Во првата секунда од новата година

31.12.2015 11:13
Во првата секунда од новата година

Уште не е зима
а времето сепак не ни штима.
Сакате да одиме во лов на пеперуги
и на ретки пролетни цутови?
Не, заборави, тука е што е.
Ќе ја тресеме есента од костените,
студот од коските.
На маглата ќе ѝ ги врземе очите,
ветерот ќе го обесиме на дабот.
На снегот ќе му посакаме зимска
опрема, на санките влечна служба.
Елката треба да биде стројна и зелена
како некоја идеална мома.
(Ќе ја накитиме дури откако
ќе ја засадиме во дневна.)
Крајот на годината се ближи и
со неа ќе завршат и нашите грижи.
Кој не сака да почне одново, кој?
За Нова година ќе ти подарам револвер,
па прави што ќе правиш
(пукај, во мене или во височина)!
Крајно време е да ја разбиеме илузијата
дека убавите желби и сочниот
бакнеж точно во дванаесет
ни гарантираат убава и плодна година.
Пукај, што чекаш! – ќе ти речам.

18.12.2013

На сликата: момче и девојка се бакнуваат на Берлинскиот ѕид на новогодишната ноќ, 1989.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото