Мрачните суштества на модата

03.02.2017 12:00
Мрачните суштества на модата

Близначките Екатерина и Елена Попови во изминатата деценија целосно се посветени на прецизна изработка на концептуални кукли. Уметничката комбинација на висока мода и кукли создава дистанца од луѓето, што на моменти, делува вознемирувачки.

Тоа е крајната објектификација на телото - создавањето минијатурни, исклучително чудни, кукли. Сестрите Попови потекнуваат од Русија, каде што нивното потекло вклучува уметност и моден дизајн.

Првично започнале со изработка на портретни кукли врз основа на вистински луѓе, но потоа сфатиле дека „портретот на куклата не ни дозволува да се изразиме како дизајнерки“. Така го почнуваат свој чуден пат во областа на скулптурата без влијанија од други уметници.

Извор:www.juxtapoz.com

Слични содржини

Мода / Графички Дизајн / Уметност
Активизам / Мода / Уметност

ОкоБоли главаВицФото