„Кој ќе го закопа последниот битолчанец?!“ - фотографии посветени на заболените од рак

02.05.2017 01:20
Кој ќе го закопа последниот битолчанец?!

Овој фото-албум го посветувам на мајка ми, татко ми, баба ми, стрико ми, вујна ми и сите други кои биле, се или ќе бидат болни од рак.

Фотографиите се направени во зградата на стариот Офицерски дом во Битола. Целта е да се подигне јавната свест за условите во кои живеат болните од карцином, но првенствено за енормното загадување во Битола и околината од Рударско-енергетскиот комбинат „Битола“ кое е причина за многубројноста на болните од карцином.

Во Битола и околината има регистрирано над 4.000 луѓе кои боледуваат од карцином (самиот град има околу 60.000 жители), а главната причина за тоа е непоставувањето на филтри од страна на РЕК Битола, незаинтересираноста на централната и локалната власт за овие прашања и непостоењето на силно граѓанско општество кое ќе стави крај на сите овие прашања.

Ова мора да се сопре, јас го кревам гласот за оние кои не можат да станат и гласно да викаат за своите права и одземеното човечко достоинство. Повеќе не смееме да дозволиме да ни се случува еколошки геноцид заради хировите и каприците на поединци.

Идејата и концептот се на Никола Шиндре, фотографиите ги направи Александар Ковачевски, а асистент на проектот е Марија Најдовска.

ОкоБоли главаВицФото