Изгубените градови: како уметниците ги претставувале руините

15.09.2016 11:28
Изгубените градови: како уметниците ги претставувале руините

Деца си играат во напуштен тенк, Кабул, Авганистан, 1996
Фотографија на Џејмс Нетвеј

Архитектонските руини и изгубени градови ги фасцинирале уметниците низ вековите. Новата изложба во Музејот на ликовни уметности во Бостон, насловена „Кога градовите се рушат“ (When Cities Fall) ги прикажува впечатоците од трошното наследство, оние замислените и реалните.

Тремот на Пандросеумот, Атина, 1882
Фотографија на Вилијам Џејмс СтилманРамазеумот на Ел-Курнех, Теба, 1857
Фотографија на Франсис ФритКабул, Авганистан, 1996
Фотографија на Џејмс Нетвеј

Сводестиот Трејлер Парк, 2010
Фотографија на Лотар Остерберг


Опатијата Тинтер, 1860 година
Фотографија на Роџер Фентон

Рамазеум, Теба, 1835
Илустрација на Чарлс Глејер

Подвижен мост, 1761
Илсустрација на Џовани Батиста Пиранеси

Римските урнатини, 1627
Илустрација на Бартоломеј Брингберг
 

Партенон, Атина, 1834
Илсустрација на Чарлс Глејер

Прв поглед на римскиот Колосеум, уништен од варварите, 1551.

Илустрација на Хиеронимус Кок

Извор: www.theguardian.com

Слични содржини

Јавни Простори / Уметност
Јавни Простори / Уметност
Фотографија / Живот / Уметност

ОкоБоли главаВицФото