Желбата за дете никогаш не поминува: ново движење на жените без деца

14.10.2017 16:45
Желбата за дете никогаш не поминува: ново движење на жените без деца

Кога Џоди Деј говореше пред полна сала на „TEDx talk“ зад неа, на позадината на сцената беа испишани натписи што самата ги избра за оваа прилика: „Лудата жена со мачките“, „Вештерка“, „Кариеристка“, „Баба Рога“, „Стара мома“. „Што ви паѓа на ум кога ги гледате овие зборови?“, таа ја праша публиката. Тие се вртат неспокојно. Потоа таа со нежен глас одговара на сопственото прашање: „Сите овие термини се користат за бездетни жени ... Јас сум бездетна жена. И тука сум да ви раскажам за моето племе - оние дваесет проценти жени без деца, што се насекаде околу вас".

Деј е ненамерно бездетна. Се сеќава на моментот кога сфатила дека дефинитивно никогаш нема да биде мајка. Во февруари 2009 година имала 44 и пол години, штотуку прекинала лоша долгогодишна врска и се преселила во Лондон. „Стоев покрај прозорецот, гледајќи го дождот како формира правливи патеки по стаклото, се чинеше дека сообраќајот долу на улицата сосема замолкна. Во тој момент станав свесна за себе, речиси како да сум набљудувач на сцена надвор од своето тело. И тогаш ми дојде мислата: готово е. Никогаш нема да имам бебе.“

Според најновите податоци 20 отсто од жените во Британија, родени во 60-тите години, навршиле 45 години без да родат дете. Бројот е двојно поголем од генерацијата на нивните мајки, а ќе мора да се почека следниот попис во 2021 година за да се дознае дали бројките се зголемиле или се намалиле за жените родени во 70-тите и 80-тите години (и дали владините статистичари ја ревидираат возраста во која се претпоставува дека жените ќе престанат да имаат деца, односно таа точка да се зголеми на над 45-та година).

Сепак, она февруарско попладне пред осум години Деј не можела да најде ништо на интернет или во книгите за нејзината болна, неповратна ситуација. Кога во пребарувачот ги внесувала зборовите „жена без деца", била упатена на веб-страниците за жените што избрале да немаат деца – „некои од нив, со омраза, кажуваа колку се страшни децата". Таа не познавала никој како неа, се чувствувала сама и исплашена. Следеле „четири години пекол": „Мојата личност целосно се промени. Имаше многу работи со кои не можев да се справам. Се повлеков од сите релации. Одев кај лекари, терапевти и никој не знаеше што е проблемот со мене. "

Фасцинантно е како непријатните, ретко дискутирани теми почнуваат да се појавуваат во јавната сфера. Речиси секогаш јавноста станува свесна за нив не благодарение на научниците или специјалистите, туку на луѓето кои биле лично засегнати од проблемите и кои сè уште имаат тешкотии да го признаат и да се справат со проблемот.
Првиот блог на Деј - две години од почетокот на нејзиниот четиригодишен пекол, кој таа го нарече искуство на „Тунел“: „тоа е оној период, крајот на времето што го имав да станам мајка. Тоа е неспецифично време, секоја жена знае за што зборувам, тоа е кога вашиот живот се стеснува удолу и надолу и се чувствувате како да сте заглавени во тунел“. Бројот на реакции беше огромен. Нејзиниот блог „Gateway Women“ се претвори во огромна онлајн заедница, а потоа стана книга за жени кои се обидуваат да најдат значење во животот кој требало да биде исполнет со деца. Сега постојат повеќе од 100 бесплатни групи за ненамерно бездетни жени во Британија и уште 100 други во светот, како во Швајцарија, САД и Индија. Деј организира работилници ширум светот за жени кои се борат со бездетноста и се обучува за психотерапевт.

Од многу скоро и други луѓе првпат почнаа да зборуваат јавно за нивната неволна бездетност. И, интригантно, повеќето од нив се Британци, каде што стапката на бездетност кај жените над 45 години е помала отколку во, на пример, Ирска (каде една четвртина жени родени во 60-тите години немаат деца) или Германија (каде што бројот е една од три). Разговарав со Лизи Нитри, која води работилници за бездетни жени, а оваа година организираше „Mother’s Day Runaway“ миса во катедралата во Ливерпул; со Стефани Филипс, која пред две години ја основа „Светската недела на бездетност“ („Родителите ќе речат дека со нетрпение чекаат да станат баба и дедо. Луѓето треба да престанат да велат: „часовникот отчукува“. Треба да се прифати дека нема сите да бидат родители и луѓето не треба да тагуваат"); Кристи Вуард пред три години ја основаше организацијата „Стареење без деца“, која поддржува и кампањи за постари луѓе кои немаат деца. Вуард ми вели дека 1,2 милиони луѓе на возраст над 65 години во Велика Британија немаат деца; оваа бројка ќе се зголеми на 2 милиони до 2030 година: „Половина од сите постари луѓе живеат сами. Владата погрешно претпоставува дека сите постари луѓе имаат семејство кое ќе помогне околу грижата за нив ".

Како дел од „50+ фестивалот“ во Њујорк, министерката во сенка за транспорт, пратеничката Рејчел Маскел, која нема деца, за првпат учествуваше на панел дискусијата за стареење без деца. Истото попладне на другата страна на светот, во Кливленд, Охајо, Деј беше главен говорник на самитот „Не мајка“. Меѓу многуте интересни забелешки на организаторката, Карен Мелон Рајт, е нејзиното верување „дека родителите ги земаат здраво за готово различните можности за мрежно поврзување што им се на располагање. Слично како бизнисмените кои играат голф. На родителите им се здодевни родителските средби или фудбалските натпревари, но тие таму разговараат и се поврзуваат, понекогаш и професионално. „Може да се каже дека на работното место „едната од петте“ сега се во истата положба као што беше ЛГБТ заедницата пред две децении, освен што се пропорционално далеку побројни.

„Компаниите ги спојуваат политиките кои се пријателски ориентирани кон семејството и кон жените, а честопати имате ситуации во кои од луѓето без деца се очекува да ја преземат работата кога некој ќе замине на породилно отсуство. Мислам дека одделенијата за човечки ресурси ќе мора да почнат да ги земаат предвид желбите и потребите на луѓето без деца." Ова е концепт кој најверојатно ќе биде збунувачки за некои луѓе, како што напиша една блогерка во нејзиниот текст за книга за бездетност: „Во свет каде што има војни, болест, глад, убиства и поделби, да се биде бездетна стара мома е прилично ниско на скалилото на трагедии".

Но, кои се луѓето без деца и колку од нив сакаат деца? Најблиску до одговор е анализата од 2010 година на холандската професорка Ренске Кејзер, која тврди дека само 10 отсто од бездетните жени активно избрале да не станат мајки. Тоа кажува дека 90 отсто од жените се како Деј. Само 9 отсто од тие 90 отсто се бездетни поради познати медицински причини. Ако ги земеме овие бројки по номинална вредност, станува уште позачудувачки дека ненамерно бездетните жени се толку невидливи. „Верувам дека главната причина зошто жените без деца се многу повидливи на интернет е зашто таму тие не се чувствуваат замолчени од срам. Нивната слобода да не бидат мајки е позитивен избор со кој се гордеат и кој им помага да се соочат со стигмата дека немаат деца. Жените без деца мора да поминат низ болката за да стигнат до тоа место и многу од нив остануваат заглавени во таа болка со децении, можеби дури и целиот свој живот. Сретнав и работев со жени на 70 години, кои никогаш немале шанса да излезат од нивната тага и болка поради недостаток на свест во околината или немањето поддршка".

Меѓу луѓето кои без своја волја немаат деца уште поневидливо подмножество, воопшто не мало, се мажите. Во доцните 90-ти години Робин Хедли, тогаш на возраст од 39 години, почна да се справува со промена на парадигмата во своите идни планови за животот. Хедли започнал врска со жена неколку години постара од него. Таа веќе прифатила дека ќе остане бездетна, но Хедли отсекогаш сакал да биде татко. Тој бил длабоко љубоморен кога неговиот најдобар пријател основал семејство. И тоа бил моментот кога бил соочен со последната шанса да има дете. За Хедли да се биде бездетен поради околности, значело да донесе одлука дали да продолжи со врската во која знаел дека децата не се опција. „Знам дека за некои мажи приоритет е нивната желба да станат родители, но за мене врската е поважна". Тој останува среќно оженет и бездетен. „Болката заради бездетност доаѓа во бранови. Имам пријатели кои стануваат баби и дедовци и ви се појавуваат истите чувства што сте ги имале кога почнаа да им се раѓаат децата.“

Болната ситуација на Хедли заврши со пренасочување на неговите професионални интереси. Тој сакаше да дознае повеќе за тоа како луѓето како него се чувствуваат во врска со татковство: „Бев изненаден. Нема ништо за тоа“. (Навистина е изненадувачки, на пример, Канцеларијата за национална статистика собира податоци само за тоа колку жени имаат деца.) Бил фотограф, но почнал да се обучува за советник. Изработил магистерска теза (за тоа како желбата за татковство влијае врз мажите), а потоа добил средства да започне докторат за животот без татковство. Во списанието „Oldie“ дал оглас барајќи мажи кои анонимно би зборувале за тоа како би сакале да бидат татко („мажи да зборуваат за ова е речиси невозможно, дури и приватно").

Петнаесетте мажи кои тој ги интервјуирал биле на возраст меѓу 49 и 82 години. Тие останале бездетни заради проблеми со плодноста, лош тајминг, немање соодветен партнер и лоши врски. Еден маж бил отпишан од неговата сопруга како „лош материјал за татко"; други мажи имале партнери чиј страв од раѓање бил толку интензивен што двојката одлучила да остане бездетна. „Мажите не велат дека се ’тажни’ или ’изгубени’, како што велат жените, вели тој. „Тие поверојатно ќе кажат дека чувствуваат дека нивниот живот е надвор од патеката, или дека нешто недостасува. И зад тој мал збор ’недостасува’ постои универзум на мисли, чувства, желби, стравови и дилеми“, вели Хедли.

Мажите без деца, вели тој, се сметаат за слаби и се предмет на длабоко сомневање: „Ако немате деца, во основа кажувате дека сте неуспешни како репродуктивно човечко суштество. Постои и чувство дека сте закана, дека можете да бидете педофил и дека воопшто не треба да сте во близина на деца.“ Хедли смета дека истражувањето на машката неплодност и јавната дискусија за тоа се на толку ниско ниво зашто ги прави мажите да изгледаат слаби, а нашата култура не го дозволува тоа.

Хедли вели дека претпоставката дека мажите можат да имаат деца кога сакаат го игнорира „социјалниот часовник" - факторот „она што го прават твоите врсници“. За мажите тоа е исто толку важно колку и биолошкиот часовник. Да, постојат луѓе како Род Стјуарт кои имаат деца во нивните 60-ти години, но тие навистина се исклучоци. Еден човек ми рече: „Не би било добро за мене да имам деца на 50 или 60 години. Не сакам да изгледам како да сум им дедо кога ќе ги чекам на училишната врата". (Исто така има биолошки фактори кои влијаат врз изборот на мажите за тоа кога да се размножуваат – со возраста се намалува плодноста кај мажите.) Хедли, кој го почна истражувањето од лични причини, е речиси сам во Велика Британија, забележувајќи ја оваа сложена скриена ситуација кај мажите. Меѓутоа, еден пар филмаџии сега се обидуваат да соберат средства за документарец насловен „The Easy Bit“, во кој мажите ќе зборуваат јавно за нивното искуство да се биде неволно бездетен и да се нема поддршка за ова прашање. До денес тие успеале да соберат 1000 од потребните 10000 фунти.

До 33-годишна возраст, Лизи Лоури (сега 37) имала шест спонтани абортуси. Омажена е со викар и во тоа време живеела во Кембриџ. Како што вели, нејзината социјална средина била „како фабрика за бебиња“. Тоа можеби била најлошата околина за некој што не може да има деца. Имало ситуации кога се криела во гаражата за велосипеди за да ги избегне другите жени на свештениците и нивните деца. „Мојот најголем кошмар беше да имам живот во кој нема да бидам мајка. Секогаш замислував дека на 35 години ќе имам деца,  и како што се приближуваше денот немав поим како да се справам со тоа. Не знаев како да преживеам. Неможноста да имам деца е најтешкото искуство во мојот живот. Поминав долг пат. Сега знам дека не ми треба дете за да имам исполнет живот, но желбата да имам дете никогаш не исчезнува. И веќе не се срамам од тоа како што се срамев на почетокот.“

Лоури и нејзиниот сопруг имаат блог, „ Saltwater and Honey", заедно со уште една бездетна двојка, бидејќи „има толку многу работи на интернет за искуствата на луѓето, но повеќето се навистина бескорисни. Луѓето обично ја споделуваат својата приказна кога има среќен крај. Кога немате среќен крај, треба да знаете дека некој е таму со вас и ја чувствува истата болка".

Оваа година во катедралата во Ливерпул таа и викарката Соња Дора одржаа служба вечерта пред празникот „Mothering Sunday“ за луѓето кои, како и тие, не биле во можност да имаат биолошки деца. Дора, која ја напиша литургијата, сега има три посвоени деца, добила кламидија кога била силувана на возраст од 17 години, што било причина за нејзината неплодност. „Беше прекрасен ден, кога си помислувате зошто ова не постоело отсекогаш? Зошто луѓето без деца никогаш не биле признаени? Имавме околу 80 луѓе во катедралата, мажи и жени и размислуваме да направиме и други вакви настани. Има датуми во годината што се особено тешки за принудно бездетните луѓе: Божиќ, Денот на вљубените, кога децата се враќаат на училиште на почетокот на учебната година. Исто така постои мислење за кое верувам дека е погрешно - дека не знаете што е љубов ако не сте имале дете. Знам други свештеници кои немаат деца и не ги држат во раце бебињата на крштевките, бидејќи тоа е премногу болно за нив."

Има десетици причини поради кои луѓето останале без деца. Деј опиша некои од нив во нејзиниот пост „Педесет начини да не се биде мајка“, „но лесно можев да одам до 100", вели таа. Листата вклучува „да бидеш без партнер и не можеш да воспоставиш соодветна врска во твоите 30-ти години, да ги оштетите јајниците со хемотерапија итн." Тоа е најпосетувана страница на нејзиниот блог, заедно со советите како да одговорите на прашањето „Дали имате деца?", заедно со најнесоодветните реакции што бездетноста може да ги предизвика кај другите луѓе: „Сè се случува со причина"; во топ петте најбизарни секако е предлогот на една учителка од Шпанија што понудила да ѝ роди бебе на Лоури.

Во делот за коментари на блогот на Деј забележливо е колку често мајки, а не татковци или други бездетни жени, предизвикуваат вознемиреност или ги навредуваат луѓето кои не биле во можност да имаат деца. „Мајчинството е речиси како идол кој се обожува", вели Лоури. „Многу жени кои не можат да имаат деца имаат нарушени односи со своите пријателки и со своите мајки. Да се биде бездетен е многу сложена форма на тага. Ден по ден, секогаш е болка. Желбата да се има дете сеуште е тука. Имам пријатели што веќе не ми се блиски, зашто цело време зборуваат за децата и мајчинството.“

Таа се обидува да ги натера луѓето да ги прифатат и другите аспекти од својот живот, бидејќи, ако не го сторат тоа, што кажува тоа за нив или неа? „Сигурно, мајка е повеќе од некој што има деца? Јас сум повеќе од само некој што не е мајка.“

Слики: Nicoletta Ceccoli
Извор:
The Guardian

ОкоБоли главаВицФото