Митот за континуитетот на ВМРО е обична глупост

24.10.2016 06:16
Митот за континуитетот на ВМРО е обична глупост

Нека не ве лажат. На 23 октомври 1893 не е создадена ВМРО. ВМРО е создадена од Тодор Александров на крајот на 1919. На 4 ноември 1893 година била создадена МРО која подоцна преминува во ТМОРО (1896) и ВМОРО (1905) - до 1908. ВМРО (на Александров) е сосема друга организација, со други цели и други методи. Нема никаков континуитет меѓу ВМОРО и ВМРО (разбиена во 1934). ВМРО-ДПМНЕ (1990) нема никаква врска со ВМРО на Александров, а ВМРО на Александров е узурпација на традицијата на МРО/ТМОРО/ВМОРО.

Митот за континуитетот на ВМРО е обична глупост.

Денеска не треба да се одбележува МРО, туку на 4 ноември, затоа што Илинденското востание не го одбележуваме на 20 јули (кога е кренато по стар стил), туку на 2 август.
Историски, 23 октомври нема никаква врска ниту со ВМРО (на Александров), ниту со МРО, туку само со ВМРО-ДПМНЕ кои по грешка го претворија датумот на почетокот на Кумановската битка (1912) во државен празник.

Извор: Фејсбук профилот на авторот, 23.10.2016
Слика: Свирачиња

ОкоБоли главаВицФото