Уметниците и шарената револуција

28.04.2016 13:21
Уметниците и шарената револуција

По скандалозната аболиција на режимските криминалци од страна на претседателот Ѓорге Иванов, граѓанскиот гнев собиран со години поради злоделата на груевстите се излеа на улиците. Бранот антирежимски протести набрзо го доби името Шарена револуција, име кое, се чини, најмногу му прилега на протестното движење кое во својата природа е обединувачко и инклузивно.

Богатиот колорит и шаренилото станаа заштитен знак на протестите, на кои незадоволните граѓани со балони полни со боја ги бојат зградите на институциите и проектот Скопје 2014, кои во меѓувреме станаа симбол на репресијата и криминалот на власта.

На Шарената револуција ѝ се приклучија и голем број уметници, кои освен со своето присуство на улиците, даваат свој придонес и преку своите креации. Во продолжение претставуваме дела од неколку македонски уметници и графички дизајнери, инспирирани од Шарената револуција.

Александар Дојранлиев

Александар Дојранлиев

Александар Дојранлиев

Александар Дојранлиев

Александар Дојранлиев

Александар Јосифовски

Александар Јосифовски

Александар Јосифовски

Александар Јосифовски

Иван Татарчев Дургутовски

Небојша Гелевски

ШкАрт

ШкАрт

ШкАрт

ШкАрт

Странски служби

Странски служби

Странски служби

Ване Костуранов

Владимир Лукаш

Владимир Лукаш

Слични содржини

Активизам / Графички Дизајн / Уметност / Настан
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Општество / Активизам / Gif / Книжевност
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif
Општество / Активизам / Gif

ОкоБоли главаВицФото