Птицата што бара кафез

11.11.2015 18:25

Птицата што бара кафез рече:
За крилја преголем е светот околу;
Безумни времиња мене ме мачат,
Промената на нештата гони долу.

Кафезот е нужда, а не бекство,
Можеби дојде крај на моите валкања,
Но ќе ги пеам, сите птици да знаат,
Моите дневни и ноќни талкања.

А еднаш и штурците ќе молкнат,
И тревата, летниот воздух ќе секне,
И ќе стивне тајната на ветрот
Кога крајот на мојот пој ќе екне.

И застане ли друг да кажува,
Да потсети на минатото што зјае,
Да праша за значењето на мојот пој,
Ќе речам: само кафезот трае.

Препев: П. В.

Роберт Пек (Robert Pack, 1929), американски поет, критичар, антологичар, роден во Њујорк, во еврејско-германско семејство. Освен по поетските збирки, Пек е познат и како автор на значајната студија за поетот Валас Стивенс. Големо влијание врз него извршил и поетот Роберт Фрост.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото