Ретро плакати за претстави на театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп

04.09.2015 12:51
Ретро плакати за претстави на театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп

Претставуваме осум стари плакати за претстави на народниот театар „Војдан Чернодрински“ од Прилеп: „Кавкаски круг со креда“, „Клопче“, „Мушички во главата“, „Политичка безобразна комедија, „Маратонците го трчаат почесниот круг““, „Туѓо сакаме - свое не даваме“, „Итроман Пејо“ и „Глогов Џбун“.

За жал, имињата на дизајнерите не се познати, а плакатите не се прецизно датирани - се знае само дека потекнуваат од периодот 1970-1990. И покрај тоа, тие претставуваат значаен архивски документ кој сведочи за македонскиот графички дизајн, театар и култура од споменатиот период.

Извор: retromk.tumblr.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Око
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото