Осум шокантни факти за храната што ја јадеме секојдневно

20.09.2017 10:45
Осум шокантни факти за храната што ја јадеме секојдневно

Прехранбените производи купени во продавница често содржат дополнителни состојки. Одлучивме да дознаеме што навистина содржи нашата омилена храна.

Информациите што ги даваме подолу не значат дека никогаш не треба да јадете ниту еден од овие производи, но покажуваат дека треба да ја контролираме количината што ја консумираме. Ова е особено важно за децата. Прочитајте до крај како препорака за избор на прехранбени производи.




8. Кечап

СОСТАВ

- Други состојки
- Шеќер
- Доматен концентрат
- Течност

Концентратот во кечапот се состои од пире кое содржи домати и пченкарен скроб. Количината на домат во концентратот зависи од квалитетот на кечапот и варира меѓу 6 и 10 проценти. Кога се прави кечап често се додава пченкарен сируп, кој помага производот да се конзервира, а вкусот да биде благ.

Совет: При изборот на кечап, купувајте го оној со повисок квалитет.



7. Стапчиња од ракчиња (Сурими)

- Други состојки
- Пченкарен скроб
- Мелени риби
- Вода

Месото од ракчиња (сурими) кое се користи во стапчињата од ракови се произведува со употреба на евтини видови риби. Филето се чисти, се прават напори за отстранување на мирисот на риба, а потоа се меле и се мешаат останатите состојки: сол, шеќер, протеин од соја, растително масло, бои за храна и адитиви.

Совети: Висококвалитетните замрзнати ракови не се затегнуваат кога се свиткани и кога се врзани во цврста амбалажа. Ако лесно се кршат кога ќе се свиткаат тоа значи дека содржат голема количина пченкарен скроб.




6. Чипс од компири

- Додатоци
- Брашно од компир
- Масло
- Пченкарен скроб
- Масло

Чипсот од компири најчесто се прави од т.н. реконституиран, а не од свеж компир; реконституираниот надворешно личи на прашок за перење. Прво се додава ориз или пченкарно брашно. Акриламидот, кој е канцероген, се акумулира во текот на процесот на термичка обработка на чипсот од компир. Во некои марки чипс од компири се содржат количини на оваа хемикалија што ги надминуваат безбедносните нивоа (0,2 μg / kg) за 1.000%.

Совети: чипсот од компири содржи повеќе масло, бидејќи се пржи, додека оние направени од реконституираниот компир обично се печат.



5. Пченкарна каша

-Додатоци
- Сол
- Шеќер
- Пченкарни парчиња

Покрај горенаведените состојки, некои брендови на житарки содржат палмово масло. Покрај тоа, во многу од нив може да се најде и сируп од пченка. Овој оброк за појадок содржи и голема количина на фруктоза - факт што не се спомнува на кутијата.

Совет: Поради присуството на шеќер и големите количини пченкарен скроб, специјалистите не препорачуваат децата секојдневно да се хранат со житарки за појадок. Шеќерот се среќава почесто во житарки со глазура (со чоколада или други вкусови) и оние кои содржат овошје.



4. Овошен јогурт

- Средство за ферментација
- Стабилизатори
- Овошно полнење
- Шеќер
- Млеко

Освен овошјето, чија количина варира меѓу 1% и 5%, овој производ исто така содржи пченкарен шеќер, шеќер, ароматизатори, бои и кисели регулатори. Пченкарен скроб, желатин, натриум аглинат и смола за џвакање, кои се користат како стабилизатори.

Совет: Најдобрите јогурти содржат полномасно млеко и здрави бактерии (треба да се наведе количината на бифидобактериум и млечно-киселинската бактерија.) Кремот и матеницата се исто така прифатливи состојки.



3. Нутела

- Други додатоци
- Млеко во прав
- Какао
- Лешници
- Масло
- Шеќер

Ботаничкото масло, најчесто масло од палма, се користи во производството на овој чоколаден намаз. Другите состојки се: ванила, емулгатори, згуснувачи и ароматизери.

Совет: Не купувајте намаз од чоколада што има бел слој, бидејќи е поверојатно дека содржи палмино масло и помалку какао. Водечкиот светски производител на чоколадни намази препорачува конзумирање на најмногу 2 лажички дневно.



2. Бела чоколада

- Други состојки
- Млеко во прав
- Масло
- Шеќер

Вистинската чоколада треба да содржи само какао и путер, но често ќе пронајдете податок дека е разредено со палмово масло, кокосово масло и шеа путер. Другите состојки всушност се емулгатори (најчесто, лецитин), ароматизатори и адитиви.

Совети: Висококвалитетната чоколада треба да биде кршлива и цврста, а кога ќе се скрши да се распадне на помали парчиња.



1. Кондензирано млеко

- Маснотии
- Млеко
- Шеќер

Кондензираното млеко се произведува со испарување на течност добиена од млеко (за производство на една конзерва кондензирано млеко потребно е околу 1,5 литри млеко). Тоа треба да содржи само животински млечни маснотии. Производителите често го намалуваат количеството на млеко и користат растителни масти и згуснувачи за да ја достигнат потребната содржина на маснотии и конзистенција.

Совет: Ако производот има опис кој содржи состојка како “млечни производи кои содржат шеќер", голема е шансата дека е направен на начинот наведен погоре.

 

Општи совети за избор на прехранбени производи

Општо правило: Колку помалку состојки содржи производот, толку е поздрав за јадење. Обидете се да се сетите што претставува нездравиот додаток.

Имињата кои се слични но не се идентични со познатите брендови им овозможуваат на производителите да избегнуваат некои од стандардите за квалитет на храната. Во некои земји компаниите можат да постават сопствени стандарди што можат да се разликуваат од националните или европските стандарди. Затоа е потребна контрола!

Проверувајте ги производите: колкаво е количеството шеќер, на пример; шеќерот може да биде опишан и како „сируп", „меласа", „декстроза", „сорбоза" и со други имиња кои завршуваат со „-оза". Исто така може да се појави во списокот на состојки како Е967 (коенлинит) , E954 (сахарин); главно, секој адитив почнува со „Е9".

Извор: Bright Side

ОкоБоли главаВицФото