Бегалци: Зошто во Европа?

21.09.2015 01:11
Бегалци: Зошто во Европа?

Иако бегалската криза започна уште во 2011 година со кампањата за промена на режимот во Либија и Сирија, сè до оваа година таа не го привлече вистински вниманието на големите западни медиуми. Милиони Сиријци веќе беа раселени, најголем дел останаа во земјата, но значителен дел (најмногу противници на владата) одлучија да ја напуштат својата татковна. Многу од нив настојуваа да стигнат во ЕУ поради социјалната помош и можноста да зработат.

Повод за новиот бегалски бран беше одлуката на Турција да им дозволи на сириските бегалци кои ги прифати конечно да ги напуштат своите кампови и да тргнат кон Европа. Со оглед на тоа дека ситуацијата таму воопшто не е едноставна и дека не постојат две, туку неколку завојувани страни, на Јутјуб се појави куса анимација во која се објаснува што се случува во Сирија и зошто луѓето бегаат во Европа.

Извор: B92

Слични содржини

Европа / Свет
Европа / Свет

ОкоБоли главаВицФото