Реконструкција на албанското минато: комунистички стајлинг

30.05.2017 03:49
Реконструкција на албанското минато: комунистички стајлинг

Албанското списание „Living Albania“ објави фотографии кои претставуваат реконструкција на модата и „стајлингот“ од комунистчкиот период на земјата.

Авторот Арман Хабазај, кој е и уредник на фотографија на регионалното списание XXZ, вели дека не се работи за носталгичен акт кон времето на диктатурата во Албанија и комунистичката ера. Тоа беше болно и ужасно време за Албанците. Ова е само потсетник на албанскиот начин на живот, облеката, мебелот, целолупниот изглед на тоа време.

Педесетте години на албанска изолација под комунистичкиот режим секогаш предизвикуваа многу љубопитност и внимание, особено кај странците, но исто така и кај младите Албанци кои имаа среќа да се родат подоцна и воопшто да не го почувствуваат теророт на комунизмот.

„Кога почнав да работам на оваа приказна, бев заинтригиран и решен да успеам. Сакавме да ја вратиме 'модата' на тие времиња и да видиме како ќе ѝ изгледа на денешната генерација. Целата идеја е врз основа на локација, музејската атмосфера на Bunk'Art. Сакав фокусот да биде врз расположението, атмосфера, многу повеќе отколку на облеката или предметите“, вели авторот Арман Хабазај.

 

Извор: XXZ

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото