За референдумот за ГТЦ

27.04.2015 12:07
За референдумот за ГТЦ

Ѓорге Иванов победи на избори во втор круг со 30.06%, а ГТЦ изгуби на референдум со освоени 38.58% од вкупниот број гласови.

Ѓорге Иванов победи затоа што СДСМ одлучи да не го бојкотира вториот круг од изборите и со тоа му помогна да го оствари цензусот од 40%.

ГТЦ изгуби затоа што ВМРО-ДПМНЕ одлучи да го бојкотира референдумот за да не се постигне цензус од 50%.

Ако ги мериме според процентите, ГТЦ е подобар од Ѓорге Иванов за цели 8.5%! Ама, ГТЦ изгуби, а Хорхе победи. Не само поради правилата на играта, туку и поради политичката стратегија.

Сите што се бореа и гласаа ЗА референдумот заслужуваат најголеми честитки затоа што освоија 16.807 гласови, повеќе од Пендаровски (16.452) и Жерновски (15.061).

Сепак, тоа не беше доволно, затоа што ВМРО-ДПМНЕ се послужи со недемократски методи. Како што укажуваше и Ѓорге Иванов во 2004, „Казниво е да се попречува гласањето. Тоа укажува на дефектите во општеството, дека власта ја попречува демократијата.“ Тие што го попречија референдумот, тие што ја попречија демократијата треба да бидат казнети.

Знам дека не е фер, и има многу причини за револт.

Ама револтот е погонска енергија за промени!

Извор: Фејсбук профилот на авторот

ОкоБоли главаВицФото