Тврдоглаво дете

13.12.2017 03:49
Тврдоглаво дете

Верижна реакција

Минатите настани ја одредуваат сегашноста. Ако твоите родители, на пример, не се сретнеле, ти не би постоел. Колку подлабоко се понира во минатото на верижните реакции кои ја сочинуваат светската историја, толку повеќе изненадуваат последиците кои ги предизвикува дури и најбезначајниот настан во една сложена, речиси бескрајна низа на тие реакции. Ако, да речеме, извесен месојадец плесиосаурус од доцната креда не изел јајца кои некоја женка трицератопс глупаво ги положила близу до брегот, којзнае, можеби и понатаму би ме сакал.

 

Тврдоглаво дете

Во еден дел од своите дела посветени на приказните за деца, браќата Грим споменуваат германска народна приказна, како што тогаш се сметало, особено соодветна за деца. Бог казнил со болест и смрт едно тврдоглаво дете. Но ни така не успеал да го превоспита. Неговото бледо раченце, со дланка како отворен цвет, упорно се покажувало од гробот. Само кога мајката прописно го исплескала со лесков стап, рачето се повлекло под земјата и тоа било доказ дека детето конечно се успокоило.

Меѓутоа, ние кои поминуваме покрај гробиштата, знаеме дека раката и понатаму се појавува кога верува дека никој не ја гледа. Сега тоа е силна, влакнеста рака на возрасен човек, со збрчкани прсти и валкани нокти од земјата низ која се пробива нагоре и надолу. Понекогаш прави безобразни гестови, за чудо, крајно модерни, за кои филозофите сметаат дека се упатени кон браќата Грим.

Постанок I: Создавањето на вселената

Шест милиони еони траеше создавањето на вистинската вселена. Наш е само еден проект, макета на големиот архитект направена за една недела за да им се претстави на инвеститорите.

Завршената вселена е неспоредливо поголема, секако, и многу попрецизна. Наместо оваа груба, несмасна претстава, постои бескрајното совршенство на поединостите.

Меѓутоа, како и секогаш, инвеститорите се чувствуваат измамени. Како секогаш, потребно беше повеќе време за да се спроведе проектот во дело, повеќе напор, повеќе инвестиции, отколку што се сметало. Како секогаш, со носталгија се сеќаваат на онаа недефинирана, несмасна милина на макетата употребена за да ги измамат. Не би требало да се жалиме.

 

Град од соништата

Стигнувате конечно во градот од соништата, но него го нема. На неговото место се издигнува, како планински венец, синџир од туристички атракции. но вие не сте понеле со себе алпинистичка опрема, немате ни куки, ни полска кујна, ни јажиња, сте донеле само водич за ресторани и добра облека и влезници за театар. Градот одеднаш останува од другата страна и водичот ви нуди премин преку планинскиот венец на грбот на муле. И додека полека напредувате чувствувајќи како вашиот рбет и вашите бубрези повеќе не се за вакви потфати, забележувате треперење на воздухот додека градот се оформува зад вашиот грб, со треперливи и проѕирни облакодери, како медузи во воздухот.

 

Извор: Polja
Превод: Иван Шопов
Слики: Тони Хамел

Ана Марија Шуа (1951, Буенос Аирес), аргентинска писателка која објавила повеќе од осумдесет книги во различни жанрови: романи, кратки раскази, микрофикција, поезија, драма, книжевност за деца, хумористични книги, сценарија за филмови, публицистика и есеи. Преведена е на голем број јазици, а нејзините раскази се застапени во антологии во целиот свет. Важи за една од најголемите живи писателки во Аргентина. Особено е позната во земјите од шпанско говорно подрачје од двете страни на Атлантикот, каде ја сметаат за „кралица на микрорасказот“.

Слични содржини

Книжевност

ОкоБоли главаВицФото