Уметноста меѓу меморија и историја

03.04.2018 21:03
Уметноста меѓу личната меморија и политичката историја


„Преминот од еден политички систем во друг е голема, радикална промена. Етичкиот код е различен, животните приоритети се различни.“, вели Деимантас Наркевичиус.

Иако образуван како скулптор, литванскиот уметник Деимантас Наркевичиус (Deimantas Narkevičius) започнал да работи со филм/видео на почетокот на 1990-тите. Неговите филмови го испитуваат односот помеѓу личната меморија и политичката историја, особено во однос на длабоките општествени промени што се случуваа во Источна Европа. Употребувајќи архивски снимки, гласовна нарација, интервјуа, реизведби и најдени фотографии, филмовите и видеата на Наркевичиус ги реинтерпретираат историските настани играјќи со различни наративни структури, како што се мемоари, документарни филмови и драма.

Во видеото тој накратко ја претставува својата уметничка пракса.

 

  

Извор: TateShots

 

Слични содржини

Општество / Уметност / Историја
Живот / Уметност / Историја
Наука / Уметност / Историја
Квир / Уметност / Историја
Активизам / Уметност / Теорија

ОкоБоли главаВицФото