Гвидо Скаработоло

30.03.16 04:23

Италијанскиот илустратор Гвидо Скаработоло дипломирал архитектура на Политехничкиот институт во Милано. Во 1973 година неговата кариера трајно ја променила насоката кога се приклучил на работата на студиото Arcoquattro, група млади архитекти активни во областа на графичкиот и изложбен дизајн. Гвидо е еден од најистакнатите графички дизајнери и илустратори во Италија. Едно од неговите најголеми задоволства е соработката со Итало Лупи, познатиот дизајнер на меѓународно признатото списание „Abitare“.

Идоли

Илустрациите на Скаработоло редовно се појавуваат во неделното издание на весникот Il Sole 24 Ore и често во публикации како што се, Internazionale, The New York Times, The New Yorker and a notebook for a Japanese client, посветен на претставување астролошко животно на годината.

Библиотека

Покрај тоа, Гвидо е уметнички директор во издавачката куќа Ugo Guanda Editore повеќе од една деценија. Тој ги дизајнирал сите нивни книги, илустрирајќи ги повеќето.

Понекогаш тој илустрира и книги за деца за едициите Topipittori и Vanvere и прави „железни цртежи“ (последниот, рибар висок шест метри со голема риба на главата, која може да се види во ресторанот „Експо“ во Милано, „островскиот морски и павилјон за храна“).

Ментална жетва

Плаќање до болка

Дизајнер на ентериери

Идентитет

Скелет на кукла

Акт

Аргументи

Разновидна толпа

Дебата

Човек кој седи со празна полица за книги

Разлики во мислењата

Моќна двојка

Себеиспитување

Млади филозофи

Крај на финансискиот свет

Контемплации за животот од бран

Извор: www.workbook.com

ОкоБоли главаВицФото