Викторијанска мода: Дамите и нивните кринолини

23.06.2015 16:32
Викторијанска мода: Дамите и нивните кринолини

Чудно име и уште почуден „предмет“. Откако кринолината се појавила на модната сцена кон средината на 1800-тите, речиси и немало дама што не посакувала да ја носи.

Таа го добила името од зборот krin, крут материјал направен од коњски влакна и платно. Но, тој материјал не го давал обликот на кринолината, туку обликот направен од коски или челик.

Ова парче облека се појавило во модата во триесеттите години на 19-от век, кога викторијанските фустани сè повеќе почнале да растат во ширина. Сепак, за да се постигне посакуваниот волумен на здолништето, преку ваквите кринолини се носеле и повеќе од шест други штиркани здолништа.

По 1865 година кринолината го менува обликот, ѕвонестата форма се издолжува назад, па здолништето станува порамно напред, а побујно позади.

Тоа доведува до целосно исрлување на кринолината од употреба по 1870 година.

Извор: radiosarajevo.ba

ОкоБоли главаВицФото