Тешко на државата дете кога ја води!

06.07.2016 10:52
Тешко на државата дете кога ја води!

Тешко на златото кога вратот е в блато
И на гримизниот шал врз шапшал,
На тесната шапка врз ќелава глава,
На срцето престорено баклава!
Тешко на тешка сабја в нејаки дланки,
На ранета птица на ниски гранки,
На невеста со зли девери,
Онему што манијакот сака да го увери!
Тешко на мајката кога будала ќе роди!
Тешко на државата дете кога ја води!

(според народна далматинска)

Слика: Свирачиња

ОкоБоли главаВицФото