Соништата низ објектив: ремек-дела на надреалистичката фотографија

26.11.2016 17:22
Соништата низ објектив: ремек-дела на надреалистичката фотографија

Модерна историја, 1956 година, фотографија на Тошико Оканое

Надреализмот не беше истражуван само преку сликарството - фотографите успешно ги искористија или измислија техники за да ја претстават својата вртоглаво предимензионирана верзија на животот.

Без наслов, 1925, Франц Ро

Новата изложба, насловена The Psychic Lens: 50 Years of Surrealism, која неодамна беше отворена во галеријата „Атлас“ во Лондон, покажува како фотографите ја користеле поетиката на надреализмот за да ги поместат границите на реалноста. 

Рене Магрит во МОМА, Њујорк, 1965 година, фотографија на Стив Шапиро

Надреалистичкиот сликар Рене Магрит и самиот е надреално претставен во колажот на фотографот Стив Шапиро

Магрит кој спие, Њујорк, 1965 година, фотографија на Стив Шапиро

Шапиро се присетува на фото сесиите во едно интервју за „Гардијан“ во 2010 година: „Кога работите со некоја имагинативна личност, уметник на ниво на Магрит, таа комуникација може да се претвори во одлична соработка. Во овој случај, тоа дефинитивно се случи. Сите бевме на едно повисоко духовно рамниште. Не зборувавме многу: нашиот однос генерално беше базиран на смеење“

„Очила за сонце“, езеро Луцерн, Швајцарија, 1936 година, фотографија на Херберт Лист

Момент на надреален гламур од серијата фотографии на Херберт, кој е пионер во она што тој го нарекува „метафизичка фотографија“ (fotografia metafisica), стил кој алудира на состојбите на сонот.

Рутс Спајкер, фотомонтажа, 1928 година, фотографија на Цезар Домела Њувенхјуиш

Како и другите надреалисти, Цезар Домела Њувенхјуиш го користи колажот за да сугерира една предимензионирана реалност.


Повторувања, 1934 година, фотографија на Цезар Домела Њувенхјуиш

Домела Њувенхјуиш бил член на „De Stijl“, уметнички колектив посветен на моќни, хармонични аранжмани на линија и боја.

Енергија, фотомонтажа, 1931 година, фотографија на Домела Њувенхјуиш

Во конструктивистичките фотографиии на Њувенхјуиш
понекогаш има елементи од метал и плексиглас.

Хамбург, 1929 година, фотографија на Цезар Домела Њувенхјуиш

Со динамиката на својот визуелен стил, Домела Њувенхјуиш бил овластен од страна на рекламни огласувачи, вклучувајќи ги и оние во Хамбург, за кого ја направил оваа брошура славејќи ја индустриската моќ на градот.

Посета во ноќта, 1951 година, фотографија на Тошико Оканое

Колажно дело на Тошико Оканое, јапонска уметница која својот стил го развивала независно, со вметнување слики од модните списанија во надреални аранжмани.

Оканое била претставена на западната надреалистичка традиција од страна на поетот и уметник Шузо Такигучи во 1952 година, и симпатиите на Макс Ернст, по што станала влијателна со својот стил. Откако се омажила, нејзината уметничка кариера завршила, но повторно беше откриена во 1990-тите години.


Композиција Омбре, 1936 година, фотографија на Флоренс Анри

Анри студирала музика со Бузони, сликарство со Лежер и Кандински, и фотографија со Мохоли Наги. Таа користела огледала и други трикови на перспектива за да им даде надреален шмек на своите слики.

Портретна композиција (Е), 1937 година, фотографија на Флоренс Анри

Анри била позната поправењето портрети на нејзините колеги-уметници, но бидејќи живеела во окупираниот Париз за време на Втората светска војна, избегнувала да фотографира затоа што во тоа време занимавањето со фотографија нацистите го сметале за „изопачена уметност“.

Ла Рулу, 1928 година, фотографија на Франсоа Колар

Една необична конструкција од Колар, најпознат по својата гламурозна модна фотографија, како и неговите слики кои ја документираат индустриска Франција.

Извор: www.theguardian.com

Слични содржини

Фотографија / Живот / Уметност
Фотографија
Фотографија / Gif / Теорија / Историја
Фотографија / Балкан / Историја

ОкоБоли главаВицФото