Болниот на три ката

11.01.2017 17:07

Нашиот стар доктор Јан
добил повик од Градскиот парк:

„Докторе, итно е, еве ги фактите голи:
имаме еден гостин грлото што го боли!“

„Имате гостин?
Да не е странец?“

„Добро рековте. Тој е Африканец!“

„Ќе дојдам брзо, за еден сат.
Кажете само: на кој спрат?“

„На кој кат? Тежок е тој муабет:
го боли целиот - втор и трет.“

Во големо чудо докторот Јан е фатен:
„Каков е тој болен? Дали е трокатен?!“

„Докторе мил, чујте, ова не е зезанција,
викаме од зоопаркот, по гаранција!
Една жирафа ја боли врат
а тоа е - втор и трет кат.“

Превод: П. В.

Бранко Ќопиќ (Бранко Ћопић, 1915-1984), еден од најдобрите, најпопуларните и најплодните југословенски писатели. Роден е во селото Хашани каде го минал детството. Тој селски детски живот го одбележува, на некој начин, целиот негов опус во кој преовладуваат темите од животот на луѓето во Босанска краина и од Народно ослободителната борба. Напишал триесетина книги за деца, меѓу кои и два романа.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото