Минимум кој мора да се исполни за да се обезбедат фер избори во 2016 година

03.06.2015 02:08
Минимум кој мора да се исполни за да се обезбедат фер избори во 2016 година

Минимум кој мора да се исполни за да се обезбедат фер избори во 2016 година:

1. Техничка Влада составена од експерти.

2. Смена на Јавниот обвинител, претседателот на Судскиот совет, Претседателот на советот на јавни обвинители, судиите во Уставниот суд.

3. Мораториум на примената на законите кои предизвикаа демонстрации.

4. Ослободување на политичките затвореници.

5. Обезбедување на сите материјали во МВР (посебно во петтата управа) кои се поврзани со прислушкувањето.

6. Итно пломбирање на архивите на сите министерства и оневозможување на достап до нив на вториот ешалон од раководни работници.

7. Запирање на сите градби од Скопје 2014.

8. Нова изборна комисија.

9. Прочистување на избирачкиот список.

10. Тотален мораториум на огласување, рекламирање и пуштање спотови направени и финансирани од страна на Владата и запирање на сите приливи за медиумите кои доаѓаат од страна на државата.

11. Смена на целокупното раководство на МРТВ.

12. Отворање постапка за формирање на посебен - полициски омбдусман.

Извор: Фејсбук профилот на авторката
Слика: Свирачиња