Ретро постери на патувачки циркуски групи

20.06.2015 12:54
Ретро постери на патувачки циркуски групи

1923: Arthur Klein-family

 

За татко на модерниот циркус се смета британскиот пронаоѓач Филип Естли (1742-1814). Неговите претстави вклучувале секакви забавни активности кои требало ја зграпчат имагинацијата на публиката. - акробати, мистериозни магионичари, смешни кловнови, музичари, продавачи на слатки... Долго време пред да се појави телевизијата, циркусот бил ултимативна форма на забава - место каде ќе може да се види и искуси чудесното и необичното.

Но, дури и пред стотина години, пред да настапи ерата на масовниот маркетинг, циркуските трупи морале да ги рекламираат своите турнеи. Подолу можете да погледнете избор од фасцинантни циркуски плакати, кои покажуваат дека креативноста врзана со циркусот не била резервирана само за сцената. Напротив, голем дел од успехот на патувачките циркуси зависел од начинот на кој ќе се рекламираат т.е. од креативноста при изработката на пропагандните плакати.

Zirkus Aeros

1923: Circus Busch. Aero-star

1935: Zirkus Aeros

1927: The Urmann’s Circus Knie

1915: Circus Strassburger

1926: The Carre Building

1923: Circus Busch.

1930

1913: Circus Busch

1910: Circus Busch.

1910: Circus Corty-Althoff

1916: Circus Busch

1967: Cirque Bureau 

Извор: so bad so good

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото