Дај ми крилја едно крукче

31.05.2017 12:15

Рибо, рибо, не биди куче
- дај ми перки едно крукче!

Морето има кораб,
едро и катарка.
Море, море, не биди куче
- дај ми кораб барем крукче!
Така ми се ака
што потака, онака...

Ластовицата има крилја
- лета сè до Нил.
Ластовице, птицо, не биди куче
- дај ми крилја едно крукче!
Да заминам на југ
во стариот округ...

Кога мрава зрно руши
ја слушаат зајчешките уши.
Зајко, зајко, не биди куче
- дај ми уши едно крукче!
Да го наслушнам и јас
’ртежот на пченкарниот клас...

Рибата има перки
со сребрен сјај.
Рибо, рибо, не биди куче
- дај ми перки едно крукче!
Да си ја пробам јачината
длабоко во длабочината...

Крај џбунот кога е вечер
светулката пали фенер.
Светко, светко, не биди куче
- дај ми фенер едно крукче!
Позајми ја моќта
да ја осветлам ноќта.

На небото ѕвездите
како птици се гнездат.
Небо небо, не биди куче
- дај ми ѕвезда едно крукче!
Не биди пес лош,
дај да го ставам и тој брош...

Превод: П. В.

Владимир Андриќ (1944), српски писател за деца, режисер, уредник... Објавил 13 книги, главно за деца, режирал десетици телевизиски серии, емисии, драми, за деца и возрасни... Добитник е на поголем број награди за филмска и телевизиска режија, како и награди за творештвото за деца...

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото