Конкурс за најдобар панграм #2

22.03.2018 12:58
Конкурс за најдобар панграм #2

Окно по втор пат распишува конкурс за панграми.

ПАНГРАМ е реченица што ги содржи СИТЕ букви од азбуката. Идеален панграм е онаа реченица со смисла, која ги содржи сите букви (31, во случајов) употребени само по еднаш. Ова веројатно е невозможен потфат, но ајде да се обидеме да склопиме панграм реченица составена од најмал број букви.

Правила на конкурсот: немаме ограничување на бројот на панграми што еден учесник може да ги испрати. Бројот на искористени букви за еден панграм го ограничуваме на максимум 70. Панграмите што ќе содржат повеќе од 70 букви нема да ги разгледуваме. Потсетуваме: македонската азбука содржи 31 буква.

Нашите критериуми при оценувањето на панграмите ќе бидат: краткоста (колку помалку букви тоа подобро), креативноста (јазична и друга), поетичноста, музикалноста, имагинативноста...

Ќе бидат избрани десет најдобри панграми. Најдобриот ќе биде награден со 10 книги од издавачката куќа Темплум, а останатите ќе добијат по 5 книги.

Панграмите ќе ги оценуваат уредниците на Окно.
Конкурсот трае до 02.04.18.

Прогласување на победниците: 06.04.18. на Окно

Панграмите испраќајте ги на следнава адреса:

pangram.okno@gmail.com

Оние кои имаат потреба, можат да добијат и техничка помош за составување панграми, преку специјалниот ПанграмМК бројач, софтвер изработен од Џејсон Стит, а прилагоден во македонска верзија од „Кома“ и „Битсиа Системи“.

Потсетуваме на најдобрите панграми од првиот конкурс.Слични содржини

Книжевност / Култура

ОкоБоли главаВицФото