Чудни викторијански новогодишни и божиќни картички

31.12.2015 13:01
Чудни викторијански новогодишни и божиќни честитки

Антропоморфни мачки, жаби убијци, инсекти кои танцуваат на месечева светлина, не се елементи и слики кои се дел од нашата денешна традиција на новогодишни и божиќни честитки.

Меѓутоа, во 19 век, Викторијанците сметале дека нема ништо необично во тоа на нивните најблиски да им испратат чудна и морбидна честитка со слика од мртва птица црвеногушка (американски Робин).

За ефектот да биде дополнително морбиден на картичката стојат зборовите: „Нека ви бидат Среќни Новогодишните и Божиќни празници“, или честитка на која едно момче во рацете, наместо летало, држи медуза која лебди во воздухот.

Но, од каде доаѓаат овие визуелни претстави, и што значат тие? Дел од нивното значење и симболика се изгубиле низ историјата, но важно е да се има предвид дека Новогодишните и Божиќните празници во раните 1800-ти не се прославувале на начинот на кој тоа се прави денес.


 

 

Извор:hyperallergic.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Општество / Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото