Почнува книжевниот фестивал ДРУГА ПРИКАЗНА!

27.06.2016 14:19
Утре почнува книжевниот фестивал ДРУГА ПРИКАЗНА!

Скопски книжевен фестивал за мали фикции ДРУГА ПРИКАЗНА

Главна тема: Книжевноста и активизмот

 


ПРОГРАМА, 28 - 30 јуни

Локација и време: Парк на франкофонијата - од 19 до 24 часот

 

 

Вторник, 28.06.16.

19 ч.
ПРОМОЦИЈА НА ТРИ НОВИ КНИГА ОД ЕДИЦИЈАТА „ГРАДОТ“
Бранко Тричковски - Сто мали приказни; Емил Алексиев - есеи; Јовица Ивановски - Песни за СК014
Водител: Никола Гелевски

20 ч.
„ОВДЕ ПАЃААТ КРУПНИ ЗБОРОВИ“
книжевна борба меѓу 24 писател(к)и
Драган Протиќ, Драгана Младеновиќ, Слободан Бубњевиќ, Теа Тулиќ, Бојан Бабиќ, Јасна Димитријевиќ, Милена Илиќ, Срѓан Тешин, Бранко Тричковски, Лилјана Дирјан, Ѓорѓи Крстевски, Владимир Лукаш, Југослав Петровски, Марта Маркоска, Ѓоко Здравески, Оливера Ќорвезироска, Калина Малеска, Живко Грозданоски, Горан Петревски, Сања Михајловиќ Костадиновска, Рамадан Рамадани...
Водител: Иван Шопов
Жири: Искра Гешоска, Јасна Котеска, Емил Алексиев, Кристина Леловац, Иван Додовски, Никола Гелевски, Румена Бужаровска


Среда, 29.06.16.

15 ч.
РАБОТИЛНИЦА (ГЕМ Клуб) 
Пишување пара вести
Водител: Иван Шопов

19 ч.
ЧЕТИРИ ПИСАТЕЛКИ: ТЕА ТУЛИЌ, ДРАГАНА МЛАДЕНОВИЌ, АСЈА БАКИЌ, ТЕРЕЗИЈА МОРА
Водители: Елизабета Шелева, Роберт Алаѓозовски, Иван Шопов.

20 ч.
ВЕЧЕР НА ДАВИД АЛБАХАРИ
Увод: краток филм подготвен од Искра Гешоска; „Стар сум во Скопје“ - промоција на концептуално книжуле од Албахари; читање на неговите флеш прози...

22 ч.
ТЕЛЕМАМА (концерт)


Четврток, 30.06.16.

12 ч. (ГЕМ Клуб) ПРОМОЦИЈА НА „ЕЛЕМЕНТИ“
Белградското списание за популарна наука го претставува главниот уредник Слободан Бубњевиќ

15 ч.
РАБОТИЛНИЦА (ГЕМ Клуб)
Книжевноста како игра
Водители: Никола Гелевски, Владимир Лукаш, Драган Протиќ

19 ч.
ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ПЕТАР ДЕНЧЕВ

19.30 ч.
РАЗГОВОР СО МИЛАН ЃУРЧИНОВ
Водител: Бобан Карапејовски

20 ч.
КНИЖЕВНОСТА И АКТИВИЗМОТ
Разговор: Срѓан Тешин, Роберт Алаѓозовски, Јасна Димитријевиќ, Драган Протиќ...
Водителка: Јасна Котеска

23 ч.
КНИЖЕВНОСТА И АКТИВИЗМОТ - ВО ПРАКТИКА
Лажни пророци (видео) - Свирачиња; Цртички од „Шарената револуција“: Југослав Петровски, Дарко Лешоски, Луми Бекири...
водителка: Ирена Цветковиќ


Странски гости на Фестивалот:
Драган Протиќ, Драгана Младеновиќ, Слободан Бубњевиќ, Бојан Бабиќ, Јасна Димитријевиќ, Срѓан Тешин, Теа Тулиќ, Асја Бакиќ, Терезија Мора, Петар Денчев, Милена Илиќ...

Домашни учесници: Лилјана Дирјан, Владимир Лукаш, Ѓорѓи Крстевски, Бранко Тричковски, Емил Алексиев, Југослав Петровски, Марта Маркоска, Ѓоко Здравески, Сања Михајловиќ Костадиновска, Румена Бужаровска, Оливера Ќорвезироска, Калина Малеска, Елизабета Шелева, Горан Петревски, Рамадан Рамадани, Кристина Леловац, Јасна Котеска, Ирена Цветковиќ, Луми Бекири, Дарко Лешоски...

 

Редакција: Искра Гешоска, Ивана Галапчева, Роберт Алаѓозовски, Иван Шопов и Никола Гелевски

Тим: Грација Атанасовска, Ана Кнежевиќ, Ѓорѓе Јовановиќ, Владимир Лукаш, Јана Коцевска, Лавинија Шувака...

Дизајн: КОМА

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото