Црвојадина

22.12.2017 04:49
Црвојадина

(предупредување: ликовите не се измислени)

Другите имаа обичај да ја проверуваат шминката, косата, растурената веѓа. Но не и таа. Пред излегување, застануваше пред големото огледало со дрвена резбана рамка во ходникот за да си ја намести вештачката насмевка на лицето. Најпрво го замислуваше пред себе соговорникот и ги местеше очите: да гледаат директно, но не и упадливо. Милно, а сепак продорно. Потоа ја проверуваше развлеченоста на устата. Затегнатоста на јаболчниците и дискретниот кармин требаа да го одвлечат погледот од нејзините лесно закривени заби. Брадата требаше да биде подигната под агол од 10 степени. Кикотот - кус, но соблазнив. Потоа ја враќаше сериозноста на лицето и посегнуваше по клучот закачен веднаш до огледалото. И тогаш го слушна повторно! Звукот на црвот што ја нагризуваше рамката на огледалото! Тоа одвратно, едвај чујно, невидливо претварање на материјата во ништо. Си вети себеси дека ќе се справи и со таа мала штеточина кога ќе се врати. Сега имаше попаметна работа. Уште еднаш ја провери насмевката, го изостри погледот и излезе, трескајќи ја вратата зад себе.

Слика: Kestutis Kasparavicius

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото