Ода на водачот

07.11.2016 02:18
Ода на водачот

Мојот народ доби водач по мерка:
си го засака без точка и замерка.
Целото време ни се претвори во час:
ние го сакаме него и тој нè сака нас.

***

Мојот народ оди кајшто водачот сака,
по води по трње по калој - тој си ака.
Научен е од сè да се лишува:
што ќе смисли водачот, тоа му се пишува.

***

Мојот народ божем за идното трпи,
од мизеријата сега силата си ја црпи.
Целото време ни се претвори во час:
ние го сакаме него и тој нè сака нас.Слика: Свирачиња
Препев: П. В.

ОкоБоли главаВицФото