Лицата на Шарената револуција

17.06.2016 13:26
Лицата на Шарената револуција

Откако на 12 април 2016 беше донесена криминалната аболиција од страна на претседателот Ѓорге Иванов, граѓаните масовно излегоа на протести, најпрво во Скопје, а потоа и во други градови. Иако подоцна аболицијата беше повлечена, граѓаните не престанаа да се бунтуваат против неправдата и злосторствата на режимот.

Серијата протести набрзо го доби името „Шарена револуција“, а шарањето на зградите на институциите окупирани од режимот стана заштитен знак на протестите.

Нешто повеќе од три месеци граѓаните протестираа речиси секој ден, а десетиците протести, меѓу другите, ревносно и посветени ги документираше фотографот Ванчо Џамбаски.

На Окно објавивме голем број прилози и галерии со неговите фотографии:

Против аболиција на криминалците!6-ти ден #Протестирам, #Протестирам 8.0, #ШаренаРеволуција 9.0#ШаренаРеволуција 10Партизаните против режимот!Шарените „хулигани“Шарена револуција 15Правда за Мартин!Шаренило пред УЈПШарам, СЛОБОДА барам!Шарам, ПРАВДА барам!НЕ за криминалот! НЕ за аболициите!Став наместо страв!Saturday Night FeverНашата уметност е бесплатнаКривиот пишува кривичниУште 5 дена!Дар-Мар пред Собрание„Ќе се чаталиме до слобода!“„Бојата се мие, крвта не!“„Хорхе, ти си срам за Македонија!“„И јас сум хулиган/ка!“„Куршумите живот значат, даско една“Шарената револуција не признава фикус аболицијаШарената револуција почна да му одбројува на режимот!Герила пред Уставен суд...

 

Овде донесуваме мал избор од фотографиите на Ванчо Џамбаски од Шарената револуција објавени на Окно. 

Слични содржини

Активизам / Фотографија
Активизам / Фотографија
Активизам / Фотографија
Општество / Активизам / Фотографија
Активизам / Фотографија
Општество / Активизам / Фотографија
Општество / Активизам / Фотографија

ОкоБоли главаВицФото