Викенд на гордоста Скопје 2016 (23-26 јуни)

23.06.2016 12:41
Викенд на гордоста Скопје 2016 (23-26 јуни)

Во рамки на „Викенд на гордоста Скопје 2016 (Skopje Pride Weekend 2016)“ ќе се одржат серија настани на кои се слави солидарноста, слободата, човековите правата и алтернативните културни практики:

Четврток 23 јуни 19.30: Дебата АРГУМEНТИРАНО ИЗРАЗУВАЊЕ: „Овој дом (не) верува дека во сегашнава општествена-политичка криза прашањата за правата на ЛГБТИ заедницата треба да добијат поголема видливост“ (во соработка со МОФ како организатори и развивачи на концептот за АРГУМЕНТ)

Петок 24 јуни 21.00: Перформанс на Борјана Роса (Бугарија/САД) – ВО ФОКУС: ВНАТРЕШНОСТА.

Сабота 24 јуни 13:00: Предавање „14 години подоцна: Историскиот развој на ЛГБТ активизмот во Македонија“ – од Ана Мишковска Кајевска.

Сабота 24 јуни 21.00: Перформанс на Vaginal Davis - светски реномирана ѕвезда на перформансот, позната како terrorist drag, и една од основоположничките на хомокор панк движењето.

Недела 21.00: Целовечерна забава со The John и Новиот почеток (DJ сетови: Виолета Качакова, Хада Блам, Соња Исмаил).

Целта на серијата настани во рамки на „Викенд на гордоста Скопје 2016“ е да се креира и промовира поинаков светоглед, и да понуди радикална и многустрана критика на бинарниот родов систем, хетеронормативноста и националистичката хомофобија. Носечката идеја на годинешниот „Викенд на гордоста“ е СОЛИДАРНОСТА. Целиме кон подобар, поинаков свет, во кој гордоста и слободата се слават, а се става крај на хомофобијата и насилството.

„Викенд на гордоста“ е во организација на Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници и ЛГБТИ-Центар за поддршка при Хелсиншкиот комитет. Партнери на овогодишниот Викенд се Младинскиот образовен форум – МОФ и Кино Култура (Локомотива). Поддржано од Амбасадата на САД и Амбасадата на Франција.

Подолу можете да ја преземете деталната програма на Викендот на гордоста.

ПрилогГолемина
Преземи720.5 KB