Што очекувам од новата социјалдемократска власт

17.11.2017 11:50
Што очекувам од новата социјалдемократска власт

Силна заштита на правата на работниците

Социјални мерки за подобар живот на најсиромашните граѓани

Намалување на бенефициите на функционерите

-Зголемување на обврските на бизнисот (посебно крупниот)

-Прогресивен данок, прогресивни давачки, прогресивни цени на услугите

-Намалување на бројот на министерства

-Зголемување на издвојувањата за здравство и образование

-Промоција на граѓанскиот наместо на етнички базираниот модел

-Повеќе права за поголем број луѓе

-Поголема еднаквост пред законот и поголема еднаквост во шансите

Од оваа владејачка структура не очекувам реваншизам кон политичките противници, меѓутоа очекувам санкционирање на прекршувањата на законите направени во претходниот период, одземање на привилегиите стекнати заради припадност на конкретна политичка опција, испитување на професионалноста и соодветноста на кадрите и секако, очекувам барем хоризонтално поместување на сите оние за кои постои сомневање дека го прекршиле законот (со делување или неделување), а со цел избегнување на можноста за прикривање на податоци и натамошно користење на позицијата за вршење притисок или оневозможување на постапките кои се во тек.

Ова се моите мерила на успешноста на актуелната власт.

Извор: kvadraturanakrugot.crnaovca.mk

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото