Нација во изградба на Јутјуб

11.03.2010 12:48

„Република Македонија – Традиција во изградба” – сликата е преземена од mkfail.

Една од најинтересните вести вчера, која прво се рашири низ социјалните мрежи, а потоа се најде и на дневните вести, беше онаа за „античкото оро” (всушност цело сценско дело со дејствие). Како и да, ретко кој остана без реакција на комбинацијата на седум осмински такт со евоцирањето на античките историски сцени.

Ваквите интервенции во фолклорот сепак, не се непознаница, туку напротив, проучувачите на феноменот на национализмот ги имаат истражувано. Дел од наследството од теориите на Ерик Хобсбаум, маркантниот британски историчар, е и концептот „измислувањето традиции” – типичен за европските национализми во 19 век – процедура која се состои од подигање споменици, измислување празници и измислување нови ритуали. Социјалната антропологија, пак, која се повикува на Пјер Бурдје и концептот на „симболички капитал”, посочува дека за да може еден симбол или наратив да биде прифатлив, но и исплатлив (во смисла на пример, политичка мобилизација) мора да биде освежуван и да претрпи иновации. Многу други автори пишувале, на пример, за „историскиот инженеринг”, за „националниот мит како заборавање на историјата” (или за „мешање на лончињата”) и слично.

Друг важен момент кај „античкото оро” е и фактот што тоа ни доаѓа од далечната Австралија, веројатно од луѓе кои никогаш не стапнале на овие простори. Со тоа уште еднаш се потврдува улогата на дијаспората како битен агенс на редефинирањето на македонската национална идентификација и ширењето на неомакедонистичкиот – убермакедонистичкиот дискурс. Токму во далечната Австралија за прв пат се конфронтираа македонските и грчките националисти околу тоа „чија е Вергината” (на фудбалски натпревар). Во суштина, македонскиот национализам на дијаспората е поврзан и со прашањето на бегалците/евакуираните од Грчка Македонија, и нивната индоктринација со Александар и антиката (македонската антиквизација е копија на грчкиот модел на градење на нацијата).

Како и да е, сметам дека имам доволно напишано за национализмот и особено за експлоатацијата на митовите на античка Македонија.

* * *

Она што следи се некои содржини на тема „Македонија”, за да олабавиме од теорија и објаснувања на она што е очигледно. Во духот на античкото оро, решив малку подобро да ги запознам нашите читатели со она што се случува околу нив. Се надевам дека ќе успеете да ја најдете забавната компонента во понудениов материјал, иако некои од овие работи треба да се сфатат прилично сериозно.

* * *

Ко за почеток, не е само античко оро – имаме и антички турбо фолк, и тоа во изведба на Сузана Спасовска – со бесценет превод на англиски.


„Мета-македонска” песна е „За Александар Македонски” во изведба на ансамблот „Цар Самуил” (Цар Самуил пее за Александар, хехе). Нема добар спот на интернет, затоа еве ја само песната.
Текстот оди вака: „Египет, Персија цел свет е на колена / пред војските на Александар Македонски”.

Понатаму, имаме конфузен наци рап?

 А ова е друго конфузно наци видео..

 Генерално, наци видеа има мал милион. Ако се бара “Смрт за Ш..” на Јутјуб, излегуваат претежно видеа од македонски автори, додека Србите се многу помалку застапени. Тоа веројатно е лошо.

Со Србите имаме и дополнителни заеднички работи: панданот на „Србија до Токио” е „Македонија до Јапонското море” – бар така гласеше еден дел од Македонската молитва. Еве како од прилика таа логика изгледа на во време-просторот.


Неизбежни се „Македонците во Пакистан”, видео кое е аплоудирано од корисник со корисничко име македонче1986, со профил слика од Ченто. Описот на видеото е следниот: „Директни наследници на Александар Македонски, наши браќа и сестри кои живеат на другата страна на светот. МАКЕДОНИЈА на МАКЕДОНЦИТЕ!!! ВМРО!!!“


И додека македонче1986 има браќа и сестри Хунзи во Пакистан, со еден друг клип на дел од граѓаните на Македонија им порачува: “Ова ве чека” (апсење, полиција, ќотек? и сл., со саундтрак ВМРО ВМРО)

Моето лично омилено видео, пак, се вика „Клетви од Големите Македонци”, и е исечок од монодрамата на Петре Темелковски, во која тој го глуми Филип Втори кој од гробот ги колне предавниците на македонската кауза. Многу омраза има собрано во овој клип. На крајот, како бонус, Миленко Неделковски колне мајки и шајки.


Но, не сите видеа ми се објасниви. Еден навистина обскурен клип на кој крајот не можам да му го фатам е оној во кој мистично се поврзуваат Македонија и Азерјбеџан виа Турција?!


Инаку долго време најкоментиран клип на сите времиња на Јутјуб беше токму грчкиот клип “Македонија е Грција” (и Грците не се поарно, со клиповите). „Дискусиите” (сведени на мајки шајки) впрочем се карактеристични за вжештените глави од двата табора.

Како за крај, врвот на таа вжештеност може да се погледне дискусијата под овој порно клип (експлицитен, за полнолетни :), во кој наводно учествува Македонка од Виница. Тука се мешаат и Македонци и Грци и Срби и Хрвати и сè живо и диво. Дискусијата почнува кога еден Македонец кажува дека всушност на клипот се снимени дечко од Македонија и девојка од Грција (демек „Гркинките курви!, кај може Македонка да се подаде и да се снима, додека од друга страна Македонците ебачишта..”) и понатаму сè оди во бестрага :) Дури и се расправа за Александар Македонски! По повод – порнич...

Се разбира, пред да се одјавиме, да не заборавиме да си ја кажеме Македонската молитва. Амин!

Epic WIN :))) 

Epic WIN :))) 

Туѓинизацијата на Македонија,

Туѓинизацијата на Македонија, неразвивањето и запуштањето на македонскиот идентитет определен од употребата на македонскиот јазик преку кој се создава македонската култура, ги раѓа феномените како АНТИКВИЗАЦИЈА, но и феномените како АМЕРИКАНИЗАЦИЈА, КУБАНИЗАЦИЈА, ЈАМАЈКАНИЗАЦИЈА .... Па затоа денес во Македонија има се помалку Македонци, а повеќе Американци, Кубанци, Јамајканци, Французи, Н'рдови, Антички Македонци, Србомани и Југословени.... Си го запуштивме идентитетот односно си го запуштивме сопствениот начин на живот кој ја градеше нашата култура и идентиетет како културно посебни луѓе, па денес си го плаќаме данокот. Познато е дека јас античка Македонија ја сметам за составен дел на македонскиот бит, но овие претерувања и извртувања на вистинскиот македонски лик и фолклор веќе не се трпат и во тоа се согласувам со вас. Но тоа не значи дека запуштањето на македонската посебност што се врши преку латинични и англиски написи на секој чекор (со што се уништува нашата кирилица која не прави посебни и свои), давањето имиња на кафеани, кафичи и места поврзани со Куба и Америка (да потсетам моите родители излегувале во кафана Победа, која денес се вика Vittoria, а постоеја и кафана Пелистер и стоковни куќи Мост и Илинден, а денес постојат Дал Мет Фу, Сити Галери и Беверли Хилс ...) што ли мислат странците, што ли мислиме ние самите за себе? Под турско, српско, бугарско, југословенско сме биле повеќе Македонци, а денес во слободна независна Македонија сме повеќе Американци, Кубанци отколку Македонци. На секое радио и телевизија има повеќе српски и хрватски јазик отколку македонски? Имаме само српски и хрватски песни, шоу, емисии, програми, серии и филмови? Што е со нашиот јазик, што е со нашата култура? Која е таа? Само Александар? Само Боб Марли? Само Фидел Кастро? Го деградираме сопствениот јазик и писмо, не твориме и создаваме на нив, ниту уметност, а се помалку ги користиме и во секојденвниот живот (земете н'рдчиња што зборат само англиски), кон што не води тоа? Не си ги знаеме доволно ниту сопствените традиции и нивното значење, па затоа прифаќаме туѓи кои може секој да ни ги наметне, па и некои шутраци од Австралија и Канада што никогаш во животот не биле во Македонија (и затоа сум против тие да гласаат). Луѓе не сме ние празни конзерви кои чекаат во фабрика да им стават етикета (американска, кубанска, австралиска). За да можам да вршам културна размена треба да сум и јас културно определен во допир со другата култура, а не да сум флотантна маса и празна душа. Затоа е потребно да сме МАКЕДОНЦИ, а не антички, Кубанци и Американци. Се додека сме такви, секој ќе не колонизира и асимилира. Не е битно кој стори ова, туку е битно да се престане со сето ова на време. Ама ете не е кул што Марио Шаревски - Маки ги знае сите села, планини, реки во Македонија, не е кул што се интересира за обичаите, носиите, ората, фолклорот и верувањата, не е кул што ја учи историјата за да не ги повторува грешките, не е кул што Маки зборува чист македонски јазик во секојденвниот живот, и што пишува на кирилица (нормално во странство зборувам на англиски јазик).....  Спасот е во себепознавањето! Да се себезапознаеме! 

П.С. До сите што ме мразат, и ги нервира мојов долг, но добронамерен коментар ИЗВИНЕТЕ и ПРОСТЕТЕ МИ, ама морав ова да го извадам од мојата душа. Се надевам на разбирање и бидете ми сите многу поздравени.

Одличен коментар пријателе,

Одличен коментар пријателе, сосема се согласувам!
 
Поздрав!

Антика

Само ретардирани морони кои немаат прочитано 2 реда историја можат да се потсмеваат на нашето античко македонско наследство !
Очигледно, авторот на текстот е еден од нив !!!
Инаку луѓе кои жто ќе претеруваат во своите ставови секаде и кај сите народи имало и ќе има, сепак кај нас дури и таквите се најмалку, а сепак ги критикуваме небаре се џаволи...
уживајте си слободно во вашата словенска идила...
Ignorance is bliss... aftrer all.......... Нели ?

За

Poucniot Daron kaza mnogu

Poucniot Daron kaza mnogu umni zaborovi. Napravi instant statistika prebrojuvajki gi NEVERNICITE i RASIPIKUKITE u sekoj narod i zakluci deka kaj nas se najmalku.
Nie isto taka mnogu se raduvame na ovoj post od Daron bidejki NE OPOMENUVA, NE' POKAZUVA SO PRST i ne kara. BASKA TOA, VIKA DEKA KE NE IGNORIRA, a nie toa ne go sakame.
Koi bi mozele da bidat  knigite sto gi spomnuva Daron u svojot post? Se moli prastarioot mudriot makedonid istoricar i tolkuvac na nasite koreni, Daron da ne nasoci zoso nie ke poludime i samo  negoviot um ispolnet so poveke od 2 reda anticka istorija ke mozeme da ni ja pruzi prastarata vistina.
Daron u tebe sveti sonce so 16 kraci ne so 8 zoso tvoite pogledi se svrteni kon minatoto. Ti se poklonuvame ! :D

ех Словенчиња, Словенчиња...

Е да, мноогу и се заблагодарувам на МАРА што ми прати линк за да јас го спознаам терминот НАЦИОНАЛИСТ, затоа што јас навистина не знаев што значело националист!!! Да умрев вчера, ќе умрев во незнаење. На дотичната МАРА и советувам да ги прочита книгите на идеологот на Европската Унија Роберт Шуман (инаку за изненадување на Мара, ЕУ е десничарска идеја со десничарски постулати, кои за жал денес либералите и социјалдемократи ги направија попара, па гледаме во каква каша е и самата унија... но друга тема е тоа) и да погледне што самиот Шуман вели за национализмот : о национализам тоа прекрасно чувство... Ако и падне малку чудно тоа, нека си побара во официјалниот британски речник на термини што значи зборот национализам, а не да ми праќа линкови од левичарска пропаганда, да не речам социјалистичка. Национализмот е лош само тогаш кога него го спроведуваат социјалисти. Тоа и историски е докажано, почнувајчи од француската револуција па до Сталин и така натака... Да биде јасно, и Хитлер е социјалист, ама тоа некако не ви е по ќеиф!.. Вие сте едноставно збунети. Верувајте, навистина сочувствувам со вас.
Инаку што да му објаснувам на Словенчето НИКША... Дека главните постулати на кои се држи пансловенската теорија  а кои и најголемите поборници на таа теорија не можат да ги избегнат е дека двете најголеми групации кај Словените се АНТИТЕ и ВЕНЕТИТЕ и кои наводно дошле од зад Карпатите всушност ама баш сите антички историчари дааалеку пред тоа ги опишуваат како жители на поширокиот Балкан (и не само на Балканот)... Нека почне Никша да си чита, почнувајќи од Хомер , преку Херодот, па и Острогорски нека си го прочита (како компилација од повеќе извори) во делот за цар Константин, па и за Јустинијан и описот на наводните Словени и Венети (во Македонија живееја Венети и се доселија Венети....) и се така нека си дочита до генетските испитувања на 3 реномирани институти , од Шпанија, Холандија и Швајцарија... Ама треба да се чита бре НИКША, а не да се ставаат пароли. Наградно прашање од милион евра за сите Словенчиња : ДОКОЛКУ СЛОВЕНИТЕ ЖИВЕЕЛЕ ЗАД КАРПАТИТЕ И ОТПРИЛИКА БРОЕЛЕ ОКОЛУ 10 МИЛИОНИ (толку требало да се за да денес толку можеле да се распоространат) НЕКА СЕ ЈАВИ ЕДЕН СЛОВЕН ШТО ЌЕ МИ ПОСОЧИ САМО ЕДНО МЕСТО, СЛОВЕНСКО ЖИВЕАЛИШТЕ, ГРОБНИЦА или слично ЗАД КАРПАТИТЕ !!!???
Такво нешто едноставно НЕ ПОСТОИ !!!
Словените еноставно не можат археолошки да се потврдат. Е сега, навистина не мислам да на долго и широко тука да ја објаснувам ВЕНЕТСКАТА теорија на луѓе, историски аналфабети како НИКША, МАРА и останатите весели словенски социлајдемократчиња...побарајте си сами малку...
Поздрав

За сите кои мешаат

За сите кои мешаат национализам (полезна и благородна работа, посветеност на интересите и идеалите на својот народ) и национал-шовинизам (омраза кон други народи и преценување на својот) и ставаат знак еднакво меѓу нив, еве што пишува нашиот бесценет КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ, душата на македонската национална идеја и мисла:
„Беззаветната и безгранична љубов кон Македо-нија, постојаното мислење и работење за интересите на Македонија и полн конзерватизам во пројавите на македонскиот национален дух: јазикот, народната поезија, наравите, обичаите — ете ги главните црти на македонскиот национализам’
 
Еве што е македонски национализам според КРСТЕ МИСИРКОВ. Јас гордо изјавувам дека сум МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИСТ.

,,И Хитлер е социјалист, ама

,,И Хитлер е социјалист, ама тоа некако не ви е по ќеиф''-вели премудриот пролетер Дарон.
Many conservatives accuse Hitler of being a leftist, on the grounds that his party was named "National Socialist." But socialism requires worker ownership and control of the means of production. In Nazi Germany, private capitalist individuals owned the means of production, and they in turn were frequently controlled by the Nazi party and state. True socialism does not advocate such economic dictatorship -- it can only be democratic. Hitler's other political beliefs place him almost always on the far right. He advocated racism over racial tolerance, eugenics over freedom of reproduction, merit over equality, competition over cooperation, power politics and militarism over pacifism, dictatorship over democracy, capitalism over Marxism, realism over idealism, nationalism over internationalism, exclusiveness over inclusiveness, common sense over theory or science, pragmatism over principle, and even held friendly relations with the Church, even though he was an atheist.
The politics of Nazism

The political right is popularly associated with the following principles. Of course, it goes without saying that these are generalizations, and not every person on the far right believes in every principle, or disbelieves its opposite. Most people's political beliefs are complex, and cannot be neatly pigeonholed. This is as true of Hitler as anyone. But since the far right is trying peg Hitler as a leftist, it's worth reviewing the tenets popularly associated with the right. These include:

 • Individualism over collectivism.
 • Racism or racial segregation over racial tolerance.
 • Eugenics over freedom of reproduction.
 • Merit over equality.
 • Competition over cooperation.
 • Power politics and militarism over pacifism.
 • One-person rule or self-rule over democracy.
 • Capitalism over Marxism.
 • Realism over idealism.
 • Nationalism over internationalism.
 • Exclusiveness over inclusiveness.
 • Meat-eating over vegetarianism.
 • Gun ownership over gun control
 • Common sense over theory or science.
 • Pragmatism over principle.
 • Religion over secularism.

Извор: Myth: Hitler was a leftist by Steve Kangas

 

Многу му благодарам на Марио

Многу му благодарам на Марио Шаревски за појаснувањето...
Токму тоа е и мојата поента за национализмот!
И јас сум Македонски националист, а кој не знае што е националист, негов проблем!

Горниот податок, што го

Горниот податок, што го дадов, кажува доста за национализмот како „прекрасно чувство“ во рамките на едно капиталистичко „општество“ и за тоа во какви можни метаморфози може да премине тоа „прекрасно чувство“ под диктат на капиталот. Еден таков емпириски доказ за национализмот како идеологија која ја поддржува државата и интересите на капиталистите е и колонијализмот на 21 век промовиран од капиталистичката влада на Обама. Види тука: http://socialistworker.org/2009/07/13/colonialism-in-the-21st-century
Дарон, ти навистина мислиш дека Сталин беше социјалист?! Како тој можеше да биде тоа кога прифатил економска база на стоковно-парично производство за општеството на СССР?! Фактот што владите во СССР не прифатиле да ја спроведат Марксовата трудова теорија на вредност за економска пресметка кажува доста за тоа дека тие биле догматски марксисти, т.е. квази-марксисти или квази-социјалисти. Ние би се запрашале зошто Марксовата трудова теорија на вредност била игнорирана и со тоа не била ставена во пракса? Кокшот и Котрел, од Шкотската школа, тврдат дека причината зошто дистрибуцијата заснована на работно време никогаш не била сериозно применета во поранешниот Советски Сојуз се нејзините радикални егалитарни импликации. Всушност владејачката класа (партијските бирократи, воената структура и општествената интелигенција) во поранешен Советски Сојуз се плашеле дека нивниот привилегиран доход ќе биде загрозен доколку дистрибуцијата заснована на пресметка врз работно време би била буквално, а не само реторички спроведена.
Владата на Груевски наместо да троши буџетски пари во милионски суми за историски проекти и воени мисии, треба да ги пренамени тие фондови за општа благосостојба, намалување на стапката на сиромаштија, подобрување на јавниот здравствен систем, поддршка на постари и хендикепирани лица, згрижување деца во бесплатни градинки, инвестиции во напредни технологии како би се редуцирал потребниот општествен труд во производствениот сектор а со тоа и се смали работното време на работниците итн. „Државата треба да води балансиран буџет така што нацијата не би зависела од странско позајмување и финансискиот систем би ги канализирал заштедите од домаќинствата до индустријата“, вели Кокшот во неговата анализа „Кредитна криза...“, но изгледа дека владата на Груевски преферира да води макроекономска политика врз перверзен националистички принцип, односно идеологија, а не научна егзактност. И од тој нејзин национализам страда целата нација.
 

Hitler's other political

Hitler's other political beliefs place him almost always on the far right...
ПА ЗАРЕМ НЕ Е ТАКА??? И кој ти е аргументот анонимен прелетеру, имало приватен сектор во Германија ??? Па и во Југославија имаше приватен сектор па бевме СФРЈ. И во Русија за твое големо изненадување отсекогаш опстојал приватниот сектор. Ајде провери си таму малку подетално, не биди патетичен.nationalism over internationalism...Е КОЛКУ ОВА ЗВУЧИ МАРКСИСТИЧКИ ЗНАЧИ   .... ха ха

Power politics and militarism over pacifism....WOW... Е ова е навистина бисер! Треба ли воопшто коментар кој историски гледано бил толерантен а кој не, левите или десно раководени држави?! Па еден од постулатите на левицата е мешање во внатрешните работи на другите!и најголемиот БИСЕР :Meat-eating over vegetarianism... ха-ха-ха-ха-ха   Епа баш тој вашиот Хитлер, тој ви бил вегетаријанец, ако не си знаел...Не мислам да ти опонирам за секоја точка посебно затоа што скоро сите се или скроз или делимично неточни... а и неважни во суштина, како овој последниов бисер што го пишав. И да... иамш ли ти некоја своја мисла да пишеш или вие левите само љубите да правите copy/paste на туѓи мисли, во твојов случај мисли од една крајно сомнителна личност,
Steven Robert Esh или како што си го сменил подоцна во Steve Kangas.... човек кој од агент на CIA кој бил краен конзервативец, одеднаш станува екстремен левичар... Ма дај... Една од причините за неговото убиство (иако официјало е самоубиство) е дека тој всушност од поодамна работел за Русија батка, ако не си знаел...а дури и да е самоубиство само зборува за профилот на човекот и неговите вегетаријански блаботења...

 
и за крајот секако да :
In Nazi Germany, private capitalist individuals owned the means of production, and they in turn were frequently controlled by the Nazi party and state. True socialism does not advocate such economic dictatorship -- it can only be democratic....Овој тип на владеење мене некако неодоливо ме потсетува на никој друг туку на вашиот никогаш непрежален ТИТО !!!!значи ТИТО = ХИТЛЕР во случајовТу мајката и методиве на Тито да ми ти биле десничарски...Поздрав
 
 
 
 

Дарон, ти навистина мислиш

Дарон, ти навистина мислиш дека Сталин беше социјалист?!
Леле колку научив во овие 2 дена значи... и да умрам утре да не жалам! Ете на пример сега знам дека и Сталин всушност бил десничар.... Ете ти што не ќе научи човек додека е жив...
Инаку се согласувам јас со работите што ги пишуваш Марат за Советскиот Сојуз и начинот на кој е владеен, но тоа единствено зборува во корист на тоа дека марксистичка идеја е неспроведлива на дело... Додека не се измислат машини - роботи кои непристрасно ќе ја спороведуваат морате вие хард кор комунисти да се помирите со тоа дека сте декласирани.....
 
Едно нешто што е за мене прифатлива замена за денешниот капиталистички монетарен систем е таканаречениот ВЕНУС ПРОЕКТ, но и за него малку ќе почекаме, ако воопшто дојде... Не дај боже марксизам на дело. Го видовме изминатиот век, од тоа дали навистина може да се спроведе на дело, до неговите катастрофални последици по развојот и на општеството и по слободата на индивидуите... И за крај, ако мислите Сталин да го претставувате како лошото момче на комунизмот, сте се зафркнале скроз. Да не почнувам со тоа кој е всушност ЛЕНИН и што тој всушност има правено врз народот! Само еден збор еве - ГУЛАГ

„вашиот никогаш

„вашиот никогаш непрежален ТИТО“?!
Кој рече дека имам некакви симпатии спрема него. Ти рече, не јас.
Не мора да ми сугерираш дека во Русија имало приватен сектор јас веќе тоа убаво ти го преточив во претходниот мој коментар за економската пресметка во работно време.
Текстот со копи/пејст е од мој блог кој го водам веќе три години а секој дел од текстот што не е мој сум го ставил во наводници и сум го навел авторот.
И она што си го напишал за некои точки од тезата дека Хитлер не е левичар, е ад хоминем. Дури и за Steve Kangas, наместо да ги побиваш неговите тези, ти се осврнуваш на неговата приватност, а тоа ништо не докажува. И генијалните научници биле лоши сопрузи. 

А што е догматски марксист

А што е догматски марксист ако не квази-марксист односно лажен социјалист? Праксата го поби Сталина како социјалист, не јас.
Ако марксистичката идеја, конкретно Марксовата трудова теорија на вредност не била применета во СССР, како тогаш ќе докажеш дека таа е неспроведлива?
Дури и да се измислат машини-роботи, доколку и понатаму имаме економска база на приватна сопственост, а оттука и стоковно производство, пазар и пари, тогаш не гледам никаква суштинска промена. Прочитај го само есејот на Жак Фреско - „Економија на обновливи извори на енергија“ и ќе ти стане веднаш јасно зошто ти го зборувам ова: „From 1990 to 1995, companies dismissed a staggering 17.1 million employees, many of these due to automation. Automation will continue to replace people well into the foreseeable future, resulting in the lack of purchasing power for these displaced workers. Despite expanding global markets, the human cost in terms of displaced workers and a disenfranchised populous, will inevitably bring about massive and unmanageable social problems.“ Значи, автоматизацијата на производствениот процес не е решение, туку укинувањето на приватната сопственост.
Во врска со Ленин како ревизионист на научниот социјализам имаме веќе пишувано со мојот пријател Лазар Гогов веќе три години. Еве еден таков пост:
http://zahovistika2.blog.mk/2010/02/23/anti-marksizmot-na-lenin-i-lenini...
 
 

ха ха ха Да секако,

ха ха ха
Да секако, генијалецот Кангас. Токму спротивно гледам на нештата. Да пишуваше Кангас љубовни романчиња, немаше да ми биде важно кој е Кангас, но тој пишува за системи на владеење а во меѓувреме самиот тој е длабоко заглавен како двоен шпион, да бидам јасен до крај! ...
Толку за Кангас...
За Хитлер исто така... и делата а и начинот на владеење одат на моја страна... И не се плашете, ако е левичар, не велам јас дека сите левичари се лоши... најлоши се тие што левичарските идеологии си ги мешаат со национализам (всушност шовинизам во случајов)...
А тоа ТИТО.... Немој да ми кажеш дека вие левичари од Македонија не го сакате Тито. Немој да ми кажеш, затоа што знам дека ќе ме лажеш!
И ако некој почна да меша лончиња, тоа не сум јас. Ти ми го спомена Груевски на мене. И за твоја информација јас не го сакам Груевски воопшто!!! Нити сум гласал за неговата партија, ниту имам намера да гласам за ДПМНЕ !!!
Темата беше... тоа што СДСМ го измисли како нов збор -АНТИКВИЗАЦИЈА..... Ние античките сме си биле YOU TUBE  продукти.... Тоа беше темата. Луѓе кои што немаат основни познавања од историјата се обидуваат да играат мајтап со нас коишто секое слободно време го користиме во истражување на историјата на Македонскиот народ! Демек Словени , се друго било смешка... Епа не може така! Во минатиот систем ни беше еднаш веќе испран мозокот и оние на кои тоа перење очигледно уште им годи се обидуваат да не дискредитираат, не преку аргументи туку преку подбивање... Не можете другар Марат. едноставно историската вистина не е на ваша страна! Ако не ви годат античките автори за Македонија еве ви ги предлагам и двете најголеми дела за СЛОВЕНИТЕ во историјата што се :
КРАЛСТВОТО НА СЛОВЕНИТЕ од Мавро Орбини (но целиот текст кој се чува во Ватикан,а не преводот на мал дел од таа книга на српски) и
ЛЕТОПИСИТЕ НА МОСКОВИЈА... еден од првите (ако не и прв) натпис на московјаните кој се чува во централната библиотека во Москва.....
Прочитајте ги мои мили мали Словенчиња и останите ми со здравје... Имам јас попаметна работа за правење отколку давање памет тука... Еве една, одам на пиво со другар ми... А вие слободно останете ми со мисли и дела зад Карпатите...

... Јас не сум јасен или што

... Јас не сум јасен или што е ???
Сталин , Ленин... сеедно....
Марксизмот односно комунизмот и  социјализмот се неспроведли на дело... Тоа што во Русија не успеале е само потврда на тоа.... Штом во најсоцијалистичката земја не успеале никаде не ни можат да успет.... тоа е поентата... се друго се само пусти желби и извртувања.... Праксата друже, тоа не учи....
А тоа дека комунизмот е суров, суров е.. и треба да се бориме против тоа, но ако комунизмот е алтернатива на тоа ГОСПОД НЕКА НИ Е НАПОМОШ....
А и за алтернативата пишав јас... ВЕНУС ПРОЕКТОТ, ама чинам не ти е познат.... И веќе за комунизмот не дебатирам.... Барем не додека не се изврши ЛУСТРАЦИЈА.... ха ха... Толку беше добар тој социјализам наш што ни требаат лустрации... ама тоа ти е, теоретски комунисти за жал сеуште има... и за разлика од социјалистичките методи ние еве нити ќе ги шпиунираме нити од работа ќе ги бркаме заради нивните идеи.... Едноставно, демократијата е тоа што во социјализмот го нема.....

Мене не ми се важни

Мене не ми се важни шпионските игри пак, туку статистиките наведени во неговите статии, а ако имаш контра-статистики повели обелодени ги, поинаку не коментирај онаматопеи.
Работата е што Хитлер не е левичар; како левичар е прифатен само за оние кои имаат на своја страна само аргументи ад хоминем - нешто што го прават и оние од Австриската школа (за глупани) на mises.org како би само ја компромитирале левичарската идеја.
Марксизмот и национализмот се неспоиви. Работничката класа нема татковина. Таа насекаде ширум свет е експлоатирана и втерувана да гине во империјалистички војни.
Зошто би го сакал Тито? Иницирал спроведување на научниот социјализам? Не! Од интимни причини не го сакам пак затоа што на семејството на Л. Гогов а особено нему режимот на Тито му нанесе злосторство, само затоа што ги предупреди воените старешини, каде работеше, дека социјалистичкото самоуправување врз економска основа на стоковно производство неминовно ќе крахира и дека од тие причини е неопходно враќање кон автентичниот марксизам - делата на Маркс и Енгелс.
Ама јас не реков дека Груевски е твој братучед, туку дека е татко на перверзниот национализам во чија стварност страдаме сите ние.
Делата што ги наведе повеќе соодветствуваат да ги прочита Вангели затоа што се од неговата „струка“. За мене како длабок екологист сета оваа расправа околу национализмот е чист гаф, лапсус само иманентен на суштество кое делува свесно и кој свесно креира кризи и војни.
Никаде не кажав дека национализмот на одредена етничка група треба да се сотре со интервенционизам од страна на државата, затоа што тоа би имало само контра-ефекти, крајно непродуктивни.
Впрочем и во текстот „Против национализмот“ од Кокшот на крајот пишува: „Угнетувањето на една религија или една националистичка идеологија од друга религија или национализам само повторно го засилува чувството на луѓето за идентитет со неа/него. Поради ова објаснување и Ленин го бранел правото на нациите за самоопределување – бидејќи секој обид да се порекнува тоа само повторно ја засилува националистичката идеологија.“

Марксизмот и национализмот се

Марксизмот и национализмот се неспоиви. Работничката класа нема татковина. Таа насекаде ширум свет е експлоатирана и втерувана да гине во империјалистички војни.
 
wow.... и од мене ако е , доста е... зашто воопшто дебатирам со човек кој знае да напише ваква дегутантна фраза....
 
Живеј си го животот во агонија другар Марат, тоа што ти го сакаш, никогаш нема да се оствари....
ЧАО

Пак те прашувам: Ако

Пак те прашувам: Ако марксистичката идеја, конкретно Марксовата трудова теорија на вредност не била применета во СССР, како тогаш ќе докажеш дека таа е неспроведлива? Зашто економската пресметка во единици работно време не е идеја на Сталин или друг советски лидер, туку на Маркс, а бидејќи тие се повикувале на Маркс биле должни да ја спроведат оваа негова идеја изложена во неговата Критика на Готската програма, но бидејќи тие само реторички се повикувале на неговиот лик и дело, произлегува дека биле ординарни догматисти, т.е. квази-марксисти. Според тоа, нема доказ дека марксистичката идеја е спроведена на дело и дека истата крахирала.
Сите есеи од инженерот ги имам прочитано. Два текста од Жак Фреско имам преведено на својот блог. Планирам во скоро време да го преведам и оној есеј за мотивацијата во бескласното општество. Како може да не ми е познат неговиот лик и дело? :) Патем денес му е роденден на Микеланџело (како што мнозина го нарекуваат). Нека му е среќен роденденот и уште многу години да биде меѓу нас и да не‘ восхитува со своите генијални идеи!

Марксистичката теорија е 

Марксистичката теорија е  почната со спроведување во СССР и видовме до каде отиде... Тоа е објаснувањето... Што не ти е јасно тука ?
За се што не ви одговара, некој друг ви е крив.... НЕ, криви сте си самите вие комуњарите... Просто кажано, имавте шанса, ја утнавте , ја утнавте од катаклизмички размери и сега не туку плачете, соочете се со реалноста !..........
..................................................
НЕ ПИШУВАМ ВЕЌЕ НА ТЕМА КОМУНИЗАМ.... гнасно ми е искрено... Ако некој има што може да ми одговори на прашањето за милион евра , нека се јави,,,, ако не, ЧАО од мене......

Mais c'est la verite mon

Mais c'est la verite mon cheri ami - la classe ouvriere est sacrifiee au nom du nationalism uniqement pour on exaucer le voeu de la class capitaliste.

„Марксистичката теорија

„Марксистичката теорија е  почната со спроведување во СССР и видовме до каде отиде... Тоа е објаснувањето...“- вели премудриот пролетер-националист.
Ти немаш три отсто идеја што е марксистичка теорија зашто ниту си ги прочитал делата на Маркс и Енгелс, а камоли да разбираш што е тоа трудова теорија на вредност, а да не зборувам за нејзините економски перформанси. Тоа е објаснувањето за твоето шарлатанство...
 

ха  ха  ха   За разлика од

ха  ха  ха
 
За разлика од тебе, некои луѓе навистина читаат поширок круг на литература и не се хипнотизираат само од Маркс и Енгелс....
 
Да заклучам.... ТИ ШТО ЈА СВРТЕ ТЕМАТА ЗА 180 СТЕПЕНИ, НЕМАШ ПОИМ ОД ИСТОРИЈА, АМА САКАШ ДА ЛАЕШ , ТАКА ??? ЏАБЕ ЛАЕШ БРАТ... НЕКОЈ ДРУГ КОМУЊАР ИМА ПОЗНАВАЊА ОД ИСТОРИЈА, А ДА ЗНАЕ МАЛКУ И ДА КАСА НА ТЕМАТА ???!!! А НЕ НА ТЕМА АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ ДА МИ ГИ МЕША МАРКС И ЕНГЕЛС ???   господ да чува и да брани од ограничени комуњари....

Без Маркс и Енгелс, во моите

Без Маркс и Енгелс, во моите коментари спомнав уште 6 автори (без Сталин), така што твојата теза дека сум хипнотизиран од само двајца автори е пак подмолен обид за дискредитирање.
Јас само ти сугерирав линк каде во текстот се објаснува суштината на национализмот како идеологија којашто ја поддржува државата и капитализмот. Она што го прави владата на Груевски е токму со една таква тенденција и поради тоа беше наменет текстот против национализмот. А за тоа кој ја започна дебатата дека Хитлер е социјалист и дека марксистичката идеја е крах на дело, те молам препрочитај ги коментарите од почетокот па потоа заклучувај. Тоа со еден збор се вика дедукција, но ти како шарлатан се водиш по методот што ќе ми падне на умот.

Дарон, не сакам да арбитрирам

Дарон, не сакам да арбитрирам во вашата полемика, но морам да ви обрнам внимание дека го прекршувате добриот јавен тон и дека го избришав вашиот последен коментар.

Заслуживте бришење и пред тоа, заради вулгарно навредување на друг коментатор; би простил, како уредник, дури и остри, дури и вулгарни зборови, кога би видел хумор, креативност, интелигенција која сака да руши табуа и општи места; за жал, Дарон, вашите навреди се од најприземен тип и морам да ги бришам.

Да , да, секако КОЉА Моите

Да , да, секако КОЉА
Моите навреди биле вулгарни а неговите не се, затоа што се комуњарски....
ЧАО

Доообро... Да рефразираме, за

Доообро...
Да рефразираме, за да им удоволиме на нашите лесно навредливи левичари...
Јас уште во првиот коментар што ми е  не споменувам ни левичари ни десничари, туку само весели Словенчиња, што е и тема на главниот текст.... На тоа добив реакција со линк од комунистички памфлет и бев наречен националист (што јас и со гордост признавам дека сум) при што националистите биле небаре ретардирани. На тоа јас одговорив дека национализмот е опасен само тогаш кога него го спроведуваат како државна политика само левичарии за тоа дадов и 3 примери. Тоа што Хитлер не ви одговара во идилата, тоа е ваш проблем... Исто така и на неколку смешни и погрешни примери зашто е Хитлер десничар по ваше одговорив соодветно, дури и прекратко. Откако Марат виде дека јас очигледно знам кој е неговииот генијалец КАНГАС почна со Маркс и Енгелс, затоа што многу генијалци биле лоши сопрузи. Баби и жаби комплетно... и правејќи се дека не разбира кога му велев дека комунизмот својата историска шанса си ја потрошил.... Да му дозволев да оди понатаму ќе стигнеше веројатно и до Адам и Ева како оснивачи на комунизмот... Чисти глупости...
Она што го прави владата на Груевски е токму со една таква тенденција и поради тоа беше наменет текстот против национализмот.
Што прави владата на Груевски ама баш не е битно во случајот, ни со мене, но ако мислите на Скопје 2014, тогаш и за тоа еве ви став - Нешто најдобро од него до сега, што за жал не може да се спроведе до крај од такви како Марат и компанија (искрено и јас самиот сум резервиран околу црквата, се останато е супер) И да биде јасно, секој Македонец што не го сака Александар Македонски на плоштад си има проблем пред се со себе а после тоа и со мене...
Поздрав... и толку од мене...
Поздрав и до КОЉА... кога само би знаел кој сум јас    ;-)

Дарон, да ве парафразирам,

Дарон, да ве парафразирам, се’ дур вие не си имате проблем со себе, совршено не ме интересира кој сте. И се’ дур почитувате елементарни јавни норми во обраќањето, добредојдени сте да коментирате.

Но, ве молам да се воздржувате од закани и многу лесни етикетирања од следниов тип: „И да биде јасно, секој Македонец што не го сака Александар Македонски на плоштад си има проблем пред се со себе а после тоа и со мене...“ Воопшто не придонесувате, со таквиот навредлив и исклучувачки тон, ниту за конкретнава расправа, ниту за општиот демократски амбиент (кој е максимално затруен токму од оние што најмногу треба да се грижат за демократската атмосфера во земјава: од власта). А со оглед на тоа дека власта е мерило за „нормалност“ и прифатливост, совршено ми е јасно, Дарон, зошто многумина (млади, пред се’) граѓани, сиктејќи огромни количини нетрпеливост и говор на омраза, мислат дека тоа е најнормално и најприфатливо. А не е. Воопшто не е. Ради тоа ќе се потрудиме овде, на Окно, да биде жестоко, коа треба (оти сериозноста на состојбата во која се наоѓаме бара и жестоки спротиставувања), но и да биде толерантно, без ѓонови и (вербални) кршења нозе. Шантал Муф, една важна современа теоретичарка, има фин израз за таа, да ја наречеме така, пожестока форма на демократија: агонистички плурализам.

И да биде јасно, секој

И да биде јасно, секој Македонец што не го сака Александар Македонски на плоштад си има проблем пред се со себе а после тоа и со мене...“
Ова според мене не е лесно етикетирање, тоа е едноставно така као што работите си стојат. Замислете сите околни народи и нации на своите плоштади си ги имаат своите најголеми историски личности, а само ние не. Тогаш кога тоа сака да се направи, замислете се наоѓаат луѓе кои што тврдат дека тоа било демоде (помеѓу очигледното негирање на нашето античко наследство)! При тоа истите тие користат речник на тотално омаловажување, а кога на тоа ќе им се одговори соодвето, веднаш почнуваат да "плачат"...Па дајте ви се молам. Значи во случајов, кој прв почна прашувам јас ?... И каде бевте кога Албанците си поставуваа споменик (на Македонецот по потекло) Ѓорѓија Кастриот и на нив да им солите "модни совети" за демоде ??? Провидни сте тотално и кога тоа ви се кажува во очи се лутите.
 
И за крај до сите весели Словенчиња:
Има јунак кој ќе ми одговори на наградното прашање - Археолошки доказ за постоење на таканаречени Словени зад Карпатите, има некаде најдено ???
 

Ignorance is bliss... aftrer

Ignorance is bliss... aftrer all...
Ne si dosleden !!!
Statistika: 13 postovi od anticki Daron od vkupno 30 (ili 31 sose ovoj post).
I voopsto ne go razbra postot so go pisav. Totalno si pogresil - vo natpisov (ova e moe licno mislenje) ne se analizira minatoto i istoriite tuku segasnosta (SEGASNOSTA) koja nepotrebno ni ja zagaduvaat so momenti od minatoto. Namesto da se svrtime kon idninata, najverojatno e deka ke ziveeme necii kompleksi i frustracii, za zal.
Ako tebe ne ti e jasen tvojot nacionalen identitet ili ti trebaat dopolnitelni materijali TOA BATKA E TVOJ LICEN PROBLEM. Jas nemam nedostatok od toa. 

Ако тебе батка нашето минато

Ако тебе батка нашето минато ти е ЗАГАДУВАЊЕ, тогаш прими мое лично сочуство за твоето национално чувство, тоест отсуство на истото...
 
Свртување кон иднината во исто време кога сите наоколу ни го испокрадоа минатото... Не може вас ни господ да ве разбере, а камоли еден нормален човек.....

Normal 0 false false

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Срамежливи „патриоти“
    
Фамозната колумна на Владимир Ѓорчев „Споменици на црвената буржоазија“ е само еден од многуте памфлети против одредени припадници на криминална багра, но не и против богатството создадено врз туѓ труд, што е суштината на оваа дебата. Но, за „патриотите“ како В. Ѓорчев оттука вистината му станува контроверзна до аверзија и повеќе би преферирал да води монолог во осудата на избраните жртви во својата колумна. Овој народен избраник на власта дури и не е доследен во сопствената критичка инквизиција што не бара конфискација на имотот на „избраните“, докажувајќи ја милостивоста на својот христијански бог. Но, изгледа не се работи за добра волја, туку дека „избраните“ се исти што и цела планинска верига од политички вртикапи соучесници во „првобитната акумулација на капитал“ во Македонија, што би значело само страхопочит кај него пред Дамокловиот меч (во рацете на таа монструозно пцуена олигархија) виснат над општествениот статус и привилегираност што ги нема мнозинската македонска санкилотерија. Неговиот срамежлив „патриотизам“ е геноцидно злосторство спрема кое бледнее и Маратовата контемплација како би се решила несреќата на мнозинството:  „Кога човек нема ништо, тој има право да им одземе на другите што имаат во изобилство. Наместо да гладува, тој има право да им го пресече гркланот и да го проголта нивното растреперено месо!“ (стр. 26, „Херсилиа“).

Паганизмот на демо-христијанската влада

Спомениците на конзервативците не се столбови на некоја платформа за подобро утро на македонскиот санкилот, туку извор на екстра-профит за нивната политичка аристокрација и ортодоксното свештенство, за што ни сведочат наодите за бесрамните хонорари на членовите на Одборот за споменици во Општина Центар во времето на градоначалничката Виолета Аларова. Покрај ова, анти-христијанскиот дух на оваа власт изразито е отсликан во перманентниот терор што го егзекутира Управата за јавни приходи, која досега блокирала вкупно 7.594 фирми. И во обата случаи, власта се покажа „римска“ во служба на својот најголем идол – Парите, иако тоа противречи на нејзината идеолошка хипостаза на демо-христијанство, грубо силувајќи ги божјите заповеди. Наплатениот данок нашите политички вртикапи ги изведе од египетската земја – Македонија, од куќата на ропството! Тие немаат никакви други богови, покрај Парите. Тие си прават врезани ликови во облик на фетиш-стоки, долу на земјата. Им се поклонуваат и им служат. И постојано го изговараат напразно името на Господ (заедно со ортодоксното свештенство) како би се претставиле (хомодуплексно) за демо-христијанска влада, избрана по божја волја, во очите на македонската санкилотерија. Не ги почитуваат ни сопствените татковци и мајки, а камоли својот народ, против кого шест дена ги вршат сите работи потребни да го наплатат ненаплатеното, а седмиот ден им е посветен на баханалиски приредби. Убиваат. Прељубуват. Крадат. Сведочат лажно против својот народ пред меѓународниот капитал: „Овој народ нема достоинство!“. И ете како го посакуваат имотот на другиот, незалудно створија институција Управа за јавни приходи.

Заклучок: Владата на Груевски

Заклучок:
Владата на Груевски наместо да троши буџетски пари во милионски суми за историски проекти и воени мисии, треба да ги пренамени тие фондови за општа благосостојба, намалување на стапката на сиромаштија, подобрување на јавниот здравствен систем, поддршка на постари и хендикепирани лица, згрижување деца во бесплатни градинки, инвестиции во напредни технологии како би се редуцирал потребниот општествен труд во производствениот сектор а со тоа и се смали работното време на работниците итн. „Државата треба да води балансиран буџет така што нацијата не би зависела од странско позајмување и финансискиот систем би ги канализирал заштедите од домаќинствата до индустријата“, вели Кокшот во неговата анализа „Кредитна криза...“, но изгледа дека владата на Груевски преферира да води макроекономска политика врз перверзен националистички принцип, односно идеологија, а не научна егзактност. И од тој нејзин национализам страда целата нација.

Daron procitaj go zaklucokot

Daron procitaj go zaklucokot na Mara. Istorija ne rani narod. Mozebi barem privremeno dodeka lugeto ne pocnat da umiraat od glad... Ama tebe, ova e moja observacija, najverojatno ne ti e gajle kako zivee narodot dali moze da gi zadovoli najosnovnite potrebi. Ako si tolku pameten za minatoto ajde te molam bidi tolku pameten i za idninata i daj kazi nekoe resenie za ekonomijata, obrazovanieto itn.

Имате една голема фалинка вие

Имате една голема фалинка вие левичарски душегрижници на народот. И Димо Хаџи Димов е помал тажач врз судбината на Македонецот од вас... Каде бевте да тажите а и да викате, како што викате сега кога СДСМ ви беше на власт!? Јас не ве гледав нешто тогаш. Каде бевте тогаш вие левичарски комформисти? А и денес каде сте? Ем левичари, ем сте се собрале околу големото купче на пари на докажаниот десничар СОРОС и се гребете за паричиња (барем повеќето од вас)... Колку сте патетични. Вие зборувате за добробитта на народот. Вие кои немате ни допирни точки со народот... Вие ли имате решенија? Во денешно време уште зборувате за Карл Маркс....  Господ да чува и да брани од лажни душегрижници !

Дарон, тропате глупости ко

Дарон, тропате глупости ко последен жолтоклунец. За жал, таквите памперс-фигури жарат и палат во земјава, и политички и идеолошки и секако. Ги глеате тие идиоти што бројат станбена квадратура на Водно, па и вие се палите, Дарон, ко хепо коцка (или ко млад мајмун).

Самиот јас имам десетици текстови во деведесеттите против владеењето на СДСМ. Како што имам и во периодот 2002-2006 година. Тогашниот висок член на владата на СДСМ, Ивица Боцевски (шеф на кабинет на потпретседателот на владата, Минчо Јорданов) ми цензурираше текстови против Бучковски и Макрадули, на пример, на неговиот блог! (за тоа постојат траги во блогосферата, се разбира)

Исто така, со Владимир Милчин во текот на девеесеттите сме имале отворени јавни полемики во Маргина.

И покрај тоа, сметам дека овдешната Сорос фондација има направено за Република Македонија неспоредливо многу. Не само финансиски, не само обучувајќи и стипендирајќи илјадници луѓе, туку и реално придонесувајќи некаков (океј, јаден, кутар, недоволно независен итн. - ко и се’ во земјава) граѓански сектор да се етаблира како контролор на моќта која по правило е склона кон забегување.

Дарон, ве советувам, наместо више-мање неартикулирано да урлате наоколу (така се праи сиви за партијата, то го знам, имате мотив), да седнете и стварно да поработите на вашето животно сиви, надвор од лудите партиски агенди.

 „Вие ли имате

 „Вие ли имате решенија? Во денешно време уште зборувате за Карл Маркс....“ - откровенува премудриот пролетер-националист Дарон.
Да, Дароне, ние, марксистите, имаме решенија за финансискава криза, и тоа на линија на Маркс-Енгелсовиот научен социјализам. Статијата „Кредитна криза: Потекла и ориентација“ во авторство на марксистите, инаку природно-математички интелектуалци, Пол Кокшот и Дејв Захариах, обрнува внимание на причините за кредитната криза и како политиката на социјалистичка НЕпарично-стоковна планска економија треба да одговори на кредитната криза.

Самиот јас имам десетици

Самиот јас имам десетици текстови во деведесеттите против владеењето на СДСМ. Како што имам и во периодот 2002-2006 година. Тогашниот висок член на владата на СДСМ, Ивица Боцевски (шеф на кабинет на потпретседателот на владата, Минчо Јорданов) ми цензурираше текстови против Бучковски и Макрадули, на пример, на неговиот блог! (за тоа постојат траги во блогосферата, се разбира)
Знам бре КОЉА, овој пример ми го имаш кажано и во живо...
Знам јас и за твоите благи критики од тоа време, нагласувам БЛАГИ... Знам и за Маргина, сум ја читал и во основа тоа беше добро списание. И твоите коментари таму биле добри, но тогаш кога не биле за политика. За политика Коља а отвориш уста веднаш глупости излегуваат. Тоа е мој став, нагласувам МОЈ став. Да го сватам ли како комплимент тоа што мислиш дека јас обработувам за партијата (ха-ха ДПМНЕ мислиш )... Јас не сум член на ниедна партија а на избори не гласам за ДПМНЕ, ако баш те интересира тоа. Едноставно така и во живо реагираш. А некој ти контрира веднаш го етикетираш како ВМРОвец. Едноставно таков ти е стилот. Се друго освен вас било ретардирано, сите други урлале, сите биле памперси, дури и само вие сте биле начитани (ха-ха).... само вие сте биле саглам. Имаат американците една поговорка : GET OFF YOUR HIGH HORSE... гледај ги работите малку од нормална перспектива.
Е сега кој се палел и кој палел. Па ако некој пали огнови, тогаш сте тоа вие со ваквите текстови... Ќе истресете нешто имбецилно и кога некој ќе ве дематира веднаш го етикетирате. Вие весели Словенчиња немате аргументи да го поткрепите тоа што ќе го напишете како тема и после урлате на секој кој има поинаков став од вашиот. Згора на се кога некој нешто дирекно ве прашува вие едноставно менувате тема... од античките Македонци како продукт кој се формирал преку you tube вие почнувате за Маркс и некаков си национализам да мешате. А кога и тука некој ќе ви опонира вие едноставно збеснувате. За тоа имам само една фраза : ВАШ ПРОБЛЕМ!!! Јас си немам проблеми со тоа што вие неначитани за сопствената историја (а секогаш се наоѓате повикани да ја коментирате и определувате дури) си се чувствувате за Словенчиња, тоа повторно си е ваш проблем, но не се подбивајте со мене. Не е ли нормално тоа да се бара од вас?
И за крај да кажам - Да заклучам дека ниедно весело Словенче немаше аргумент да одговори на "наградното прашање" ???!!! Толку од вашата ука и наука и компетентност да пишувата текстови на тема историја и Македонија... ПОЗДРАВ
 
- и да.... МАРКСИСТИ и ЛЕНИНИСТИ трипати УРА за вас :
УРА-УРА-УРА

... е да, заборавив да

... е да, заборавив да одговорам за Сорос, воопшто Сорос и Сорос во Македонија... Но искрено и ме фаќа мрза веќе да пишувам, а и народот добро си знае кој е Милчин и што е.... нема потреба. Можеби после некоја колумна на таа тема. да не мешаме уште една тема на која повторно би ве надаргументирал    ;-)

„И покрај тоа, сметам

„И покрај тоа, сметам дека овдешната Сорос фондација има направено за Република Македонија неспоредливо многу. Не само финансиски, не само обучувајќи и стипендирајќи илјадници луѓе, туку и реално придонесувајќи некаков  граѓански сектор да се етаблира како контролор на моќта која по правило е склона кон забегување....“
Гелевски, некако не ми се допаѓа овој рол-плеј во кој со намера се обидувате да ги потцените своите интелектуални капацитети за кои сум уверен дека се дали над овие гневни постови. (сериозно го мислам ова, не сум ироничен)
Да, точно е дека Фондацијата има направено доста нешта во нашта земја. Но, дали се тие добри или не, зависи од тоа од кое ниво се разгледуваат исходите од инвестицијата на фондацијата.
За мене, јасно е дека она што Фондацијата го прави, не само во нашата земја, е еден вид на (повеќе не толку суптилен) неоколонијализам, со тоа што поголемиот број на потенцијално квалитетни интелектуалци се индоктринираат преку доделените стипенди во академските институции во кои биваат испратени на регрутација. Тоа е факт кој што не можете да го одречете.
Ги имам прочитано вашите преписки со Милчин  во Маргина, и тие ми се одеднакво нерелеватни, и преставуваат ролплеј, деборвовски Спектакл од најнизок вид - „сликата“ за отпорот и бунтовништво не се се вистински отпор и бунтовност.
Она што, според мене, навистина недостасува е релевантна критика на културата, а не квази-партиско критизерство на кое, за жал, му имате подлегнато.
Сфатете го ова како добронамерна критика, се надевам дека нема да добијам шизофрен гневен одговор.
И на крајот на краиштата ние не сакаме котролор на моќта, туку изчезнување на самата моќ во форма на политичка власт. Се надевам дека ќе им се вратите на старите добри радикални позиции.

http://www.mycentraljersey.co

http://www.mycentraljersey.com/article/20100321/ENTERTAINMENT/3210301/-1...

Вака треба, па ќе го гледаме Александровото бузуки на ЈуТјуб. Очекувам нов напис после приредбава...

after all... тоа што Дарон го

after all... тоа што Дарон го фати мрза да пишува is bliss. 
 

 И смешно, и тажно...Повеке

 И смешно, и тажно...Повеке смешно. Единтитетот не е да барааш во дjукяно красила и украшения. Не е антиквариат- даеш пари и айде Александр на конь... Не сум нито хунза , нито хун/протобугарин/. Прадедо ми е македонец , а прабаба ми -бугарка. Кой да любам повеке... А?.. И смешно , и тажно... Повеке тажно...

 И смешно, и тажно...Повеке

 И смешно, и тажно...Повеке смешно. Единтитетот не е да барааш во дjукяно красила и украшения. Не е антиквариат- даеш пари и айде Александр на конь... Не сум нито хунза , нито хун/протобугарин/. Прадедо ми е македонец , а прабаба ми -бугарка. Кой да любам повеке... А?.. И смешно , и тажно... Повеке тажно...

Да бе, ме фаќате на кондиција

Да бе, ме фаќате на кондиција а ?
А и нема нешто потреба од пишување повеќе...
Не се најде маж од вас да ми одговори на НАГРАДНОТО ПРАШАЊЕ.... Толку ве бива !!!
 

Дарон, доволно е што пишуваш

Дарон, доволно е што пишуваш на кирилица, како и јас во моментов, и најверојатно си завршил (или уште студираш) на Универзитетот Св. Кирил и Методиј (СЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ). Па, сега можеш да се декларираш како директен правнук на Александар.

Кирил и Методиј

Кирил и Методиј (СЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ)
 
ХА ХА ХА ХА ХА
Словенски просветители со татко и мајка Антички Македонци...
Читајте деца, читајтееее...
И за ТРП РУЕН УЧЕН читајте, околу азбуката...
Дирекнитепотомци на СЛОВЕНИТЕ не знаат да ми кажат една археолошка словенска локација зад карпатите !!!
ха ха ха

Анонимен, а од кое писмо

Анонимен, а од кое писмо настанало кириличното? И што има врска писмото и јазикот со етногенезата?

@Дарон Колку за твоја

@Дарон
Колку за твоја информација, Кирил (Константин) и Методиј биле синеви на грчки (византиски) аристократи (ама ти не читаш соодветна литература, очигледно). А ти како „антички“ Македонец, можеш да кажиш барем еден античко-македонски збор (кој нема словенски, турски или не знам каков корен).
@Киро Велковски
Ако писмото и јазикот немаат врска со етногенезата, тогаш што има? BTW,  кирилицата е напишана по репер на грчкото писмо, а ако мислиш дека има некои антички корени, тогаш и Србите и Бугарите и Русите итн. се антички Македонци

Слични содржини

Вуна
Вуна
GraphJam 2014 [к:22]

ОкоБоли главаВицФото