Каде отидоа работничките?

25.05.15 09:33

„Каде отидоа работничките“ е краток документарен филм за искуствата на текстилните работнички во постјугословенските земји. 

Авторката на филмот, Кјара Бонфиљоли, моментално е постдокторантка во Центарот за културолошки и историски истражувања на социјализмот (CKPIS) na Универзитетот Јурај Дoбрила во Пула, а последните две години го истражува влијанието на постсоцијалистичката транзиција и деиндустријализацијата на родовите односи во поранешна Југославија, со посебен нагласок на работничките во текстилната индустрија.

Слични содржини

Квир / Око
Екологија / Око

ОкоБоли главаВицФото