11 објекти поради кои не се исечени околните дрвја

04.08.2015 01:24
11 објекти поради кои не се исечени околните дрвја

Можеме да работиме со природата, или да работиме против неа. На овој спектар, постојат архитекти кои одлучиле да ја најдат златната средина: наместо да ги сечат дрвјата за да ги изградат своите куќи, тие ги вметнале како дел од новите структури.

Уништувањето на зеленилото има значително негативно влијание врз животната средина. Според многу студии тоа придонесува за глобалното затоплување; влијае врз намалувањето на количеството вода во почвата и влажноста на воздухот; предизвикува лизгање на земјиштето, а во крајна линија го загрозува и биодиверзитетот.

Урбанизацијата има мал удел во уништувањето на шумите и зелените површини, но е важно поради психолошкиот ефект. Дали ќе ги сечеме дрвјата за да ги изградиме нашите живеалишта или ќе се обидеме да ги вклопиме објектите во околината што нè опкружува? Како можеме да ги смениме животните навики за да бидеме повнимателни кон природата?

Објектите кои можете да ги погледнете подолу се вистински пример за „соживот“ меѓу дрвјата и луѓето.

1. Градинка околу дрво

2. Дрвото прво беше овде

3. Куќа за чај

4. Casa Vogue

5. Резиденцијален комплекс во Нијаваран, Техеран

6. Дупка

7. Куќа со поглед на езеро

8. Kook Osteria & Pizzeria

9. Во прегратка со дрвото

10. Цилиндрична стаклена куќа изградена околу дрво

11. Апартмани на дрво

Извор: Boredpanda

Слични содржини

Јавни Простори / Екологија
Јавни Простори / Европа / Екологија
Јавни Простори / Став / Екологија

ОкоБоли главаВицФото