Мерзик и Морисеј

19.03.16 15:27

Француските илустратори Петра Мерзик и Жан Франсоа Морисеј ја искажуваат бунтовноста во своите дела користејќи едноставен цртеж и многу малку боја.

Соработничкиот пар е можеби најмногу познат по провокативните цртежи што подолу го претставуваме: делови од тело ставени во необични контексти (стилизирана цицка потпрена врз мобилен, на пример), група девојки што прдат, пар вљубени компири...

И покрај непристојноста, преку сликите на ова уметничко дуо ѕиркаме во некои скришни места кои ни пренесуваат луцидни метафори и визуелни очудувања. Чувствуваме дека покрај провокативноста во нивните дела постои и одредена доза на софистицираност.

 

Извор: www.itsnicethat.com

ОкоБоли главаВицФото