Е па сеа го бројат Тодоровиќ, прво Коце го зеле, Советот за Град Скопје и Коце...
НГ: Ама не е истото, не е истото...
МЈ: Знам.
НГ: Да.
МЈ: Тука ќе биде, сто плус минус...
НГ: Знае бе Миле тоа, да пуштиш таму на нашиве што поише неважечки да праат... ало?
МЈ: Да да, ве слушам...
НГ: Викам, да си пуштел, Сашо вика, абер до нашиве таму кај шо може да искрснат неважечки да...

МЈ: Кажано му е, кажано му е, од сабајле му е кажано...
НГ: И записници, тие работи, за после да може да...
МЈ: Да да, има забелешки...
НГ: Да се судиме...
МЈ: Да.
НГ: Ајде.


Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и соговорник

С: Ало?
ГЈ: Ристе...
С: Да.
ГЈ: Абе со твојов Центар никако да завршиме.
С: Сеа со Влатко зборам, му вика шо и приговори, Влатко вика...
ГЈ: Па еве сеа и он ми кажува шо се глупираме.
С: Стварно глупости е тоа.
ГЈ: Море, ја за друго те барам. Имале закажано општина Центар сабајле некои вонгабаритни споменици да местат...
С : Да. Дваесет.
ГЈ : E, и сеа тоа можда ќе беше нормална работа да победевме ама ние не победивме... Да му свртиш на Зоран Марковски да се мобилизирани и малку повеќе да има на работа полицајци оти можеби комуњариве да искочат, тоа сабајле ќе биде, они ќе спијат ама знаеш како, не знаеш шо ќе се деси, да не се бркаме сабајле у шест, уште од вечерва јави му на Зоран Марковски...
С: Сеа ќе му се јавам.
ГЈ: Ја не ти го знам, тој ти е твој вака кадар, иначе ја ќе му свртев...те фати таксират со него.
С: Ќе го барам, нема проблем.
ГЈ: Барај го па легни си, да...
С: ќе ги внесат сабајле се’, сеа баш со Мацко зборуваше, дојди, вика, и да му пуштам човек да му бриши све од хард диск све од компјутер, да чисти се’...
ГЈ: Леле леле... Нема шо може ќе помагаме сеа тоа е...


Разговор помеѓу Драган Павловиќ Латас и Сашо Мијалков

ДПЛ: Повели началниче…
СМ: Началниче бе што праиш...
ДПЛ: Еве ништо, читам, како се вика, по интернет нешто...
СМ: А...
ДПЛ: По интернет читам...
СМ: Да, што пишуе...
ДПЛ: 45ка сме барале у Центар, 20 у Струга прегласување...
СМ: Што 45?
ДПЛ: Како се вика... Приговори.
СМ: Мм... у Центар 45?
ДПЛ: Така пишуе...
СМ: Не, тоа не знаеме, утре ќе знаеме колку ќе фати, имаме основ за сите 46 ама... ама ќе видиме...
ДПЛ: Нешо треба да напраиме, време е да добиеме малце и да покажеме...
СМ: Ти што мислиш кажи ми...
ДПЛ: Мислам дека треба да даеме...
СМ: Така? Треба да прегласуваме па што биде биде... па и да изгубиме што...
ДПЛ: Па така... прво 15 дена луѓено да се приберат у општина да се довршат некои работи таму да се потпише записници маписници, ти глеаш ќе го фати неспремно по споменици по чуда...
СМ: Аа?
ДПЛ: За 15 дена ќе ги намалиш, ќе ги туриш споменициве, ќе потпишеш прием ќе ова ќе она, ќе го намалиш ризикот да искача по телевизии да лупа глупости...
СМ: Така бе...
ДПЛ: А можда може и нешто и да се напраи, никад не се знае...
СМ: Никад не се знае бе...
ДПЛ: Така бе. А ќе го стаиме ние у машина, полека...
СМ: А?
ДПЛ: Ќе го стаиме у машина бе полека!
СМ: Овој?
ДПЛ: Да да да.
СМ: Ја мислам да...
ДПЛ: И ја мислам...
СМ: ...Советот...
ДПЛ: Па види, некој и ќе претрча од Советот, полека...
СМ: А?
ДПЛ: Ќе претрча некој, ја не знам како им е нив составот, дали се сите од СДСМ или има и од другиве партии нивни... А? Си го видел ти Советот?

СМ: Има и од тие мислам... Коле Нос е таму...
ДПЛ Коле Нос? Од која партија е Коле Нос бе?
СМ: Па не знам, тој беше... од либерална или од ЛДП.
ДПЛ: Либерална сами искочија...
СМ Од кај Тито... од ЛДП, од ЛДП е.
ДПЛ: Така може така може.
СМ: ДА. После таму ти е на Тито една секретарка...
ДПЛ: Абе еден ќе најдеме, има време, полека...
СМ: Не бе има 3-4...
ДПЛ: Иии, дај Боже, немој не ме радуј хахаххаха.
СМ: 4 шо се на трансфер па сега ќе видиме колку ќе упалат...
ДПЛ: Па два бе, да упалат, ти е доста...
СМ: А?
ДПЛ: Па два да упалат ти е доста.
СМ: Па и еден да упали е доста бе...Советот да го напраиме ние и ондак го п...
ДПЛ: Па да бе така... Да да да, без Совет ништо не моеш да напраиш...


Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Сашо Мијалков

МЈ: Е Саше.
СМ: А бе Миле, се слушаме ли?
МЈ: Да, да. Се губи нешто. Кажи.
СМ: Сеа ме слушаш?
МЈ: Да, да.
СМ: Што?
МЈ: Ало?
СМ: Ме слушаш ли?
МЈ: Да, да, да, да. Кажи.
СМ: Ова сеа што ми го прати, што е? Готово решение?
МЈ: Да, да, решение, само да уплати тоа. Мислам, може ние да му платиме, ама мора тој да се потпиши, и да му издадеме денеска согласност.
СМ: Што да му дадете денеска?
МЈ: Согласност дека му е легализирана куќата. Оти, два чекори се. Прво му се издава урбанистичка согласност...
СМ: Значи, што има кај мене сеа денеска? Кој документ го има кај мене?
МЈ: Урбанистичка согласност и пресметка колку пари треба да плати за легализацијата.
СМ: Аха.
МЈ: Тоа кога ќе го плати, врз база на уплатата му се издава решение, односно, објектот дека му е...
СМ: Ок, шо да му речам? Да му речам, тоа ти е од нас.
МЈ: Да.
СМ: И така, за добредојде.
МЈ: Да. И кажи му ние дека ќе му платиме.
СМ: Тоа е ти е од нас, немаш обврска, па сеа ти види, а?
МЈ: Да. И не мора тој да го упалти, оти, околу 200 и нешто илјади се, ние да му платиме, така договори, ама мора да го потпиши налогот, формално правно.

СМ: Колку илјади се?
МЈ: 200 и нешто, 230.
СМ: Е па, како ние ќе му платиме 200 илјади?
МЈ: Не, ама ако прифати.
СМ: А?
МЈ: Ако прифати.
СМ: Чекај сега, не те разбирам. Шо да му речам ја на него? Ја да му речам, ова ти е готово, прифаќај?
МЈ: Ти му викаш, еве ти го, те частиме легализација на куќата, да си го уплати. Можеш дополнително да му кажеш дека можеме и да му средиме, да му платиме. Тоа е.
СМ: Аха.
МЈ: Ти кај си, на работа си? Ало? Ало?
СМ: Ме слушаш ли?
МЈ: Се губи нешто. Сега ме слушаш?
МЈ: Да, да, кажи.
СМ: Не сум тука, викам, у Грчка, у Грчка дојдов ја.
МЈ: Аааааа. Кога се враќаш?
СМ: Утре најкасно.

МЈ: Е па, сеа не знам како да направиме. Некој да му го даде тоа на рака.
СМ: Јас ќе му кажам на него вака. Кај мене ти е во канцеларија, утре се гледаме ја и ти.
МЈ: Е, така и готово. Ајде.
СМ: Ама, чекај сеа, како сеа? Он шо ако рече, јас не сум спремен да ја прифатам работата, што треба да му кажам тогаш... или што?
МЈ: Па не знам колку сурови да бидеме, шо да ти кажам.

СМ: Малце е незгодно тоа. У овој случај ако му викаме готово ти е, треба да му кажеме, тоа ти е од нас, те частиме.
МЈ: Ќе го играме после тој и понатаму, јас така мислам, а? Еднаш преминал...
СМ: Мислам така е пофраерски, него да му кажеме, слушај, еве, ако не, ништо. Разбираш?
МЈ: Да.
СМ: Тоа е уценувачки, тоа е лошо.
МЈ: Се согласувам.
СМ: А?
МЈ: Се согласувам.
СМ: Тоа ти е од нас, а ти сеа види.
МЈ: Да, е така.
СМ: За добредојде, а?
МЈ: Да, е така.
СМ: А?
МЈ: Така, така.
СМ: Па, ако нејќеш и не мораш. Еве ти, од нас ти е тоа.
МЈ: Да сме живи и здрави.
СМ: А?
МЈ: Види, му решаваме животно прашање, така да, нема да му биде едноставно.
СМ: Да, да, ок. Ајде.
МЈ: Ајде чао.

Напомена на Окно: На неколку места ги скративме транскриптите.

Извор: СДСМ / Плусинфо